Korset är uppviglande

321
2

Runt om i världen har kristna utsatts för en grym förföljelse i över tusen år. I Mellanöstern där kristendomen har sin vagga är den endast en spillra, av vad den varit.

De kristna kallas för ”dhemmis”, andra klassens medborgare utan samma rättigheter som dem som bekänner sig till islam. Till och med deras id-kort och pass är märkta med den kristna tillhörigheten. De diskrimineras ständigt när det gäller rätten till utbildning och anställning och av polis och rättsväsendet.

Detta är accepterat i den islamska världen, även i de länder som inte har sitt rättsystem baserat på sharialagarna. I Turkiet, ett land som anses som sekulärt och modernt på gränsen till Europa, har inte en ny kyrka byggts på många år. Det krävs tillstånd för minsta lilla åtgärd eller renovering. Tillstånd som är näst intill omöjliga att få.

Allah säger att kristna och judar är smutsiga.

Gunnar Sjöberg, kommunikationschef i Svenska kyrkan, kallar den uppmärksammade ”Mitt kors”- kampanjen på Facebook för uppviglande och okristlig. Kampanjen kom till stånd som ett sätt att bland annat visa solidaritet för den halshuggna franske prästen Jacques Hamel, utfört av IS-anhängare för att Hamel var en kristen symbol. Detta var ett tydligt budskap till kristna i Europa att de inte kan skyddas från det som sker med kristna i Mellanöstern.

Gunnar Sjöberg vill inte att korset skall användas som en markör mot andra grupper, muslimer. Hur vore det om Svenska kyrkan och Gunnar Sjöberg någon gång kunde stå upp och ta ställning för kristendomen och de kristna som utsätts för förföljelse istället för som nu släta ut och aldrig ta en konflikt med någon annan religion?

Det är inte okristligt att stolt bära sitt kors synligt i alla sammanhang för att visa solidaritet med de kristna offren samt visa sin tillhörighet och identitet. Korset är ingen markör mot andra grupper utan en symbol för kärlek och försoning.

Vore det inte bättre att Svenska kyrkan visade solidaritet med de kristna offren än att skydda islams anhängares känslor? Är det verkligen kyrkans ansvar att skydda muslimer mot kristen påverkan och symboler?

Att som nu sopa det verkliga problemet under mattan är inte en lösning. Att som Svenska kyrkans företrädare prata om kärlek och samförstånd mellan islam och kristendom är inte heller en lösning.

Att identifiera problemet är det enda sättet att verkligen kunna lösa det.

2 KOMMENTARER

 1. Tyvärr är det så att mannamod är inte nånting man bara kan skaffa sig. Saknar man det så ger man sig bara på dem som inte slår tillbaka. Trump, Israel, manschauvinister, Marine le Pen…
  Men att kritisera muslims, det är lite annorlunda, där kan man ju riskera liv och lem..

Det här inlägget postades i Brage, fattigpensionär, Maktmissbruk, Människa, Media, Ny Andlighet, VärldsGemenskap. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Korset är uppviglande

 1. Martin skriver:

  Den klämmande punkten för alla ”kristna” ligger i det faktum att Jesus var en jude som lämnade sin dogmatism och försökte upplysa sitt folk. Han mediterade flitigt och var en viktig filosof.

  Men vad menade egentligen Jesus med Gud och den heliga anden? Menade han Demiurgen? Ett slags allsmäktigt flygande Spaghettimonster med sina spaghetti-nudlar i allting? Tveksamt.

  Menade Jesus det kategoriska imperativet, den rena medmänskligheten, det högre kollektiva medvetandet? Förmodligen. De orden fanns inte när Bibeln skrevs. Vi måste således meditera på den saken.

  Jesus skilde sig markant från religionernas mentala dysfunktionalitet: https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2013/08/06/mental-dysfunktionalitet-har-skapat-religionerna/.

  Jesus var det första klivet mot den fredliga och moralfilosofiskt medvetna vetenskapen och ateismen, frånsett Haskalah i judendomen:

  ”Det finns trots allt en specifikt judisk version av sjuttonhundratalets upplysning, med ett specifikt judiskt namn – Haskalah – för sig självt. Termen kommer från ordet för ”sinne” eller ”intellekt” och det är naturligt associerat med etik snarare än ritualer, livet snarare än förbud, och assimilering framför ”exil” eller ”återkomst.”
  / Christopher Hitchens (Källa: https://www.goodreads.com/quotes/tag/antisemitism

  (Fler översatta citat om religionskritik: https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/citat-om-religionskritik/)

  Turkiet har råkat ut för effekten av exponentialfunktionen på populationer och har genom de religiöösas barnavel och irrläror kunnat undergräva Kemal Mustafa Atatürks strävanden:

  ”Jag har ingen religion, och ibland jag önskar att alla religioner låg på havsbotten. En svag ledare, han behöver religionen för att upprätthålla sin regering; det är som om han skulle vilja fånga sitt folk i en fälla. Mitt folk kommer att lära sig demokratins principer, sanningens diktat och vetenskapens läror. Vidskeplighet måste bort. Låt dem dyrka som de vill; varje människa kan följa sitt eget samvete, förutsatt att det inte stör mentalt friskt resonerande eller ställer honom mot hans medmänniskors frihet.
  /Mustafa Kemal Atatürk https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/citat-om-vetenskap/

  Men Atatürk borde nog inte låtit de religiösa få indoktrinera sina barn för nu har det bevisligen inte gått så bra. Orsaken? Att Atatürk inte förstod den exponentiella funktionen:

  ”Den mänskliga rasens största tillkortakommande är vår oförmåga att förstå den exponentiella funktionen.”
  / Albert Bartlett https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/citat-om-population-2/

  Det är förmodligen därför inga kyrkor byggs i ära till Jesus i Turkiet längre, men samtidigt behövde inte Jesus budskap någon särskild byggnad, den behövde inte ens någon ny irrlära. Kraften låg i det han sade som filosof, det som skrämde de ledande prästerna i den religion han lämnade, judendomen. Kraften låg i hans kätteri mot religionen.

  För fred anser jag inte att en religion ska ta konflikten med en annan religion. Vi ska för fred föreställa oss fred, frid i våra sinnen, medmänsklighet och djup förståelse likt Jesus gjorde i meditation. Man ska vända den andra kinden till om man kan, men måste se till att freden vinner på lång sikt!

  Då kan vi också uppnå fred och den finns inte i den dogmatiska religionen, MEN den kan finnas i vetenskapen och i ateismen som är öppen för sanningen. Jag tror Jesus hade gillat vetenskapen och ateismen.

  Det är fredligt att bära en avbild av fredliga filosofer och människor som Jesus som levde som han lärde, men korset står för så mycket ondska för Jesus själv och för världen. Korset är en markör mot andra grupper, såsom andra religiösa intoleranta symboler är.

  Offren av kristendomen, islam och judendomen är vilseledda muslimer, kristna såväl som judar. Man kan inte lösa ett problem genom att vara en del av problemet. Att som nu sopa det verkliga problemet under mattan, nämligen religionen i sig självt, är inte en lösning.

  Religioner kommer aldrig kunna nå kärlek och samförstånd utom inom sin egen sekt, om ens där. Religioner resulterar i kulturer och kulturer resulterar i lagar. Ett samhälle kan inte ha olika lagar för olika grupper.

  Detta är min identifikation av problemet och jag tror det är det enda sättet att verkligen kunna lösa problemet. En enande nytt sätt att tänka som söker sanningen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *