SVT/Pravda Aktuella Nyheter

Statens utgifter för ensamkommande flyktingbarn skenar

Arkivbild. SVT
Arkivbild. Foto: SVT

Just nu kommer rekordmånga ensamma barn och unga som flyktingar till Sverige. Enligt beräkningar som SVT Nyheter tagit del av kommer kostnaderna framöver att bli 15 miljarder kronor. Mer än fyra gånger så mycket som förra året.

Antalet unga ensamkommande flyktingar som kommer till Sverige har ökat rejält de senaste åren. För tio år sedan kom färre än 500, i år väntas 12.000 personer enligt Migrationsverkets senaste prognos.

Ökningen gör också att kostnaderna stiger till 15 miljarder kronor per år 2019 enligt prognosen. Nästan hälften av Migrationsverkets totala kostnader för invandringen.

”Genererar mycket pengar”

Det är framförallt en schablonersättning som går till kommunerna på 1.900 kr per dygn och ensamkommande flyktingbarn och -ungdom. En ersättning som utgår till kommunen fram till att personen fyller 21 år om han eller hon beviljas uppehållstillstånd.

Det gör att ersättningen sannolikt i många fall kommer att betalas ut under lång tid.

– Det är klart att det genererar mycket pengar och det blir också en fördröjning säger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson.

Långa väntetider

SVT Nyheter har besökt två av landets fyra mottagningskommuner, Solna och Mölndal. Här är bilden tydlig. Läget har blivit alltmer ansträngt, man har tvingats till akuta lösningar och istället för att de ensamkommande flyktingbarnen och unga enbart ska bo två dagar på transitboendena dröjer det upp till två veckor innan Migrationsverket lyckas placera dem.

På Björkuddens transitboende i Solna så har man löst det tillfälligt genom extrasängar och madrasser. Istället för normalt 30 boende så bor här 44 ensamkommande flyktingbarn och unga.

– Det är ingen situation som vi är nöjda med och som inte kan hålla på år ut och år in men i ett akut läge så har det varit nödvändigt, säger chefen för Solna socialförvaltning Ann-Charlotte Fager.

Publicerad:Uppdaterad:

se mer: http://www.svt.se/nyheter/inrikes/statens-utgifter-for-ensamkommande-flyktingbarn-okar-kraftigt-dom-narmaste-aren

Det här inlägget postades i LVU, Maktmissbruk, MOR, Pengar, politik. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till SVT/Pravda Aktuella Nyheter

 1. Ove Svidén skriver:

  Intressant, att se den svenska propaganda-kanalen själv vågar visa det!
  Är de tolv tusen ensamkommande flyktingbarnen en del av de 35 tusen tvångsomhändertagna LVU-barnen under 2014? Eller ett tillägg?

  Är kostnaderna för de ensamkommande: 15 miljarderna ett tilläg till kostnaderna för den smarta LVU/HVB-Industrin?

  Nu börjar jag förstå varför kommuner och landstingskommuner vid sidan av varann tävlar om att med en enkel orosanmälan som grund, kunna verkställa ett brutalt tillslag tillsammans av två poliser och två invigda socialsekreterare, ofta delägare i de HVB-hem dit barnen skickas vidare, i den växande Lönsamma Kommunala Människohandeln…

 2. Mirza Ramic skriver:

  MR: Ove Svidén har just hittat formeln för en dold socialtjänst politik, det är allt som är sagt ovan i Oves kommentar kan vara 100% sant…

 3. Mirza Ramic skriver:

  Så länge EU-domstolen för de mänskliga rättigheterna får fortsätta med sin praxis att bli rika av mutor från brottslingar som sitter uppe i regeringen och styr barnkidnappningar i socialtjänstens politik, så kommer vi att ha en dyster bild av Sverige.

 4. DÖ´s journalister skyddar pedofila tjänstemän skriver:

  Journalisterna brukar avslöja vanliga människor, särskild invandrarnas namn, efternamn och även utseende på bild. Men vad gäller brottlsiga tjänstemän, då är de perfekt skyddade både av hela socialistiska korrupota nätverket inom ofentlig kommunal barnhandel och av journalisterna medan deras olika sorts brottliga ärenden sekretesstämplas! Vi vet om att de flesta pedofiler är anställda på Kommunen, inom politiken och som tjänstemän, särskild många samarbetspartner och kommuannställda på Socialnämnden och Utbildningsnämnden, BUP och överallt där det finns största tillgång till barn.

  Tex: pedofil socialsekreterare, föräldramördare och HVB´s ägare från Eskilstuna kallas alltid av journalister bara som ”46årig kvinna”, inte för ”socialsekreterare ” eller ”HVB ägare”. Nu ser vi att en pedofil ”God man ” anställd på Socialnämnden kallas för ”50 årig man”. Regering och tjänstemän ska däremot bestraffa(avskeda, förtala och förfölja) hårt utsatta människor som, inte har tilltro till deras myndigheter och till deras tjänstemän/kommunanställda, till ex., är kritiska eller avslöjer deras brott, säger deras namn, Kommuner, Myndigheter och arbetsplatser där de är verksamma. Socialisternas diktatur är skrämmande, men vi måste överleva ett år till, därefter de ska bort från makten, med alla deras propagandajournalister, mediamänniskor, tjänstemän, kommunanställda och andra etablerade propaganda reportrar.

  Här senaste journalisternas artikel om en pedofil socialarbetare som kallas för ”50-årig man”.
  En IT-expert för att ta fram det tekniska innehållet. Experten arbetade även med att försöka återställa en film som ska ha funnits på 50-åringens telefon.
  En IT-expert för att ta fram det tekniska innehållet. Experten arbetade även med att försöka återställa en film som ska ha funnits på 50-åringens telefon.

  50-åring misstänks för flera våldtäkter mot barn
  Publicerad 1 dec 2016 kl 09.16
  Under en knapp tvåårsperiod hade den 50-årige mannen regelbundet sex med en flicka under 15 år i Halmstads kommun, det menar åklagaren som vill se åtta års fängelsestraff för brotten.
  Mannen har enligt åklagaren varit hänsynslös och visat upp en särskild råhet.
  I dag meddelas domen mot mannen som står åtalad för grov våldtäkt mot barn.
  Övergreppen mot den unga flickan startade i mars 2013 och varade fram till den 31:e december 2015. Enligt åtalet har mannen haft sex med flickan vid ett stort antal tillfällen under den perioden.

  ”Samlagen har skett systematiskt, i mycket stor omfattning och under lång tid”, konstaterar åklagaren i åtalet.

  Hänsynslös
  Övergreppen startade kort efter att flickan flyttat till Sverige och varit ”särskilt sårbar och utsatt”.

  Men hur relationen mellan 50-åringen och flickan ser ut vill polisen inte gå in på, utan hänvisar till att uppgifterna är sekretessbelagda. Samlagen ska ha skett när flickan har befunnit sig i en beroendeställning till mannen. Flickan har dessutom hamnat i ett både psykiskt och fysiskt underläge på grund av sin unga ålder.

  Enligt åtalet har övergreppen fortsatt oavsett hur den unga flickans hälsa.
  Mannen har visat upp en särskild hänsynslöshet och råhet, därför bedöms brottets karaktär som grovt. Enligt åtalet mot mannen har samlagen orsakat flickan stor smärta och obehag – och trots att flickan flera gånger berättat detta för honom har övergreppen fortsatt.

  Återställa film
  Hur misstankarna till en början riktades mot mannen vill inte polisen eller åklagaren gå in på. Utredningen mot mannen startade i mitten av augusti – och den 50-årige mannen har suttit häktad sedan dess. I mitten av oktober åtalades mannen misttänkt för grov våldtäkt mot barn – men nekar till alla anklagelser.

  I dag meddelar tingsrätten i Halmstad sin dom mot den 50-årige mannen. I bevisningen mot honom finns förhör med en rad vittnen, fotografier och tekniskt bevisning i form av uppgifter från mannens telefon och smartklocka.
  Bland andra anlitades en IT-expert för att ta fram det tekniska innehållet. Experten arbetade även med att försöka återställa en film som ska ha funnits på 50-åringens telefon.
  50-åringen nekar till brott.
  Simon Larsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *