Inga-Britt Ahlenius, en President för World Peace Foundation?

Inga-Britt Ahlenius – Världens moraliska kompass

Inga-Britt Ahlenius – Världens moraliska kompass

Inga-Britt Ahlenius har blivit något av en blåslampa mot makten. Att säga ifrån har sitt pris men hon ser det som en plikt när Sverige nu halkar ner på korruptionsindex. Hon syns och hörs där hon behövs. Och får ofta bevis på medborgarnas uppskattning.

Inga-Britt Ahlenius har ett imponerande CV. Budgetchef på Finansdepartementet, generaldirektör för Riksrevisionsverket, FN:s tredje högsta tjänsteman, bland många andra prestigeuppdrag.  Hon sågade öppet FNs generalsekretare Ban Ki Moon i sin bok Mr Chance och fick hela EU-kommissionen på fall 1999 efter att den granskning hon då ledde avslöjade grov korruption och maktmissbruk.
Så min första fråga är helt enkelt om inte folk blir rädda för henne.

Aldrig ångrat mig

– Jo, mitt namn förskräcker nog en och annan kommungubbe och det händer att jag funderar på om jag verkligen orkar gå i polemik med dem. Så var det nyligen när jag skrev i DN om varför Stockholms Stadsteaters styrelse var helt tysta i samband med att teaterchefen Benny Fredriksson tog sitt liv efter att han kritiserats hårt och offentligt. Han stod där helt ensam. Ingen från styrelsen klev fram trots att de delar ansvaret för teaterns ledning. Jag vet hur det kan kännas att stå ensam i stormen. Men ångrat att jag gav mig in i den, nej aldrig!

inga-britt, ahlenius

 

Människor litar på henne och att hon ska ta strid där andra backar eller är mer försiktiga i sina formuleringar.

–Jag får ju väldigt mycket brev, sms och reaktioner från människor. Ett av mina verkligt dåliga samveten är att jag inte kan svara dem alla. Varje brev förtjänar ju egentligen ett vettigt svar och då blir de istället liggande. Det är många problem som folk hoppas att jag ska kunna lösa. Och mycket handlar om vad som händer ute i deras kommuner.

Ökande korruption

Korruptionen i Sverige har ökat och Sverige är nu det mest korrupta landet i Skandinavien.  Skandalerna har avlöst varandra på Transportstyrelsen, UD, Nya Karolinska och självaste Riksrevisionen. Men allra allvarligast tror Ahlenius att det är ute i kommunerna som svarar för alla de verksamheter som ligger medborgarna nära – barnomsorg, skola, äldreomsorg.

Seniorer råkar illa ut

– Det är rena vilda västern ute i kommunerna. Mest varje vecka avslöjas nya ”affärer” av olika slag och ofta är det just seniorer som har behov av kommunala tjänster som råkar illa ut.  Det finns till exempel en lag om hur äldreomsorgen ska skötas. Det betyder att oavsett om kommunen sköter omsorgen i egen regi eller kontrakterar ut den till privata vårdgivare så är det kommunen som är ansvarig under lagen. Det privata vårdbolaget ska förstås kritiseras men kommunen undgår ofta kritiken trots att det är där ansvaret ligger. Man har inte skrivit tydliga upphandlingsvillkor, man har brustit i tillsyn och inspektion. Göteborg har med rätta fått stor uppmärksamhet när det gäller korruption och jag förstår faktiskt inte varför inte medborgarna i Göteborg går man ur huse och protesterar. Göteborgskommissionen pekade till exempel på en sån självklar sak som att kommuner måste rekrytera efter meriter och självfallet ska regelverket vara sådant att man inte utan vidare kan anställa sina polare.

See more about Ahlenius’  UN appointment:
https://www.un.org/press/en/2005/sga916.doc.htm
Det här inlägget postades i Bakom Kulisserna, Barnets Bästa, Framtid, Fred, Kvinnofrid, Maktmissbruk, Neutralitet, Pax Mare Baltikum, Sagan om en bättre värld, Sananda, Socialdemokrati, VärldsGemenskap. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *