Ett kort samtal med Amerikanske Ambassadören om flyktingar, år 2002

I American Club of Sweden fick jag ett par ord med Abassadören Heimbold:
” Eftersom vi är neutrala, kan vi inte hjälpa till militärt aktivt i Afghanistan. Men vi kan ta emot flyktingar från konflikten?”
Amassadörens svar var blixtsnabbt: ’Good Idea! Very good idea’

Natten efter sov jag dåligt. Vad hade jag öppnat dörren till? Detta kan komma att kosta oss i Sverige mycket av våra skattemedel?

Morgonen därpå skrev jag därför ett snabbt brev till Statsministern och föreslog honom att ta kontakt med Heimbold och föreslå ett pris för flyktinghjälpen. Ett högt pris, för är det något som Amerika förstår, så är det pengar!

Två år senare fick jag höra av en vän, ingift i en av Bilderbergsgruppens rikaste familjer, att budskapet gick fram till USA:s finansiella ledning. Ja inte nog med det, Göran Persson fick en personlig del av pengaflödet, för sin goda idé.

Så detta kan även ha blivit en principlösning för kommande statsministrar? Det förklarar nu kanske även varför Reinfeldt under sina sista dagar vid makten, bad oss svenskar att öppna våra hjärtan för flyktingarna? Smart eller hur? För politiker i samhällets topp finns dolda extrainkomster?!

Så för fullständighetens skull återger jag även här nedan innehållet av det allra första fredsbrevet som de två idealisterna och grundarna av insamlingsstiftelsen World Peace Foundation formulerade två månader innan, som en bakgrund till Ambassadör Heimbolds snabba reaktion ovan:

Charles A. Heimbold, Ambassador
American Embassy
Dag Hammarskjölds väg 31
115 89 STOCKHOLM

Dear Ambassador Heimbold,
It was a true joy for us to see and listen to you at the American Club of Sweden cocktail party on september 20, 2001 and meeting you informally at the Thanksgiving Dinner. We are looking forward to the possibility of a meeting with you at earliest convenience, on the future role of Sweden, as a ”Peaceful Middle Way” in the world crisis at hand.

We sincerely hope Sweden will not be drawn into military operations of any sort. The natural attitude for Swedes is to be neutral. We have lived in peace for almost 200 years. The peace-loving attitude is now part of our nature. This attitude, however, has over the latter decades become a burden to us. Refugees from conflicts all over the world see Sweden as a hope for peace. They come in an ever increasing stream since WW II. By now our population consists to some 25% of immigrants and their children.

The above open-mindedness to people in pain, and homelessness hopefully can be regarded as a much needed contribution to the Alliance from the Swedish people. Whatever target, country or culture that becomes engaged into conflict with the alliance, will produce innocent refugees. Many will seek their way to Sweden. Thus,  as a humanitarian gesture from the alliance, please identify our effort as a sacrifice, and help us bear our extra financial burdens.

Mankind is at a crucial crossroad between war and peace. The coming decade will probably be the most educative maturing process history has ever produced here on Earth. We congratulate you, dear ambassador and your family, to have Sweden as your new base of operation. We hope to demonstrate Sweden as a model area for research and development of appropriate functions for peace and thus contribute to a Peaceful New World Order for our New Millennium.

We do look forward to discuss these issues further in a meeting of your choice.
Stockholm, November 2001

Yours sincerely,
Ove Svidén, Chairman World Peace Foundation, Stockholm
and President, World Peace Foundation, New York

Jade Ekström,  Vice Chairman, World Peace Foundation, Stockholm
and Member of Advisory Group, Planetary Citizens, United Nations, New York

Det här inlägget postades i Människa, Pengar, politik, VärldsGemenskap. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *