PUTIN OCH VÄRLDSFREDEN

Runt om i det gamla Sovjetunionen finns av Ryssland kontrollerade ”stater” som saknar internationellt erkännande. ”Stater” som skapats med hjälp av ryska vapen och där majoritetsbefolkningen flytt, så att Putin numer kan göra anspråk på stöd från en majoritet av dem som finns kvar. I Moldavien finns, på gränsen mot Ukraina, en ryskkontrollerad landtunga som kallas Transnistrien. De rumänsktalande moldaverna har i stor utsträckning lämnat området, bara ryssar finns kvar (och den ryska armén naturligtvis). I nordvästra Georgien finns Abchasien, den georgiska majoriteten lever huvudsakligen i flyktingläger i rest-Georgien, sedan Putin lade under sig området 2008. Samma gäller det närliggande glesbefolkade Sydossetien. Georgierna har flytt och ryssarna kan skaffa sig stöd genom att generöst dela ut den mark som tillhör georgier till sydossetier. Nu skapas liknande förhållanden i östra Ukraina. Befolkningen har flytt (till Ukraina eller Ryssland). Ryska rövarband förses med tunga vapen från Ryssland. Det militära övertag som Ukraina hade under den tidiga sommaren har förbytts i sin motsats sedan lokala gangsterhövdingar ersatts med ryska soldater. De ukrainska styrkorna börjar lida brist på vapen och ammunition. Ekonomiskt belastas också den ukrainska staten mycket mer än den ryska. Kriget sker på ukrainskt territorium och Ukraina har bara en tredjedel så många invånare som Ryssland. Fler ryssar kan dela på notan.

Putin har annekterat Krim och han understödjer ”folkrepublikerna” Luhansk och Donetsk. Både militärt och ekonomiskt. Det stilleståndsavtal som slöts för någon månad sedan har brutits på det mest flagranta sätt av ryssarna. Nu erbjuder Putin ett nytt stilleståndsavtal, med helt andra gränser och med ett krav på att den ukrainska staten ska betala statstjänstemännens löner i de ockuperade delarna av landet, dessutom invånarnas pensioner. Putin är på väg att skapa ett (eller två) nya låtsasländer, som hålls under armarna med ryska vapen.

Putin har tidigare uttalat att det Ryssland har ”ansvar” för att skydda ryssar i hela världen. Vilka länder står härnäst på tur? I Centralasien finns det stora ryska minoriteter, men också i Sveriges grannländer Estland och Lettland. Är det här vi kommer att få se nya ”gröna män” (ryska soldater utan nationsbeteckningar) dyka upp? Eller i Litauen, som visserligen har en mycket liten rysk minoritet, men som kontrollerar landvägen mellan Ryssland och ryska enklaven Kaliningrad (det som under 700 år var ett helt tyskt område, Ostpreussen). Där har Ryssland uppenbara geopolitiska intressen.

De tre baltiska länderna är medlemmar i NATO och EU, men kommer det att räcka när de ”gröna männen” kommer och Putin förnekar att de kommer från Ryssland? Kan våra grannländer verkligen räkna med det stöd de ska få enligt NATO-fördraget?

Putin har på allvar börjat ta sig in också i EU. Den nya grekiska regeringen är mycket Putin-vänlig. Om grekerna slängs ut ur euro-zonen (vilket borde ske) kan det mycket väl ske samtidigt som Ryssland etablerar sig politiskt och ekonomiskt mitt i EU. Det enda som egentligen skulle kunna hålla tillbaka ryssarna i en sådan situation är Rysslands usla ekonomi. Låt oss hoppas på fortsatt låga oljepriser! De behövs för att bevara freden i det Europa som ännu inte hemsöks av ”gröna män”.

Se mer i Veckans Contra,  nummer 6 2015 :

veckanscontra@mailman.levonline.com

 

 

Det här inlägget postades i Maktmissbruk, politik. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till PUTIN OCH VÄRLDSFREDEN

 1. Ukrainare deserterar skriver:

  10.000 desertörer i Ukraina
  Publicerad 11 februari 2015 kl 20.22
  UTRIKES.Tusentals ukrainare står inför åtal efter att ha vägrat att delta i det USA-understödda kriget mot separatistiska landsmän i den östra delen av landet.

  Regeringen i Kiev har sedan inbördeskrigets början haft stora problem med inkallade soldater som flyr undan tvånget att delta i striderna mot separatisterna. För att råda bot på problemet stiftade parlamentet förra veckan en ny lag som gör det möjligt att summariskt avrätta desertörer.

  Samtidigt har många redan åtalats för sin stridsvägran. Ukrainas militära riksåklagarmyndighet har väckt knappt 2.000 brottmål för desertering och totalt är 10.000 personer inblandade, uppger vice riksåklagare Anatolij Matios.

  Hälften av de efterlysta uppges ha deserterat genom att vägra dra tillbaka från Krim efter att halvön annekterats av Ryssland. Ytterligare 1.500 misstänks för värnpliktsvägran och 3.000 för smitning. Ännu ett antal personer anklagas för insubordination.

 2. Mirza Ramic skriver:

  Planeten Jorden skulle falla sönder utan två olika halvor?
  Egoistiska Europa kommer att falla sönder?
  Position utan motstånd = diktaturan inget demokratiskt samhälle?
  Nato utan Sovjetunionen = slaveri för mänskligheten?
  En byggnad är instabil där är balansen som IDAG !!!
  Dagens politik vill styra mänskligheten via fjärrkontroll ???
  Mannen med våld formas till lydiga robotar ???
  När du blir en robot, då du slutar att vara en man?
  Detta gör att en utomjordisk invasion på vår egen planet ???

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *