Sverige en Kunglig Republik år 2022?

Hur Landet Lagom Sverige gradvis kan bli alltmer fredligt

Kung Gustaf den II Adolf ärvde den strategiska idén att Dominera Länderna runt Östersjön. Med sitt flaggskepp Wasa var det tänkt att Kungen skulle imponera och skrämma Östersjöländerna i söder och väster att deltaga i det Trettioåriga Kriget på Protestanternas sida.

År 1648 hade Sverige med sina inköpta Europeiska legoknektar, lyckats vara med på den vinnande sidan i de långa Europeiska krigen. Stormakts-Sverige imponerade sen på sina grannländer med sin kompetenta Kungamakt ända fram till Karl XII framgångsrika krig vid Narva som hindrade Ryssland att nå fram till Finska Viken. Men den övermodige Svenska Kungen förlorade stort mot Tsar Peter vid Poltava 1709. Han sökte skydd under den Turkiska Kalifen. Kalebaliken i Bender gjorde dock att han efter några år blev utvisad. Kung Karl besökte inte en sin egen huvudstad innan han dödades i frontkriget mot Norge med stövlarna på. På detta sätt kunde den äregirige monarken ändå få gå till historien som Kung Karl den Unge Hjälten: Dåtidens form av avgångsvederlag.

För två hundra år sedan blev Fältmarskalken Jean Baptiste Bernadotte från Napoleon’s krigströtta armé vald till Kung av Sverige.

Kung Karl den XIV Johan skapade en Union med Norge och moderniserade Riksbanken till att ingå i Rothschilds framgångsrika system för smidigt samverkande nationalbanker i Europa. Liksom USA med Monroedoktrinen 1823 lyckades bli neutrala i nästan hundra år, sökte Sverige ett nationellt lugn kring sin industriella uppbyggnad. Bernadotte-familjens kungar har nu framgångsrikt lyckats hålla Sverige utanför de stora Europeiska krigen under två hundra år. En vacker framgångssaga, som bör kunna mana till efterföljd. Ja, Landet Lagom med en välfungerande stat i blandekonomisk samverkan med ett fritt kapitalistiskt konkurrensutsatt näringsliv har blivit den Svenska Modellen som mött respekt, beundran och avund internationellt.

Inte ens Marx, Engels eller Lenins Kommunistiska idéer lyckades bromsa sönder socialismen i Sverige. Socialdemokratin i Sverige blev en ny framgångssaga att berätta. Under andra världskriget lärde sig svensken hålla tyst om fungerande samarbeten mellan höger och vänster, mellan smidiga uppgörelser mellan arbetsgivare och fackföreningar. Under 1950-talets politiska maktkamper i Riksdagen och Vasaparken gällde det demokratiska samarbetets demokrati. Marcus Wallenberg Sr. promenerade diskret över till Finansminister Strängs kontor på torsdagskvällarna efter arbetstidens slut. På de smidiga sättet kunde Kungens Fredagskonselj genomföras med en invigd minister som var totalt informerad om näringslivets villkor, problem och kreativa möjligheter.

Sverige har skapat modeller för arbetsfred. Under 1920-talet var vi värst drabbade av vilda strejker i Europa. Sen kom Saltsjöbadsavtalet som på ett diskret sätt gjorde Fackföreningsledare mer samarbetsvilliga genom att SAF under bordet betalade dem del av företagets vinst som en dold bonus vid sidan av lön och tjänstebil mm. En fackpamp som Hasse Eriksson kunde visa sig lojal både för medlemmar ute i landet och arbetsgivare i Stockholm genom att klassificera vissa strejker som ’vilda’ om de inte först var accepterade av arbetsgivarorganisationen och dess kapitalistiska roll i näringslivets framväxt.

Alla sju socialdemokratiska partifraktionen fungerade väl tillsammans under många decennier. Kollapsen av Sovjet 1991 noterades knappt som ett systemskifte. Det borde ha gjort att vi tänkte igenom våra relationer till vårt mäktiga demokratiska grannland Ryssland. Men vi tror fortfarande på lögnerna från CIA och NATO om ett militärt hot från andra sidan Östersjön ända fram till den nu gällande DecemberÖverenskommelsens åtta års paus i svenska demokratin, med maktbyte i halvtid.

Under senaste decennier har ett ny form av dolt samverkan mellan politiker och mediafolk uppstått främst i USA, EU och Västeuropa. Den granskande makten, presstitutes, blir alltmer korrupta, köpta av stora osynliga organisationer som CIA, NATO, Mossad, som inte längre tillhandahåller objektiva beskrivningar för att stärka demokratin. George Bush den äldre var chef för den nationella underrättelse-organisationen CIA innan han av Bilderberg-gruppen blev utsedd till President i Vita Huset i frizonen Washington DC, gömt inom USA. I den senare positionen kunde Pappa Bush förorda: A New World Order, dvs det kapitalistiska system som tillåter utlåning av tiofalt till fyrtiofalt mer pengar från bankerna än vad finns som säkerhet i guld, silver och platina i bankvalvet ända sedan bildandet av det nya Bank of England år 1694. När nu guldreserven i Fort Nix är tömda av de tusentals girigaste miljardärerna i världen, kommer vi snart att se en kollaps av västerlandets finansiella makt: liknande både Romarrikets fall och Renäsansens avbrott av Katolska Kyrkans maktherravälde över människobilden, tillsammans!

Tack Gode Gud Skapare av Internet! Äntligen ser vi hur sociala medier, lärdomar, erfarenheter, kunskapstrafik och internethandel över det världsvida nätet WWW, börjar ge människor nya möjligheter att kommunicera bortom kapitalism, socialism och stela religioner. En helt ny datoriserad DirektDemokrati kan överföra landets Schweiz demokratiformer på federal, kanton- och kommunal nivå till IT-applikationer för direkta val, kontinuerliga ’folkomröstningar’ bortom partiers och mediers allt mer manipulerade demokratiformer var fjärde år.

Ja just det: en app i din smarta mobiltelefon gör att du kan deltaga i de folkomröstningar mellan valen där du och din röst kan hjälpa fram en bättre lösning på ett samhällsproblem än det gällande, där demokratin gått i baklås!

Som scenarioskrivare har jag tex funderat på hur vårt konstitutionella kungarike skulle kunna stärkas av att en framtida regerande Drottning Victoria har en folkvald vicepresident, utan politisk munkavle vi sin sida? Vilka befogenheter skulle en sådan President ha för att stärka den konstitutionella model vi nu har? I Sverige har vi nu fastnat i en modell av att sopa problem under mattan: genom att kunna ge ett avgångsvederlag i miljonstorlek till den tjänsteman som inte tar sitt ansvar inför väljarna?

Som kreativ scenarioskrivare ser jag en annan lösning än det ovanstående: Sverige som en Kunglig Republik med en erfaren President som med folkets stöd ges rätten att landsförvisa max tre rötägg från den politiska makten, per mandatperiod! Sug på den politiska smällkaramellen!

Att genomarbeta ett dylikt förslag under DecemberÖverenskommelsens andra hälft 2018 – 2022 är vad jag personligen kommer att prioritera!

Hur då? Vill du vara med och hjälpa till?
Ove Svidén filosof, 80 år ung, aktivt verksam på Filosofens Blogg: www.peace.se/blogg/

P.S. Tror du att du kommer att vilja deltaga även i Presidentvalet år 2022? Eller väntar du till de fyra parallella valen hösten 2026?

Alternativt, kanske du vill ha en kraftfull President, som får stopp på inbördeskriget redan efter extra mellanvalen 2020?

Det här inlägget postades i Brage, Framtid, Maktmissbruk, Människa, Media, NATO, Pengar, politik, Tro. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sverige en Kunglig Republik år 2022?

  1. Pingback: Paradigmskiftet gör Enhet stort i 2018 års val! | Filosofens blogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *