LVU&HVB, Lagen om Vård av Unga, Hem för Vård & Boende

30 500 barn och unga placerade på familjehem eller institution under 2016 i Sverige

Så många barn familjehemsplacerades i Västmanland – fjärde flest i landet

Antalet barn som under 2016 blev placerade på familjehem eller institution varierade både i landet och i länet. Kommunen med flest familjehemsplaceringar i landet var Älvkarleby i Uppsala län med 26,6 barn per tusen invånare placerade.

I Västmanland hade Skinnskatteberg flest barn i åldrarna 0-12 år familjehemsplacerade med 24,1 barn per tusen invånare, vilket också är tredje flest i riket. Surahammar hade minst placeringar i samma åldrar med 0,7 barn per tusen invånare placerade.

Rikssnittet för familjehemsplaceringar i åldrarna 0-12 år låg på 6,2 förra året. På länsnivå hade Stockholms län tillsammans med Norrbotten lägst siffror med 4,6 medan Gotland hamnade högst på listan med 9,6.

– Det är familjehem som är den vanligaste insatsen, vilket är ganska naturligt med tanke på barnens ålder, säger Hillevi Rydh, statistiker på Socialstyrelsen till Nyhetsbyrån Siren.

Totalt blev 30 500 barn och unga placerade på familjehem eller institution under 2016, enligt Socialstyrelsens statistik om socialtjänsten till barn och unga.

Fakta om familjehemsplaceringar

Barn och unga kan placeras i familjehem eller hem för vård eller boende (HVB). Majoriteten av de barn som placeras blir placerade med stöd av socialtjänstlagen (SoL), som är en frivillig placering där vårdnadshavarnas samtycke krävs. Barn kan också placeras enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU), när frivilliga lösningar inte räcker.

Källa: Nyhetsbyrån Siren

Det här inlägget postades i LVU, Maktmissbruk, Människa, MOR, Pengar, politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *