Påven Franciskus till Lund måndag den 31 oktober

Påven i Lunds domkyrka
En påve, en kung, en drottning, en patriark, två kardinaler, en statsminister, två rabbiner, åtta ärkebiskopar, två imamer, en utrikesminister, ett statsråd och fyrtioen biskopar toppar gästlistan vid den historiska gudstjänsten i domkyrkan på måndag.

Klockan halv tre på måndag eftermiddag börjar gudstjänsten som inleder 500-årsfirandet av den lutherska reformationen. För värdskapet står Lutherska Världsförbundet, Svenska kyrkan och Katolska kyrkan i Sverige. Ungefär femhundra personer bjöds in att vara med, 353 tackade ja.

Nu har arrangörerna fått polisens tillstånd att offentliggöra namnen.
De utgör en unik samling. Aldrig har en grupp som denna samlats för att hålla gemensam gudstjänst, varken i Sverige eller någon annanstans.

Utanför avspärrningarna vid domkyrkan står nyfikna som är på plats enbart för att påven är här. Men det är inte därför gästerna inne i katedralen har rest till Lund, i varje fall inte enbart. De skulle ha rest vart som helst för att höra Franciskus uttala de ord som inleder gudstjänsten:
– Tack, o Gud, för de många vägledande teologiska och andliga insikter som vi alla har fått genom Reformationen.
För 496 år sedan bannlyste påve Leo X den upproriske prästen Martin Luther. Nu ska påve Franciskus tacka Gud för de insikter Luther gav mänskligheten. Detta är inte lättsmält för en katolik och gör gudstjänsten i Lund till en historisk händelse – resultatet av femtio års förhandlingar mellan Vatikanen och Lutherska Världsförbundet.
Motprestationen kommer några minuter senare, när de församlade lutheranerna ska uttrycka sin ånger över ”de onda saker” som reformationen orsakade: religionskrig, förföljelse av katoliker med mera:
– Vi sörjer att även goda handlingar i syfte att reformera och förnya ofta fick oavsiktligt negativa följder.
Detta är inte lättsmält för lutheraner, som i fem sekel har firat reformationsdagen den 31 oktober utan minsta ånger.

Daniel Rydén, Sydsvenskan

http://www.sydsvenskan.se/2016-10-27/paven-i-lunds-domkyrka-vi-har-hela-gastlistan

Det här inlägget postades i Framtid, Maktmissbruk, Tro, VärldsGemenskap. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *