Code Civile: Lagen ska stötta ett civiliserat umgänge

Code Napoléon

Första sidan till 1804 års upplaga:
Code Napoléon är ett populärt namn för Code civil des français, en lagbok som Napoleon I lät upprätta med hjälp av franska jurister som Jean Étienne Marie Portalis. Denna bok anses vara grunden för dagens lagböcker. Det nya med lagboken var att den fastställde att alla var lika inför lagen och att inga samhällsgrupper skulle ha några privilegier som inte gällde andra. Den sade också att alla får ägna sig åt den religion man vill, och att alla, som har möjlighet, ska betala skatt.
Wikipedia

Stig Strömholm:
Lagboken var Napoleons största triumf
Den franska civillagen, le Code Civil, bar landet genom 1800-talets politiska stormar. Den fasta rättsliga ramen var en social, kulturell och rentav litterär triumf och har kallats Frankrikes sanna författning. I år fyller Code Civil 200 år.
(SvD 2004)

P.S. När Napoleon på S:t Helena såg tillbaka på sitt liv, som ju blev kort – han nådde inte 55 – och där varje levnadsår mellan 1790 och 1815 så att säga får en enorm specifik vitalitetsvikt, lär han ha sagt att de 40 stora bataljer som han vunnit snart skulle vara glömda men att hans civillagbok skulle bestå.

Det här inlägget postades i Historiska läxor, Kvinnofrid, Människa, Socialdemokrati, VärldsGemenskap. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *