Sträng FN:kritik mot ökad barnmisshandel i Sverige

BO: Ovanligt med så tydlig FN-kritik

FN-kritiken om diskriminering av barn i Sverige, isolering av häktade barn och ökad barnmisshandel är ”mycket sträng”. Det säger Sveriges barnombudsman Fredrik Malmberg till SvD efter onsdagens FN-rapport, den 4 februari 2015.

Barnombudsman Fredrik Malmberg. <span class="copyright">FOTO: Emma-Sofia Olsson</span>

Barnombudsman Fredrik Malmberg. FOTO: EMMA-SOFIA OLSSON

FN:s barnrättskommitté, som granskat hur Sverige lever upp till FN:s barnkonvention, riktar i rapporten vass kritik mot hur barn behandlas i Sverige. Särskilt oroas FN över diskriminering av barn i invandrarfamiljer inklusive afrikanska, afrosvenska barn och romska barn. Även barn till HBTQ-föräldrar mobbas och utsätts för våld, påpekas det. Kritiken är också skarp mot att barn isoleras i bland annat häkten och polisceller, liksom att barn bältas på psykiatriska institutioner.

FN uttrycker även oro för ensamkommande flyktingbarn som försvinner från asylcenter, samt för ökad barnmisshandel i Sverige.

– En oerhört skarp och sträng kritik. Särskilt tydlig är FN-kritiken mot att frihetsberövade barn isoleras. Flera av experterna hade nog inte väntat sig detta i Sverige, säger Fredrik Malmberg.

ANNONS

– Det är också ovanligt att se så tydliga uppmaningar till åtgärder, som att Sverige ”omedelbart ska sluta med isolering och helt förbjuda bältning av barn”. Det visar att FN är allvarligt oroad över dessa förhållanden.

Barnombudsmannen säger att slutsatsen om diskriminering av barn i marginaliserade grupper också är motiverad, liksom oron för mobbning. Alltfler elever utsätts för mobbning och särskilt ökar nätmobbning via mobiltelefoner, enligt FN som uppmanar till fler utvärderingar bland elever, lärare och föräldrar.

– Det är ingen oväntad kritik om diskriminering, vi vet att problemet finns. Samma sak med kränkningar och diskriminering i skolan. Nu finns dessutom nya former av mobbning, och det är viktigt att man följer detta bättre, säger Fredrik Malmberg.

Han tycker också att FN:s fokus på ensamkommande flyktingbarn är av största vikt, då ”en del flyktingbarn försvinner från asylanläggningar och detta inte följs upp som man borde”. FN understryker också att inga barn som omhändertagits från sina föräldrar efter misshandel får utvisas tillsammans med föräldrarna.

– Detta är en mycket viktig punkt. Barn som utsatts för våld eller övergrepp och omhändertagits från sina föräldrar får inte utvisas tillsammans med dem. Här måste barnets bästa skyddas, säger barnombudsmannen.

En annat svenskt orosmoln är ”ökningen av barnmisshandel” enligt FN, som beklagar att få fall leder till åtal. Skolor och institutioner saknar personal som känner igen tecken på barnmisshandel och vanskötsel, heter det.

– Det är mycket viktigt med uppmaningen om bättre utbildning, så att vuxna ser signaler när barn far illa och kan rapportera detta. Det anknyter också till en högaktuell diskussion i Sverige, säger Fredrik Malmberg.

Barnombudsmannen hoppas att Sverige nu gör allvar av avsikten att införliva barnkonventionen i svensk lag. Han betonar att konventionen då bör stå över nationell lag, ”som situationen är i Norge”. Sedan understryker han att Sverige bör ta till sig FN:s synpunkter i rapporten.

– Regeringen bör ta denna kritik på största allvar. Om man verkligen vill vara världens bästa land för barnens rättigheter, bör man upprätta en handlingsplan så att det sker. Vi ska inte vara alltför självgoda utan också kunna se vilka luckor som finns när det gälller barnens rättigheter i Sverige, säger Fredrik Malmberg.

Den österrikiska domaren Renate Winter som ingår i FNs barnrättskommittée, håller med Sveriges barnombudsman på flera punkter.

Sverige har tveklöst problem med diskriminering av exempelvis migrantbarn och romer. De mobbas eller utesluts ur gemenskapen, behandlas som en andra klassens medborgare. Även många hatbrott riktas mot barn, säger hon till SvD.

– Men särskilt allvarlig är isolering av barn i bland annat häkte. Barn som är rädda och osäkra måste ha någon att prata med 24 timmar om dygnet. De får inte sitta helt ensamma, det är mycket skadligt. Och de måste kunna röra på sig, de kan inte sitta stilla i en cell hela dagen. Åtminstonde borde man ha två barn i varje cell, säger Renate Winter.

Hon är också extremt kritisk till att barn bältas på svenska institutioner.

– Det är helt obegripligt att bältning används som metod. Det är svårt för oss att förstå hur det fortfarande kan användas i detta århundrade i Sverige, säger hon.

När det gäller ensamkommande flyktingbarn som försvinner från asylcenter är Winter också mycket orolig.

– De bara försvinner, och man vet inte om de tagits av polis eller lockats iväg till sådant som trafficking eller prostitution. Man vet inte om barnen ger sig iväg för att de vill eller för att de tvingas bort. Detta är en mycket svår fråga.

Trots FN-kritiken betonas att barn i Sverige generellt sett lever bra liv, jämfört med många andra länder. Men varje land bör jämföras med sig självt, påpekas det. FN välkomnar också den svenska regeringens avsikt att barnkonventionen ska införlivas i svensk lag, samt ambitioner att bekämpa diskriminering, mobbning och barnmisshandel.

P.S.  Se vidare:

United Nations

CRC/C/SWE/Q/5

Convention on the Rights of the Child

Committee on the Rights of the Child Sixty-eighth session
12–30 January 2015
Item 4 of the provisional agenda Consideration of reports of States parties

List of issues in relation to the fifth periodic report of Sweden

The State party is requested to submit in writing additional, updated information, if possible before 15 October 2015 (10,700 words maximum).

The Committee may take up any aspects of the children’s rights set out in the Convention during the dialogue with the State party.

Det här inlägget postades i LVU, Maktmissbruk, Människa, politik. Bokmärk permalänken.

49 kommentarer till Sträng FN:kritik mot ökad barnmisshandel i Sverige

 1. Ove Svidén skriver:

  Äntligen, nu kommer FN-kritiken mot det grymma LVU/HVB-Systemet!
  Notera även att FN begär in svar från the State Party, dvs från landets Statsbärande Parti: helt i enlighet med den fräcka statskuppen: DÖ, DecemberÖverenskommelsen 2014…

  … som i sig är ett resultat av av att landet saknar författningsdomstol…

 2. Ove Svidén skriver:

  Storbritanniens regering har tagit över det politiska styret av Rotherham i norra England. Detta sedan en utredning kommit fram till att den lokala politiska ledningen är olämplig för sitt uppdrag. Anledningen är att den inte ingripit i en av landets största pedofilskandaler.
  Dela

  – Rotherhams politiska ledning är olämplig för sitt uppdrag, den har svikit sina medborgare och den har svikit barnen.

  Det sa regeringens utredare Louise Casey när hon i går la fram sin rapport som sökte svaret på frågan hur minst 1 400 barn har kunnat utnyttjas av pedofilligor under 16 år utan att någon ingripit, trots att det fanns massor av uppgifter om vad som pågick.

  Hela den politiska ledningen avgick i går och den brittiske kommunministern Eric Pickles meddelade att regeringen kommer att sätta in en övergångsledning som ska styra Rotherham fram till dess att ett nyval ska hållas nästa år.

  Pedofilligorna har under en följd av år förgripit sig på barn, en del så unga som nio år. Men de har också sålt sexuella tjänster från barnen både i Rotherham och i andra näraliggande städer dit barnen transporterats med bil.

  Både den här utredningen och en tidigare visar att både den politiska ledningen och polisen har fått upprepade larm om vad som pågick. En av anledningarna till att ingen grep in var att folk var rädda för att stämplas som rasister.

  Pedofilligorna bestod nämligen till största delen av män från Ostasien, främst Pakistan. En ohälsosam kultur har rått inom ledningen: Mobbning, sexism, ständigt förnekande och en malplacerad politisk korrekthet har cementerat ledningens misslyckande, skriver Louice Caysey i sin rapport.

  P.S. Detta kommer även att hända i Sverige i framtiden! Vårt smarta LVU/HVB-System med förvaltningsdomstolar som ’automatiskt’ förlänger ett LVU av invigda domare och ansvarsbefriade, mutade nämndemän, är konstruerade för tjäna pengar på underåriga barn vars föräldrar inte orkar kämpa emot längre.

 3. Sveriges socialen och Norges socialen i samarbete skriver:

  Från en Norsk tidning nyligen: Norsk Socialtjänst jagade i Stockholm ett utländskt barn som åkte med sin släktning hem till Östeuropa, Litauen. Därefter svenska socialtjänsten gav barnet inte till utländska socialtjänsten utan till Norges socialtjänst. Litauisk Förening i Norge började förbereda en demonstration mot sådant barnomhändertagande. Kommunens polisen började besöka och knacka på dörren av alla familjer som skulle delta i demonstrationen med hot om att de inte får demonstrera, särskild om de inte ville socialernas besök med risk av att få sina barn omhändertagna! Polisen stoppade och omhändertog också en buss av demonstranter. Frågan är: varför får inte människor i Norge demonstrera och kanske likadant det är i Sverige också, eftersom så få protesterar mot myndigheternas beslut. I Frankrike eller i Tyskland olika demonstrationer och protestaktioner sker kontinuerligt. Är det något slags demonstrations-förbud här?

 4. Sveriges socialen och Norges socialen i samarbete skriver:

  Jag läste ang.det här om norsk- svensk samarbete angående utländska barn på https://bitcointalk.org/index.php?topic=828129.msg10337340#msg10337340.
  Lithuanian Foreign Ministry received on Monday morning information that the minor citizen of Lithuania G.B. has already been passed by the Swedish authorities on to the Norwegian CPS on January 28th.

  Now the official confirmation and explanation of the circumstances of the incident is being awaited.

  Lithuanian Ambassador to Sweden Eitvydas Bajarunas asked for an urgent meeting in the Ministry of Foreign Affairs of Sweden, to find out why Lithuania was not promptly informed of the transfer of the minor Lithuanian citizen to the social services in Sweden, as well as the circumstances of the transfer of a citizen of Lithuania to Norway.

  Lithuanian Embassy in Sweden received on the 29th of January an appeal from the mother of a minor G.B., and started acting immediately, and it took contact with the Swedish Foreign Ministry, social services and the police.

  Lithuanian Embassy in Norway was making every effort to return the minor citizen of Lithuania to Lithuania, to protect the interests of the citizens of Lithuania and the welfare of the child.

  To do this, the Lithuanian Foreign Ministry and the embassy in Norway use all legal channels – both formal and informal.

  Lithuanian Embassy in Sweden urgently asked the officials of this country to find out why Lithuania was not immediately provided with the information on the transfer of the kidnapped in Norway minor Lithuanian citizen to the social services of Sweden, but has not yet received a response.

  Foreign Ministry spokesman Kestutis Vashkelyavichyus argues that the Lithuanian Embassy on Friday sent a note to the Ministry of Foreign Affairs of Sweden, but the official response has not yet been received.

  ”As soon as we received the information, the Lithuanian Embassy in Sweden at once contacted the police and the Ministry of Foreign Affairs, and liaises with the relatives of the minor citizen of Lithuania”, – Vashkelyavichyus said on Sunday on Radio LRT.

  According to him, the embassy and the ministry, understanding the subtlety of the issue and the pain of loved ones, is giving priority to this issue.

  ”The embassy many times appealed to the Norwegian Foreign Ministry in order to sign an agreement on cooperation in the field of child protection. Information that we do not care about this issue is untrue – Lithuania has repeatedly raised this issue,”- said the representative of Lithuania.

  The Embassy in Sweden has asked the officials of this country to explain why Lithuania was not immediately informed on the transfer of the kidnapped in Norway minor citizen of Lithuania G.B. to the Swedish childcare services.

  The Foreign Ministry said that the embassy addressed this issue in the Swedish Foreign Ministry, the police, social services. The Ministry states that they are monitoring the situation with the families of Lithuanian citizens from whom children were taken in Norway and other countries.

  Missing last Monday in Norway and discovered in Sweden a seven-year G.B. is now under the supervision of CPS in Sweden.

  According to the Norwegian police, the child went missing during a meeting with the biological mother Grażyna Leschinskene. Woman has been interrogated, the charges of deceiving officials have been brought against her.

  Lithuanian Parental Forum issued an Open Letter to the President and responsible services on Saturday evening – it is requested to make every effort to ensure that the boy was returned to Lithuania, and let him live with the family.

  Media reported that two Lithuanian families kidnapped their children from guardians in Norway last week. Angelica Stankunene arrived last Monday to Lithuania from Norway with her seven-year son.

 5. Ove Svidén skriver:

  Ja som sagt, en lönsam kommunal människohandel pågår.
  För trettio år sedan försökte man rädda oskyldiga barn från sina våldsamma alkoholiserade föräldrar. Ja det var så det började. Och det är så socionom-utbildningen fortfarande framställer saken: Socialen har rätt att skydda barnen från våldsamma föräldrar med ett LVU-omhändertagande.

  Medan i dag så är saken omvänd: ca tjugo tusen av de trettio tusen tvångsomhändertagna barnen per år, säljs vidare till adoption, sexmissbrukande HVB-föreståndare och rika pedofiler i samhällets mycket väl dolda toppskikt.

  Förstår ni nu varför både barnfamiljer och aningslösa socialsekreterare mår illa?
  Avslöjandena kommer nu på rad, under den svenska våren ….

 6. Skolverket i samarbete med kommunanställda skriver:

  Skolverkets skolprogram är genomsyrad av RFSU socialisternas feministisk politik. Skolanställda berättar allt om sex till barnen redan ÅK4, ÅK 5, ÅK 6, 7, 8 och 9. Och att det är naturligt för att prata om, skriva uppsatser och göra läxförhör i sexkunskap med barnen. Samtidigt som domstolarna förbjuder barn att göra sex, bestraffar och låser in förälskade ungdomar på ungdomshem. Vi vet också att mognadsålder mellan flickor och pojkar ser ofta annorlunda ut.

  För socialistiska barnförstörelse på skolorna bestraffas återigen inte de skolanställda utan barnen och deras familjer, till och med förälskade tonåringar. Alla medel är bra, för att ha tillfälle för att köra ut barnen hemifrån och placera dem i socialernas fängelser (”ungdomshem”, HVB, ”familjehem” och liknande).

  Pojke döms för våldtäkt på 12-åring
  En 16-årig pojke i Jönköping döms till ungdomsvård för våldtäkt mot barn. 16-åringen har vid flera tillfällen haft samlag med en 12-årig flicka.

  Både flickan och pojken har i förhör berättat om att de haft samlag och att det skett frivilligt, men enligt domen har flickan varit känslomässigt bunden till 16-åringen, skriver Jönköpings-Posten.

  Skadestånd
  Rätten anser att gärningarna ska betraktas som våldtäkt mot barn med hänsyn till flickans ålder. Rätten noterar också att 16-åringen har ett särskilt behov av vård enligt socialtjänstlagen. Han döms även att betala 115 000 kronor i skadestånd till flickan.
  TT
  9 februari 2015 11:07

 7. Demonstration i Oslo mot socialtjänsten skriver:

  Vil demonstrere mot barnevernet
  NYHETER
  Demonstration mot norska socialtjänsten gjordes dock i Oslo, oavsett någon liten norsk kommunanställdas varningar och polishot mot demonstrantfamiljer.

  Litauere i Norge vil aksjonere etter bortføringssak i Molde

  Agne Noemayr leder markeringen mot barnervernet og fylkesnemda i Molde.

  SIGRUN LOSSIUS MEISINGSET 99628225
  PUBLISERT: 06 FEBRUAR 2015 22:28 PM SIST OPPDATERT: 07 FEBRUAR 2015 12:07 PM

  Flere barnevernssaker som involverer litauere gjør at ei aksjonsgruppe sier «nok er nok».

  – Vi ønsker at norsk barnevern og utenlandske familier kan få til en dialog hvor sakene kan løses til barnas beste. Mistillit og misforståelser mellom barnevernet og utenlandske familier har økt til et nivå som ikke kan tåles lenger, sier ansvarlig arrangør Agne Noemayr.

  – Først og fremst vil vi legge press på litauiske myndigheter, slik at de kan begynne å samarbeide med norsk barnevern.

  Flere problem
  Hun er fra Kaunas i Litauen og er nå bosatt i Drammen, og driver nettstedet Infonorvegija.lt med nyheter og praktisk informasjon for litauere.

  – Det har blitt atskillig flere litauere i Norge de siste åra. 35.200 er registrert, men sida mi har 50.000 lesere fra Norge, så det er langt flere. Jo flere som kommer hit, jo flere problem blir det naturligvis. Men når det gjelder barnevern var saka med gutten som forsvant fra Molde dråpen som fikk begeret til å renne over, sier Noemayr.

  Hun peker på det juridiske dilemmaet ved at svenske myndigheter ga ham tilbake til det norske barnevernet.

  – Sverige er et EU-land som Litauen, og så gir de en litauisk statsborger tilbake til Norge, som er et tredje land!

  Støtter mora
  Lørdag klokka 16 håper hun å samle 200–400 østeuropeere og andre støttespillere ved Stortinget i Oslo. Mandag morgen vil de demonstrere utenfor lokalene til Fylkesnemnda i Molde.

  – Demonstrasjonen i Oslo er for å sette fokuset på samarbeidet generelt, mens den i Molde er i forkant av ei sak som skal opp i Fylkesnemnda.

  – Ser du at det kan være problematisk å engasjere seg i enkeltsaker?

  – Ingen vet eksakt hva som skjedde mellom mora og barnet i den saka, men vi ønsker å vise vår støtte til henne som er alene i et land der hun ikke kan språket, og som plutselig opplever at barnevernet dukker opp.

  Holder vakt

  Politiet i Molde bekrefter at de har gitt tillatelse til en demonstrasjon ved Fylkesnemndas lokaler mandag morgen, med betingelsen om at den må være avsluttet klokka 12 og at den kun må foregå utendørs.

  De vil ha mannskap til stede for å passe på at det går rolig for seg.

  Noemayr kjenner ikke så godt til Molde, men regner med at litauere i regionen vil møte opp.

  – Det er bare synd at det er mandag og en del er på jobb. Sånn sett blir nok oppmøte i Oslo mye bedre. Der har vi inviterte folk fra andre østeuropeiske land, og arrangerer skyss via Facebook.

  Vil til Litauen
  Målet er at så mange litauere som mulig underskriver følgende opprop til både litauiske og norske myndigheter:

  – Oppfølging og tilbakeføring av gutten til sine slektninger i Litauen.

  – Økt forutsigbarhet og rettssikkerhet i henhold til norsk lovgivning, menneskerettighetene og barnekonvensjonen.

  – Mer informasjon og åpenhet om prosessen og saksgangen.

  – Mer samarbeid med utenlandske familier og utenlandske organisasjoner.

  – Mer samarbeid med offentlige aktører og myndigheter i utlandet.

  – At det startes en dialog mellom Norge og utenlandske familier i barnevernssaker.

  Skaper debatt
  Flere konflikter mellom litauiske familier i Norge og barnevernet, med tilfeller der barn har blitt kidnappet og ført ut av Norge, vekker stor interesse i Litauen.

  Torsdag kom et tv-team fra programmet «Emigrantai» (Immigranter på norsk, journ.anm.) på kanalen LRT til Norge. De vil følge demonstrasjonen i både Oslo og Molde, ifølge Noemayr.

  Mer å lese på Rbnett:

 8. Avskaffa barnmisshandlande monstersystem skriver:

  Sveriges tjänstemän har blivit helt galna. Här ser vi kedjdan och stilen om barnleverans till socialen som stoppades pga.att någon lyckades filma upp barmisshandel från början av leveransen.
  9 och 11 år gamla barn åkte tåg utan tågbiljetter. De blev levererade för det till ordningsvakter som i sin tur ringde polisen som i sin tur känner sig skyldiga för att ringa socialen som i sin tur skulle bortföra barnen hemifrån för ”stöld”. Det handlar om 14 kr..

  I själva början barnen blev grovt psykiskt misshandlade båda sv SJ personal, sen grovt fysiskt misshandlade av ordningsvakter och av polisen och sen skulle de kidnappas av socialen. Socialistiska staten har verkligen bra samarbete för effektiv felfritt omhändertagande av barn, så att de inte hamnar mellan stolarna utan behandlas för varje minsta av alla myndigheter som finns. För barnets sämsta. Eftersom föräldraransvar är ju avskaffad, ingen ska ringa föräldrarna, för att barnen tjuvåkte och stulit 14 kronor från SJ. SJ med kollegorna bara måste göra hela cirkus för det här.
  Vi bortser hur många gånger de där barnen fick inte åka tåg, när det var tågstopp, och efter att ha betalt biljetterna utan att någon golvar ner SJ personal för stölden.

  Vakt dunkade nioårings huvud i stengolv

  Uppdaterad i dag 17:57. Publicerad i dag 16:49

  En nioårig pojke greps av en ordningsvakt när han tjuvåkte på tåget i Malmö. En film från ingripandet visar hur vakten sitter på pojken, håller för hans mun och dunkar hans huvud mot stengolvet, skriver Sydsvenskan.
  Händelsen inträffade i fredags på centralstationen i Malmö då två pojkar nio och tolv år gamla ska ha plankat på ett tåg. Ordningsvakterna ingrep och situationen spårar snabbt ur, visar en film som ett vittne har tagit med sin mobiltelefon som publicerats av Sydsvenskan.

  Enligt polisanmälan tar en av vakterna tag i den ena pojken som då försöker komma loss, skriver tidningen. Vakten slänger då ner pojken på marken och sätter sig gränsle över honom. På filmen ses sedan vakten dunka pojkens huvud i stengolvet, lägga sin hand över hans hals och mun. Vid ett tillfälle kippar pojken efter luft.

  När den andra pojken, född 2002, försöker få vakten att sluta blir han nedtryck på en bänk av vaktens kollega som även ställer sig på pojkens fot så att han inte kan fly, berättar vittnet för Sydsvenskan.

  – I slutet armbågar vakten pojken i ansiktet, säger vittnet till tidningen.

  Tre polispatruller anländer till stationen och sätter handfängsel på pojken samtidigt som han lyfts upp från golvet. Pojken spottar då vakten i ansiktet. Vakten reagerar med att slå honom i nacken, uppger ett ögonvittne för Sydsvenskan.

  Enligt Anders Lönnebo, vd för Svensk Bevakningstjänst AB, där ordningsvakterna är anställda hade de blivit ombedda att kvarhålla pojkarna tills polisen kom till platsen.

  – Det som syns på filmerna är inte bra och fullständigt oacceptabelt, båda ordningsvakterna är tagna ur tjänst tills händelsen är utredd, säger han till DN.

  Enligt Lönnebo hade en av pojkarna bitit och sparkat den ene ordningsvakten så att denne senare fick uppsöka sjukhus:

  – Men det försvarar inte att man använder så mycket våld. Särskilt inte när det handlar om minderåriga.

  Anders Lönnebo har själv inte talat med ordningsvakterna men väl med deras chef.

  – Min bild är att ingripandet gjordes på uppdrag av polisen men de båda kommer att träffa sin chef i morgon och då får vi förhoppningsvis en klarar bild av det som hänt.

  Enligt polisen i Skåne har det inte kommit in någon anmälan från pojkarna.

  – Däremot fick vi en anmälan angående våld mot tjänsteman från en av vakterna men den är nedlagd på grund av pojkens ringa ålder, säger Maya Forstenius, presstalesperson på Skånepolisen.

  Katarina Lagerwall

  katarina.lagerwall@dn.se

  Clas Svahn

 9. Avskaffa barnmisshandlande monstersystem skriver:

  Sveriges Polisen och vakterna har befogenheter för att misshandla till döds Sveriges barn. Sådana befogenheter har säkert socialtjänster och andra tjänstemän. Därför de är ju inte rädda för att tortera, trakassera och diskriminera barnen i Sverige. Det är ju lagligt och de gör bara sitt jobb. Hur det bli när Barnkonventionen bli lag i Sverige. Kanske alla myndigheterna ska avskaffas?

  ”Vakten dunkade huvudet i stengolvet”
  De två småpojkarna hade plankat på tåget.
  Då brottade ordningsvakten ner en av dem, en nioårig pojke, på marken.
  Ett vittne, som filmade händelsen, beskriver hur vakten dunkar pojkens huvud i marken.
  Men enligt Lars Förstell, informationsdirektör vid Skånepolisen, har inte vakterna begått något övergrepp.
  – Det som sker är det som vakten har befogenhet att göra, säger han.

  Sydsvenskan var i eftermiddags först att rapportera om händelsen och publicerade en film som ett vittne tagit.
  Nu kan Aftonbladet visa ännu en filmsekvens av förloppet i fredags kväll, tagen av Jafsko som också blev ögonvittne till ingripandet.
  Jafsko och hans kompisar hade kommit till Malmö centralstation med tåget när de såg hur två småkillar, nio och 12 år gamla, blev stoppade av två ordningsvakter.
  – De hade plankat på tåget, det var därför vakterna tog dem, berättar Jafsko.
  – Killarna blev rädda och försökte komma bort från vakterna, men vakterna lät dem inte gå.
  Enligt Jafsko började killarna skrika och försökte ta sig loss.
  – Då kastade vakten ner den ena killen, den minsta, på marken och satte sig grensle över honom. Han tog hans huvud och dunkade det i stengolvet. Det var så överdrivet. Killen var liten och vakten vägde säkert 100 kilo. Han hade inte behövt göra så.
  ”Det är som en dödsbön”
  På filmen så syns hur ytterligare en vakt har kommit till platsen. En vakt sitter på nioåringens rygg, en annan sitter på hans ben.
  Pojken kränger med kroppen.
  Då tar den ena vakten ett grepp om pojkens huvud och pressar med stor kraft ner det i stengolvet och lägger sin hand över pojkens mun och näsa.
  De två tjuvåkande pojkarna pratade, enligt vittnet, ingen svenska.
  – Jag kan lite arabiska och försökte säga till honom att lugna ner sig, men han var hysterisk, han var rädd och grät. Han hade verkligen smärta.
  När nioåringens kompis försöker hjälpa den yngre pojken tas också han om hand, och trycks burdust ner på en bänk.
  På vittnets film hörs hur den nioåriga pojken skriker en så kallad Shahada.
  – Det är som en dödsbön, en bön man ber när slutet är nära, säger Jafsko.
  I slutet på filmen ser man hur polisen kommit till platsen, och bojar pojkens händer på ryggen. De reser sedan den hysteriskt gråtande pojken upp och när polisen för bort honom hänger pojken sig mellan poliserna och sparkar ordningsvakten i ryggen.
  ”Är inget övergrepp”
  Efter händelsen polisanmälde vakterna de två pojkarna för våld mot tjänsteman.
  – Anmälan mot pojkarna har lagts ner med anledning av pojkarnas unga ålder, säger Maya Forstenius, informatör vid Skånepolisen, till Aftonbladet.
  Även vakterna har anmälts, för misshandel.
  – En anmälan har upprättats. Det kommer att utredas, säger Lars Förstell, informationsdirektör vid Skånepolisen.
  Han delar inte bilden av att vakten dunkat pojkens huvud i marken.
  – Det man ser är inte att huvudet dunkas i marken. Pojken spottar, fräser och biter och vakten måste hålla hans huvud stilla. Det som syns på filmen är inget övergrepp. Det som sker är det som vakten har befogenhet att göra.
  Vakten väger 90 kilo och sitter på pojken, är det inte tillräckligt för att hålla honom på plats?
  – Det är en hemskt olycklig situation men det inträffar efter att pojken uppträtt på ett livsfarligt sätt som gjorde att han var en direkt fara för sitt och andras liv. Om vakten hade släppt honom hade han kunnat springa ut i vägen och bli påkörd. Vad som helst.
  Enligt Lars Förstell skadades inte pojken fysiskt.
  ”Så får det inte gå till”
  Vakterna på filmen är identifierade. Anders Lönnebo, vd på Svensk Bevakningstjänst, har sett filmen.
  – Det ser olyckligt ut. Jag har beslutat att ta de här personerna ur tjänst tills det är färdigutrett, säger han till Aftonbladet.
  Han säger att det är svårt att bedöma ett händelseförlopp utifrån en film.
  – Uppenbarligen faller hans huvud i marken och så ska det inte gå till, fortsätter han.
  Faller? Det ser snarare ut som att vakten trycker ner det.
  – Ja, vi kan i alla fall konstatera att huvudet hamnar i golvet, säger Anders Lönnebo.
  Polisen uppger för Aftonbladet att pojkarna avvikit från ett vårdboende utanför Malmö. Efter händelsen överlämnades de till socialtjänsten.
  Aftonbladet visade under måndagskvällen filmen för resenärer på Malmö Centralstation.
  – Det ser väldigt brutalt ut, jag blir chockad, säger Lotta Malm, 33.
  – De hade väl kunnat hålla honom upprätt, det finns ingen anledning att sitta på ett barn.
  Malmö
  Eric Tagesson Ida Persson Sebastian Hagberg Susanna Nygren

 10. Avskaffa barnmisshandlande monstersystem skriver:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20291974.ab
  Lurat svenska folket, flyktningbarnen och immigranter. Svenska välfärdens faktiska kvalitet av offentliga tjänster: så ser ut socialtjänsternas barnavården och omhändertagande enl. LVU, polisens samarbete med socialtjänsten samt Migrationsverkets mottagande av barnen. 1 Film talar mer om än tusen finskrivna kommunallagens sidor och utredningar. Medan myndigheterna samarbetar för att mörka barnadödandet och barnmisshandel i socialernas vården enligt LVU.

  ”Vakten dunkade huvudet i stengolvet”
  De två småpojkarna hade plankat på tåget.
  Då brottade ordningsvakten ner en av dem, en nioårig pojke, på marken.
  Ett vittne, som filmade händelsen, beskriver hur vakten dunkar pojkens huvud i marken.
  Men enligt Lars Förstell, informationsdirektör vid Skånepolisen, har inte vakterna begått något övergrepp.
  – Det som sker är det som vakten har befogenhet att göra, säger han.

  Sydsvenskan var i eftermiddags först att rapportera om händelsen och publicerade en film som ett vittne tagit.
  Nu kan Aftonbladet visa ännu en filmsekvens av förloppet i fredags kväll, tagen av Jafsko som också blev ögonvittne till ingripandet.
  Jafsko och hans kompisar hade kommit till Malmö centralstation med tåget när de såg hur två småkillar, nio och 12 år gamla, blev stoppade av två ordningsvakter.
  – De hade plankat på tåget, det var därför vakterna tog dem, berättar Jafsko.
  – Killarna blev rädda och försökte komma bort från vakterna, men vakterna lät dem inte gå.
  Enligt Jafsko började killarna skrika och försökte ta sig loss.
  – Då kastade vakten ner den ena killen, den minsta, på marken och satte sig grensle över honom. Han tog hans huvud och dunkade det i stengolvet. Det var så överdrivet. Killen var liten och vakten vägde säkert 100 kilo. Han hade inte behövt göra så.
  ”Det är som en dödsbön”
  På filmen så syns hur ytterligare en vakt har kommit till platsen. En vakt sitter på nioåringens rygg, en annan sitter på hans ben.
  Pojken kränger med kroppen.
  Då tar den ena vakten ett grepp om pojkens huvud och pressar med stor kraft ner det i stengolvet och lägger sin hand över pojkens mun och näsa.
  De två tjuvåkande pojkarna pratade, enligt vittnet, ingen svenska.
  – Jag kan lite arabiska och försökte säga till honom att lugna ner sig, men han var hysterisk, han var rädd och grät. Han hade verkligen smärta.
  När nioåringens kompis försöker hjälpa den yngre pojken tas också han om hand, och trycks burdust ner på en bänk.
  På vittnets film hörs hur den nioåriga pojken skriker en så kallad Shahada.
  – Det är som en dödsbön, en bön man ber när slutet är nära, säger Jafsko.
  I slutet på filmen ser man hur polisen kommit till platsen, och bojar pojkens händer på ryggen. De reser sedan den hysteriskt gråtande pojken upp och när polisen för bort honom hänger pojken sig mellan poliserna och sparkar ordningsvakten i ryggen.
  ”Är inget övergrepp”
  Efter händelsen polisanmälde vakterna de två pojkarna för våld mot tjänsteman.
  – Anmälan mot pojkarna har lagts ner med anledning av pojkarnas unga ålder, säger Maya Forstenius, informatör vid Skånepolisen, till Aftonbladet.
  Även vakterna har anmälts, för misshandel.
  – En anmälan har upprättats. Det kommer att utredas, säger Lars Förstell, informationsdirektör vid Skånepolisen.
  Han delar inte bilden av att vakten dunkat pojkens huvud i marken.
  – Det man ser är inte att huvudet dunkas i marken. Pojken spottar, fräser och biter och vakten måste hålla hans huvud stilla. Det som syns på filmen är inget övergrepp. Det som sker är det som vakten har befogenhet att göra.
  Vakten väger 90 kilo och sitter på pojken, är det inte tillräckligt för att hålla honom på plats?
  – Det är en hemskt olycklig situation men det inträffar efter att pojken uppträtt på ett livsfarligt sätt som gjorde att han var en direkt fara för sitt och andras liv. Om vakten hade släppt honom hade han kunnat springa ut i vägen och bli påkörd. Vad som helst.
  Enligt Lars Förstell skadades inte pojken fysiskt.
  ”Så får det inte gå till”
  Vakterna på filmen är identifierade. Anders Lönnebo, vd på Svensk Bevakningstjänst, har sett filmen.
  – Det ser olyckligt ut. Jag har beslutat att ta de här personerna ur tjänst tills det är färdigutrett, säger han till Aftonbladet.
  Han säger att det är svårt att bedöma ett händelseförlopp utifrån en film.
  – Uppenbarligen faller hans huvud i marken och så ska det inte gå till, fortsätter han.
  Faller? Det ser snarare ut som att vakten trycker ner det.
  – Ja, vi kan i alla fall konstatera att huvudet hamnar i golvet, säger Anders Lönnebo.
  Polisen uppger för Aftonbladet att pojkarna avvikit från ett vårdboende utanför Malmö. Efter händelsen överlämnades de till socialtjänsten.
  Aftonbladet visade under måndagskvällen filmen för resenärer på Malmö Centralstation.
  – Det ser väldigt brutalt ut, jag blir chockad, säger Lotta Malm, 33.
  – De hade väl kunnat hålla honom upprätt, det finns ingen anledning att sitta på ett barn.
  Malmö
  Eric Tagesson Ida Persson Sebastian Hagberg Susanna Nygren

 11. Avskaffa barnmisshandlande monstersystem skriver:

  Jag hittade en till film på Internet där allt går enligt samma rutin, men i detta fallet är barnet svenskt, runt 11 år gammalt när videon gjordes. Jag anmälde fallet till JO och polisen 2012, men varken JO eller polisen ville utreda utan lade ned mina anmälningar. Och jag var inte ensam om att anmäla. Anmälningar om laglig barnmisshandel i socialtjänstens vård eller barnmisshandel, även dödlig, som polis/vakter utövar är laglig i Sverige.
  Läs också kommentarer under video och du ska märka att flertals av kommentarer skrivna av tjänstemän inom vaktbolaget, polisen och socialen som försvarar barnmisshandlarna och kallar barnen för ”snorungar, ungjävel”. Vakterna är deras hjältar som ”sätter ungjävlarna på plats”.
  http://m.youtube.com/watch?v=1uausAVAYlk

 12. Demonstration i Stockholm skriver:

  Det fanns folk som protesterar mot vakternas/polisernas som får utöva livsfarlig barnmisshandel. Samma sak sker i samband med allt barnomhändertagande i Sverige, inkludertat LVU tvångsomhändertagande av barn som pilusen/vakter gör tillsammans med socialtjänsten.
  Protest mot övervåld efter vaktingripandet

  Kevin Shakir är en av arrangörerna bakom demonstrationen efter vaktingripandet på Malmö central. Foto: Oskar Annermarken
  Mot övervåld och för en utredning – det är parollerna när demonstranter på tisdagskvällen protesterar mot det uppmärksammade vaktingripandet på Malmö central.
  – Min förhoppning är att man lämnar demonstrationen med ett hopp och en känsla av att vi som människor kan förändra något tillsammans, säger Kevin Shakir, en av arrangörerna.
  Dela
  Tweeta
  Mejla
  Kevin Shakir hamnade i en diskussion på Twitter sent på måndagskvällen. Många var upprörda över den film som visade ett brutalt vaktingripande på Malmö central. En demonstration mot väktarvåld planerades i Stockholm och någon undrade om det inte fanns liknande planer för Malmö.
  Genom en bekant kopplades han ihop med Matilda Birging och de skapade ett Facebookevent där de utlyste en demonstration i Malmö på tisdagskvällen.
  Tolv timmar senare hade närmare 600 personer anmält att de tänker delta. Arrangörerna har svårt att förstå vad som hände.
  – Det är helt fantastiskt vilket stöd vi fått, säger Kevin Shakir, som representerar organisationen Nyskapet.
  Politiskt obunden
  Han säger att den andra arrangören, Matilda Birging, deltar som privatperson men att de också erbjudits lån av utrustning av Vänsterpartiet.
  Men demonstrationen är politiskt obunden, säger han.
  – Vår poäng är att prata om att det som hände på Malmö central inte är en enskild händelse utan ligger i samhällets konstruktioner. Hur är det är en del av polisen och ordningsvakterna som institution.
  Han nämner polisens romregister och det polisregister över våldsutsatta kvinnor som Sveriges Radio rapporterat om och menar att det finns en koppling till händelser som den på Malmö central.
  ”Måste föra en dialog om representationen”
  – Det drabbar kollektiv och minoriteter i samhället som inte är makthavande. Det är först när någon är allvarligt skadad eller när ett barn som utsätts som det blir så här uppmärksammat, säger han.
  Kevin Shakir säger att han är kritisk till att polisen inte stämmer överens med hur befolkningen i övrigt ser ut.
  – Nu har vi sett att polisen ska utreda händelsen vilket är jättebra, vi vill att man verkligen granskar och utreder. Sedan måste man börja föra en dialog om vilken representation som finns bland de här grupperna, säger han.
  Demonstrationen samlas på Stortorget i Malmö klockan 18. 00.
  Av Tove Hansson
  Publicerad 10 feb 2015 14:26

 13. Rädda Barnen ifrågasätter barnomhändertagande skriver:

  Det vi ser på filmen in tvångsomhändertagande av barn i Sverige, är en vanlig rutinmässigt tvångsomhändertagande av barn i Sverige. Socialtjänsten med vakter/polisen använder sig av de där metoderna i 35 år nu. Undrar varför Rädda Barnen liksom ”inte visste om det” och bara nu de ifrågasätter det samt kallar för ”barnmisshandel”. Av polisen/vakter och socialtjänst det kallas för ” barnens tvångsomhändertagande” enligt lag LVU. Hur annars tvång mot barn ska se ut om inte sådär. Eller Rädda Barnen står för att avskaffa tvångsomhäbdertagande enl.LVU? Det tror vi nog inte. De är bara lever inte i realiteten utan läser i kommunanställdas egna rapporter, där barnen och deras föräldrar svartmålas och kallas för kriminella och likn. I polisernas intervju ser vi också att de fått rapport från socialen att ” ungar var tunga kriminella och efterlysta”, 9 och 11 år gamla….barnen på flykt från kriget och sen på flykt från barnmisshandlande svenska myndigheter….i synnerlighet ”socialtjänsten”….
  Svenska myndigheter bara skämmer ut sig.
  Polisen får nu kritik efter vaktingripandet

  ”Barnkonventionen ska gälla”, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda barnen. Foto: Theresia Bråkenhielm
  Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda barnen, beskrev på tisdagsmorgonen det som skildras på filmen på vaktingripandet på Malmö central som ”barnmisshandel”.
  – Jag ifrågasätter inte på något sätt om man ska ta hand om ett barn utan hur man gör det. Jag har väldigt svårt att förstå hur en vuxen person i myndighetsutövande ställning inte kan ha andra sätt att omhänderta ett barn än det vi ser på filmen, säger hon.

  Elisabeth Dahlin säger att Rädda barnen utgår från barnkonventionen som sätter barnens bästa i främsta rummet.
  – Det spelar ingen roll om det handlar om skola, sjukhus, myndigheter, lagstiftande organ eller polisiära myndigheter, barnkonventionen ska gälla, säger hon.
  Det tycker hon inte att man gör på den film hon sett på ingripande på Malmö central.
  – Det måste finnas ett annat sätt att omhänderta en tredjeklassare. Det är svårt att se utifrån filmen att man verkligen följt polislagen.
  – Vi är frågande till polisens reaktion på det hela. Jag ser fram emot att man verkligen utreder det här, säger hon och är kritisk till vissa av de uttalanden som Skånepolisen gjort efter att filmen publicerats.
  Skånepolisen
  ”För den otränade kan det se mycket värre ut än vad som faktiskt är. Man ser vissa delar som man helt enkelt bedömer som väldigt våldsamma”, sa Skånepolisens pressekreterare Lars Förstell till Kvällsposten på måndagskvällen.
  – Ja, det är en tolkning som den personen väljer att göra. Ser man filmen så finns det tillräckligt många sekvenser där som är tillräckligt allvarliga. Ska man ta till tvång ska det vara proportionerligt, säger Elisabeth Dahlin.
  Lars Förstell sa också till Kvällsposten att ”den här pojken var otroligt våldsam och var en fara för sig själv. Han behövde tas om hand till varje pris för att inte utsätta sig för större risk”.
  – Vi ifrågasätter inte omhändertagandet. En nioåring behöver trygghet och skydd. Vi ifrågasätter formerna, säger Elisabeth Dahlin.
  ”Efterlysta kriminella”
  Att Leif Svensson, säkerhetschef på Jernhusen, kallade pojken och hans kamrat för ”efterlysta kriminella” får också Elisabeth Dahlin att reagera.
  – Jag tycker att det är häpnadsväckande att ett vaktbolag pratar om en nioåring som kriminell. Jag blir förvånad, säger hon.
  Hon säger att Rädda barnen hör barns berättelser om liknande händelser då och då.
  – Sådana här händelser undergräver de här barnens och andra barns känsla för rättsväsendet.
  Organisationen vill se ett förstärkt regelverk när det gäller ingripanden mot barn. Men Elisabeth Dahlin menar att man också måste se till hur de befintliga reglerna hanteras och följs upp.
  – Sedan handlar det om utbildning, att se till att de personer som det berör utbildas i vad som är rimligt. Det är viktigt att polisledningen följer upp den här händelsen. Det behövs klara riktlinjer från polisen, det räcker inte med att man har en policy.
  – Man måste förstå att man måste bemöta barn på ett annat sätt än vuxna.
  Av Tove Hansson
  Publicerad 10 feb 2015 14:24

 14. Facket:barntortyr vid tvångsomhändertagande är tjänstemannens jobb skriver:

  Om LVU tvångsomhändertagande av barnen och Socialtjänstens ansvar om barnen inte ska avskaffas i Sverige, då kanske Socialtjänsten borde göra LVU tvångsomhändertaganden av barnen själva, utan Polisens/vakternas ingripande?

  Facket: Ordningsvakterna gör sitt jobb

  Publicerad i dag 14:46

  Barnmisshandel eller lagligt våld? Åsikterna om ingripandet i Malmö går isär. Ordningsvakter har rätt att ta till våld även mot barn – om det är försvarligt.

  – Vårt rättssamhälle har gett ett visst våldsmonopol för ordningsvakter. Vi måste ha ett säkerhetstänk när vi arbetar och det är helt i linje att bruka våld där det behövs. Men man kan alltid fråga sig om behovet, säger John Lundström, chef för utbildarna av ordningsvakter i Stockholmspolisen.

  Fallet med nioåringen som en vakt höll fast på centralstationen i Malmö har väckt debatt om ordningsvakternas befogenheter, i synnerhet när det gäller barn.

  I Sverige finns omkring 9.500 ordningsvakter som får sitt förordnande efter 80 timmars utbildning av polisen. Därefter har de rätt att avvisa, avlägsna eller omhänderta personer som stör eller utgör fara för den allmänna ordningen. När en situation inte kan lösas på annat sätt får de använda våld.

  John Lundström anser att två veckors utbildning ger vakterna en bra grund i yrket. Samtidigt framhåller han det är ett svårt och krävande arbete som ofta leder till att vakter, liksom poliser, blir anmälda för att ha tagit i för mycket. Gränsdragningen för att bruka våld är inte given utan måste bedömas från fall till fall – det finns heller inga undantag i lagen när det gäller minderåriga.

  – Om vakten är i en situation och måste fullfölja uppgiften att frihetsberöva någon kan tredje part anse att vissa saker känns fel. Men ofta har de inte sett vad som har startat händelsen och tycker att det ser överdrivet ut, säger John Lundström, och påpekar att han inte uttalar sig om Malmöfallet utan generellt om yrket.

  Någon statistik över hur många ordningsvakter som får sina förordnanden återkallade finns inte hos polisen, men John Lundström uppskattar att 20–30 vakter i Stockholmsregionen har blivit av med sin bricka det senaste året.

  – Om det inleds en förundersökning kommer man ofta fram till att vakten hade rätt att bruka våld eller nödvärn. Det är en ganska komplex fråga och varje ärende är unik, säger John Lundström.

  På Transportarbetareförbundet tar fackets avdelningsordförande Kenneth Pettersson de avstängda medlemmarna i försvar och menar att ordningsvakten inte tagit till övervåld även om det kan upplevas så för utomstående. Att hålla för en persons mun är en normal åtgärd för att personen inte ska skada sig själv eller vakten.

  – Det kan bli så när man tar hand om besvärliga personer. Det låter hemskt men de gör sitt jobb, säger Kenneth Pettersson.

  På Rädda Barnen anser man att Malmöhändelsen rör sig om barnmisshandel och generalsekreterare Elisabeth Dahlin efterfrågar en översyn över hur man ingriper mot barn.

  – Man blir bestört. Det är barnmisshandel, det här kan ge allvarliga skador, både psykiska och fysiska, säger Elisabeth Dahlin till SVT om videon på ingripandet vid Malmö centralstation i fredags.

  Katarina Lagerwall

  katarina.lagerwall@dn.se

 15. Polisen/vaktbolag utför socialernas order för LVU tvångsomhändertagande av barn skriver:

  Allt här som vanligt: LVU tvångsomhändertagna barnen far illa av socialernas vård och av samarbete mellan socialerna och polis.

  Malmöpojkarna är ensamkommande flyktingbarn
  De två småpojkar som omhändertogs under våldsamma former på Malmö Centralstation i fredags var på rymmen från ett boende i södra Skåne.
  Där befann de sig efter att de kommit som ensamkommande flyktingbarn till Sverige.
  På kommunens sektion för ensamkommande barn är man oroad.
  – Det finns barn som driver omkring i Sverige och som ingen hjälper. De är som en dold befolkning, säger sektionschefen Catharina Finne.

  Det var i fredags som de två pojkarna omhändertogs av ordningsvakter på Malmö Centralstation och sedan lämnades över till polisen eftersom de var på rymmen från sitt HVB-hem.
  På flera filmer ses hur ordningsvakterna brottat ner den nioårige pojken, sitter grensle över hans rygg och trycker hans huvud mot stengolvet samtidigt som pojken skriker av smärta.

  Vakten lägger då sin hand över pojkens mun och näsa.
  Omhändertagna enligt LVU
  De två pojkarna är enligt handlingar nio och tolv år gamla och är nu omhändertagna enligt lagen om vård av unga.
  De är, enligt uppgift till Aftonbladet, återförda till det boende från vilket de var på rymmen i fredags när de stoppades av ordningsvakter på Malmö Centralstation efter att de åkt tåg utan biljett.
  Boendet är ett litet boende med 5-7 platser för barn med en psykosocial problematik och personal finns på boendet dygnet runt.
  Hur de två pojkarna kunde rymma vill föreståndaren inte svara på.
  – Vi har sträng sekretess, säger föreståndaren.

  Ensamkommande flyktingbarn
  Inte heller den advokat som företräder den nioåriga pojken i LVU-ärendet vill säga något om pojken, eller skälen till att han omhändertagits enligt LVU.
  – Jag kan inte det, det enda jag kan bekräfta är att jag är offentligt biträde för honom.
  Den nioåriga pojken, och av allt att döma också tolvåringen, kom nyligen till Sverige som flyktingar, ensamma utan föräldrar.
  De talar, enligt vittnen som såg när vakterna omhändertog dem på centralstationen, ingen svenska.
  De har, såvitt känt, inga anhöriga här – och det var därför de placerades på ett HVB-hem.
  I de handlingar Aftonbladet tagit del av avseende dem finns inga vårdnadshavare uppgivna, och inte heller har pojkarna fullständiga personnummer.
  Förutom det nya ärendet finns inga ärenden registrerade på de två pojkarna.
  ”Som en dold befolkning”
  Catharina Finne är chef på sektionen för ensamkommande barn i Malmö.
  Hon kan inte uttala sig om de specifika fallen, men säger att det är en oroande tendens de ser.
  – Det finns barn som driver omkring i Sverige, som är avvikna och som kanske försvinner. De är som en dold befolkning.
  Hon säger att de från deras sida, i kommunen, gör vad de kan.
  – Men det är bekymrande, det är många barn det gäller och som är under 18 år som ingen hjälper.
  Malmö
  Eric Tagesson

  • Ove Svidén skriver:

   Så här kan ett ensamkommande flyktingbarn skapas av en korrupt kommun: Gör en orosanmälan av barnen i en flykting-familj. Befria familjens ansvar för sina barn, genom ett snabbt LVU/HVB-förfarande medan föräldrarna gör sin asyl-ansökan. Skicka sen hem föräldrarna ensamma på enkel biljett till det konfliktland de säger sig ha flytt ifrån. Vips, så har kommunen ett eller flera flyktingbarn att hantera med en statlig brutto-intäkt i storleksordningen fyrtio tusen kronor per månad och barn? Rationellt och skamligt, av den ekonom som jobbar för komunens bästa, ansvarsbefriad och i avsaknad av både medkänsla och samvete från en svunnen tid, när en Gud såg vad tjänstemannens händer hade för sig under bordet.

 16. Anna skriver:

  Önskar så, i den bästa av världar att argument emot finns. Snarare är det väl så att detta bara är en liten del av den lilla istoppen av det underliggande stink berget av död, oegentligheter och krossade familjer. LVU /låtsas-SOL är djävulens påfund. Ännu ett offer skördats. Så sorgligt. Så sorgligt. VAKNA!!!

 17. Polisen/vaktbolag utför socialernas order för LVU- barn skriver:

  BARNEN bor i socialarnas hem utan registrering: socialen hade varken något ärende om barnen eller domstolsbeslut för tvångsomhändertagande. De förbereddes nog kanske för organ- eller pedofilmarknad. De ”fanns ju inte” eller kanske hade de blivit utvisade? Intressant vilken information om barnen har vi på Migrationsverket? Nu finns barnen hos förövarna tillbaka igen- i samma socialares hem som de flydde ifrån. Utan journalisternas hjälp de kanske inte ens funnits vid liv nu. Därför kunde socialen betecknade 9 och 11 år gamla barnen som ”grovt kriminella och farliga”. Vakten polisanmälde denna 9-årig pojke som nästan kvävdes under vakten, som ”livsfarlig som skadade vakten själv”. Och polischef där påstår att 9-åring inte är skadad därför att sjukvården inte uppsökte barnen. Vi alla vet nu att denna pojke förmodligen fick hjärnskakning, brutna ben och stora blåmärken över hela kroppen. Eller kanske är pojke död? Det är skumt samarbete och skumma anklagelserna på barnen, vägran köra dem till sjukhuset och journalföring samt med socialen (inte med barnen) samarbetande ”barnens ombud” som inte kan svara på en enda fråga pekar på det värsta som socialen planerade för de barnen.

 18. Svenska folket livrädda för tjänstemän skriver:

  Vittnet som filmade: Därför ingrep vi inte

  Det var i måndags som en det brutala gripandet av en nioåring på Centralstationen filmades. Nu berättar mannen som höll i kameran om händelsen.
  Nu berättar den man som filmade det uppmärksammade vaktingripandet på Malmö central om händelsen.
  I en insändare som publicerats av Sydsvenskanberättar han varför de inte ingrep.

  Faktaruta:
  Filmen som publicerades av Sydsvenskan i måndags visar hur en ordningsvakt på Malmö central griper en nioårig pojke, som var på rymmen från ett HVB-hem.
  På filmen syns hur vakten sitter på pojken, håller en hand för hans ansikte och dunkar pojkens huvud i golvet. Hård kritik har riktats mot ingripandet så väl som mot polisens hantering av fallet.
  Många av dem som upprörts av filmen har också undrat varför ingen av de personer som på den syns stå i närheten av händelsen agerade. På den kritiken svarar nu den man som skickade filmen till Sydsvenskan.
  ”Jag blir bemött som om ingenting hänt”
  ”Folk frågar varför ingen gjorde någonting för att stoppa våldet den kvällen. Jag tror att vi helt enkelt var rädda. Innan den något äldre kompisen lyfte sitt finger i protest, var jag nära att kliva in. Det är svårt att beskriva med vilken barskhet vakten skrek på pojken. ”Backa undan!” och ett hårt, riktat pekfinger. Han menade allvar. Han blev hes. Vem hade inte backat undan? Speciellt efter att kompisen hade blivit bortlyft och behandlad på det viset?”, skriver han.
  Mannen berättar också om hur han när polisen kommit till platsen försöker visa det han filmat.
  Han och hans sällskap ska då ha blivit tillsagda att det ”inte finns någonting att se”, skriver han.
  ”Jag erbjuder att ge mitt vittnesmål och hon frågar mig om jag vet hur det inträffade startade. När jag inte vet går hon därifrån och lika snabbt som poliserna kom är de borta. Jag blir bemött som om ingenting speciellt har hänt, och jag väljer då att vända mig till Sydsvenskan för att få visa vad vi sett”, skriver han.
  Många kritiska röster
  På Sydsvenskan.se kan du läsa hela debattinlägget.
  Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin är en av dem som riktat stark kritik mot ingripandet.
  – Ser man filmen så finns det tillräckligt många sekvenser där som är tillräckligt allvarliga. Ska man ta till tvång ska det vara proportionerligt, sa hon i till Kvällsposten i går.
  Före detta höjdhopparen Patrik Sjöberg, nu ambassadör för Bris, är också kritisk i en intervju med Kvällsposten.
  – Det känns helt sjukt att man kan göra så mot ett barn, sa han i den.
  Av Tove Hansson
  Publicerad 11 feb 2015 11:42

  • Mirza Ramic skriver:

   De behöver veta, dessa onda vakter, att även någon kunde knacka på deras dörr???
   De måste inse att de har egna barn !!!
   De måste veta att mannen har gränser för sin tolerans som kan överskridas och han griper ett mordvapen?
   De måste veta att de äventyrar sin egen integritet.

 19. Har Ersättningsnämnden lagt ner allt sitt arbete skriver:

  Har Ersättningsnämnden lagt ner allt sitt arbete just nu under de sista veckorna har det inte framkommit hur många ärenden som är färdiga, brukar komma
  varje vecka men inte nu längre.
  Jag tror att det är så att dessa som sitter i ersättningsnämnden har förskingrat pengarna och åkt till varmare länder. För du får ingen ting veta eller besked när det är tur för mitt ärende jag har svårt att tro på dessa myndighetspersoner längre. Det är bara ytterligare ett sätt att tala om att vi är inget värda och ska inte bry oss om vad som händer i deras korridorer.
  Några mänskliga rättigheter har vi då skam inte .

 20. LVU tvångsomhändertagna av socialen/av polisen misshandlade barnvittner spårlöst försvann skriver:

  Vi befarade detta händelseförloppet. Tror du, de dödade de barnen eller en av dem dog av skador och hans brorsan eliminerades? Efter brutal misshandel polisen körde ju inte ens de ”LVU-tvångsmarkerade” barnen till sjukhuset.

  Pojkarna spårlöst borta
  De två pojkarna som omhändertogs av vakter under våldsamma former på Malmö Central i fredags är sedan i måndags spårlöst försvunna.
  Efter att de förts tillbaka till hemmet skulle de köras till Migrationsverket i Malmö.
  – När de kom till Malmö så avvek pojkarna. De är nu efterlysta, säger Anders Lindskog på polisen i Malmö.
  Men någon egentlig sökinsats efter de två barnen pågår inte.

  De kommer till Sverige, ensamma, utan föräldrar och med svåra trauman i bagaget.
  De placeras på institutioner.
  Sedan rymmer de – och försvinner. Problemet med försvunna ensamkommande barn i Sverige är stort.
  1 465 försvunna barn på fem år
  De senaster fem åren har 1 465 ensamkommande flyktingbarn försvunnit enligt siffror Migrationsverket tagit fram åt Aftonbladet.
  De två pojkarna som brutalt togs omhand av ordningsvakter på Malmö Centralstation i fredags var nio och tolv år gamla och hade båda kommit som flyktingar till Sverige, ensamma, utan sina föräldrar eller någon annan familjemedlem.
  Därför placerades de på ett HVB-hem under asylutredningen. Men de rymde och det var enligt uppgift därför vakterna hade fått instruktioner om att hålla kvar dem tills polisen anlände i fredags.
  Ingen sökinsats pågår
  Efter att vakterna mycket hårdhänt kvarhållit pojkarna kom polisen till slut och pojkarna återfördes till det HVB-hem i södra Skåne där de varit placerade.
  – Sedan fördes de till Malmö i måndags. De skulle väl ordna papper eller något på Migrationsverket, och då avvek de, säger Anders Lindskog på utredningssektionen i Malmö som jobbar med att hitta försvunna personer.
  Han kan inte svara på omständigheterna när pojkarna försvann.
  – Men vad jag har hört drog de som en avlöning.
  Någon faktiskt sökinsats pågår inte.
  – Var de befinner sig har vi ingen aning om, vi vet inte var vi ska leta. Om de är i landet eller om de dragit till Danmark, det har vi inte en susning om.
  ”Är ett par i högen av ungar som sticker”
  Anders Lindskog säger att det är vanligt att ensamkommande som ”inte är tillfreds med var de blir placerade” avviker.
  – Det har vi fullt upp med. Det finns inte platser att sätta dem på, utan de hamnar på typ HVB-hem och det är ju ”öppna tillställningar” och där har de ju chans att sticka.
  – De här två är ett par i högen av alla som är lysta.
  – Man försöker ordna för dem, så accepterar de inte där de blir placerade så sticker dom.
  Och de är inte ensamma. Varje år försvinner hundratals barn i Sverige. De försvinner från myndigheternas kontroll, och ingen vet var de tar vägen.
  Vissa av dem är 6-7 år gamla.
  ”Dold befolkning”
  Catharina Finne är chef på sektionen för ensamkommande barn i Malmö.
  Hon kan inte uttala sig om de specifika fallen med de två pojkarna från Centralen, men säger att det är en oroande tendens de ser.
  – Det finns barn som driver omkring i Sverige, som är avvikna och som kanske försvinner. De är som en dold befolkning.
  Hon säger att de från deras sida, i kommunen, gör vad de kan.
  – Men det är bekymrande, det är många barn det gäller och som är under 18 år som ingen hjälper.
  Utredningen om händelserna på Malmö Centralstation i fredags leds av kammaråklagare Ulf Hansson.
  – Vi är i början av förundersökningen. Just nu samlar vi in allt material, det kan vara vittnesuppgifter, övervakningsfilmer eller annan bevisning.
  De två ordningsvakterna har ännu inte delgivits misstanke om något brott.
  Det måste vara ett problem för er att det två pojkarna är försvunna?
  – Det vet jag inte, det kan jag inte säga någonting om.
  Enligt polisen är de efterlysta, och försvunna sedan i måndags.
  – Om det är på det sättet är det naturligtvis ett bekymmer.
  Migrationsverket Malmö
  Eric Tagesson

 21. Socialtjänsten skiljer flyktningbarnen ifrån deras vuxna syskon skriver:

  De två stackars av socialtjänster(vakter/poliser) misshandlade små flyktningsbarnen är förmodligen inte alls ”ensamkommande flyktningbarn”. Det är socialen skiljer och gömmer barnen ifrån deras vuxna släktningar, till ex, från deras vuxna syskon.

  Därför rymde pojkarna som omhändertogs

  De två pojkarna letade efter sin storebror när de blev brutalt omhändertagna på Malmö central.
  Saknaden efter brodern var skälet till rymningen enligt uppgift.
  – Jag vet att det finns en koppling, säger Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö.

  I fredags blev de två pojkarna som ska vara nio och tolv år omhändertagna av ordningsvakter på Malmö central. Pojkarna hade plankat på tåget mot Malmö från det HVB-hem i Skåne där de placerats nyligen.
  Men pojkarna rymde på fredagen.

  De ville enligt uppgift återförenas med sin storebror.
  Vid ankomsten till Sverige hade de tre halvbröderna omhändertagits av de sociala myndigheterna.
  Den äldste brodern bedömdes vara i myndig ålder. De två yngsta placerades i stället på ett boende för yngre barn.
  Malmöpolisen bekräftar
  Malmöpolisen bekräftar att man undersöker uppgifterna.
  – Jag vet att det finns en koppling någonstans om det är en släkting eller bror vet jag inte. Men den finns här i Malmö tydligen. Jag håller faktiskt på och kollar det för tillfället, säger Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö.
  Uppgifterna har lämnats av hans kolleger.
  – Jag vet att det fanns en anledning att de var i Malmö när det hände med väktarna.
  Informationen jag har är att det rör sig om en äldre bror.
  – Det är mycket möjligt. Jag undersöker det precis.
  Vet du varför syskon skiljs åt när de kommer till Sverige?
  – Nej, det vet jag inte alls.
  Kan det här ha drivit dem till att rymma?
  – Det vet jag inte. Jag har ställt mig frågan från första gången vilken anledningen är att de varit i Malmö från första början.
  Av Diamant Salihu
  Publicerad 12 feb 2015 14:00 Kvällsposten

  • Ove Svidén skriver:

   Att skilja på två syskon är ett standardmetod av Socialen för att bryta ned en familj och göra dem till hanterbara ensamkommande! Det är mer lönsamt på det sättet för kommunen.

   Söndra och härska är även metoden för att bryta ned en fungerande familjesammahållning till styrbara enskilda individer: indoktrinerbara av ett enpartivälde. DecemberÖverenskommelsen, har fastslagit att vänsterblocket får först göra sina fula trix, medan högrerblocket håller god min. Sen är det högerblockets tur att lura pengarna av medborgarna på sitt unika sätt. Demokratin mellan förtroendevalda har nu gömts undan i två gånger fyra års, tid genom: DÖ.

 22. Avskaffa sämsta lag-LVU tvång mot barnen skriver:

  Jag listade ut nu också, att de två barnen , som var oregistrerade i socialhemnet, hade inga socialärenden på sig, inga domstolsbeslut för LVU tvångsomhändertagande, inga kriminella ärender på Polisen, men barnen blev kvarhållna på socialernas HVB , tvångsåtskilda från deras vuxna släktningar från Marocko! Och det värsta: de är inte alls ”flyktingbarnen”, dvs.de inte alls varit på Migrationsverket och aldrig ansökte om asyl i Sverige! Och socialen jagade och misshandlade dem med vakter och polisen, genom att beteckna barnen som ”livsfarliga kriminella”, när de flydde frän HVB!
  Frågan är: vart nånstans och hur hittade socialen barnen och vad håller de på med, med barnen? Tänk om barnen inte skulle flytt HVB, skulle de bott illegalt och oregistrerade på socialernas HVB? Socialerna ljuger precis om allt och titta bara på deras oförskämt grotesk karakteristik om barnen samt beställning för att misshandla dem (kvarhålla barnen på liv och död), dvs. göra LVU tvång.
  Kanske de barnen var turister och blev stulna av socialen??
  En sak är intressant: hur barnen kunde ”försvinna”från Migrationverket, där de varit med polisen och socialen tillsammans?

  Det är ju alltid skumt , alla de LVU tvångsomhändertaganden av barnen?
  …”Efter händelsen i fredags, fördes de båda pojkarna, som uppges vara nio och tolv år gamla, tillbaka till det HBV-hem där de nyligen ska ha placerats. Men på måndagen avvek de igen i samband med ett besök på Migrationsverket.

  Nu utreder polisen om pojkarna kan ha rymt för att leta upp en släkting i Malmö.

  – Vi har fått den uppgiften från olika håll, även från hemmet. Det pratas om en bror, men vi har inga bekräftade uppgifter, säger Mats Karlsson, biträdande polisområdeschef i Malmö, till DN.

  Skånepolisen försöker nu få fram mer konkreta uppgifter om den påstådda släktingen, som identitet och adress.

  Expressen har uppgifter om att pojkarna ska ha letat efter sin äldre halvbror som är myndig. De tre bröderna ska ha kommit till Sverige tillsammans, varpå de yngsta omhändertogs av de sociala myndigheterna och placerades på HBV-hemmet.

  Flera myndighetskällor uppger att pojkarna kommer från Marocko. De ska inte ha sökt asyl, varför ingen god man har utsetts för att tillvarata deras intressen, skriver Sydsvenskan….”

 23. Kommunanställda i LVU tvångsärender förtalar/smutskastar barnen skriver:

  Falska rykten om Malmöpojkar
  På nätet sprids rykten om vad de två småpojkarna som brutalt togs om hand av ordningsvakter ska ha gjort innan de kom till Malmö Central.
  Ett inlägg på Facebook beskriver hur pojkarna på tåget sparkade resenärer, slogs och bet en person så att blodvite uppstod.
  Men inlägget är inte skrivet av någon som var på tåget – utan av en kvinna som är gift med en ordningsvakt.

  Händelsen på Malmö Centralstation i fredags har väckt starka reaktioner.
  Dels mot de vakter som brutalt höll fast de två pojkarna, 9 och 12 år gamla, men också mot pojkarna.
  På flera internetforum och mindre seriösa nyhetssidor sprids uppgifter om att pojkarna spottat på tågresenärer, hotat en tågvärd och bitit en person så att denna började blöda och fick söka vård.
  Påstått vittnesmål
  Samtliga uppgifter förefaller komma från samma Facebook-inlägg, som tolkats som ett vittnesmål från tåget:
  ”De tre hade på tåget spottat på tågresenärer oprovocerat. De var hotfulla mot tågvärden som blev rädd och kallade på hjälp. De sparkade, slogs, spottade. Anledningen att de hölls fast är att de precis bitit en annan person så att det började blöda rikligt och denne fick uppsöka sjukvård. Barnet som hölls fast var den och försökte skalla ordningsvakten. Då dunkar han sitt eget huvud. Han hölls fast för att inte misshandla andra och sig själv i väntan på polisen som också blev spottade och sparkade på” står det i inlägget.
  Men det är inget vittnesmål från någon som befann sig på tåget.
  ”Hört av mina ordningsvaktskolleger”
  Aftonbladet har sökt kontakt med personen som skrivit det, men inte lyckats. I stället har vi pratat med hennes make.
  Han arbetar som ordningsvakt i Malmö och berättar att det som hans fru skrivit på Facebook inte är självupplevt.
  – Det är jag som har berättat det för henne, utifrån vad jag hört av mina ordningsvaktskolleger, säger han.
  Några ordningsvakter var dock inte ombord på tåget.
  Och när samtalet kom till polisen om pojkarna var den enda uppgiften att de ertappats på tåget utan biljett.
  ”Lite stökiga”
  Stephan Söderholm på polisens ledningscentral känner inte alls igen uppgifterna om att någon skulle ha blivit fysiskt angripen av pojkarna.
  – De kanske har varit lite stökiga, men något mer än så känner jag inte till.
  Inte heller åklagaren som utreder händelsen på Malmö Central känner till uppgifterna om att pojkarna skulle ha gått till fysiskt angrepp mot någon.
  – Det pågår en förundersökning mot vakterna, och jag utreder vad som hänt, också innan händelsen på Centralen.
  Enligt Mats Karlsson, biträdande polisområdeschef, finns inga anmälningar mot pojkarna från i fredags.
  Eric Tagesson
  12 februari 2015 17:33

 24. Barnen far illa pga.LVU tvångsomhändertagande skriver:

  Anhörig till pojkarna sökte asyl i veckan

  I fredags blev de två pojkarna som ska vara nio och tolv år omhändertagna av ordningsvakter på Malmö central. Pojkarna hade plankat på tåget mot Malmö från det HVB-hem i Skåne där de placerats nyligen.

  Pojkarna som omhändertogs brutalt på Malmö central skildes åt av de sociala myndigheterna.
  Migrationsverket bekräftar att en anhörig till dem sökte asyl i veckan – och polisen tror sig ha en aning om var bröderna är.
  – Vi har lite information som vi kanske kan ge oss en vägledning om var de kan finnas, säger Mats Karlsson,
  Tre pojkar som uppgett att de är halvsyskon kom nyligen till Malmö från Marocko. De upptäcktes av socialtjänsten och togs hand om i ett av stadens transitboende. Men halvsyskonen separerades från varandra. Detta beslut har fattats av sociala resursförvaltningen i Malmö stad. Migrationsverket skulle ha träffat dem i fredags med då rymde pojkarna från HVB-hemmet i södra Skåne där socialtjänsten placerat de yngsta pojkarna.

  Efter det brutala omhändertagandet senare samma dag, fördes de tillbaka till HVB-boendet.
  Ville återförenas med sin äldre halvbror
  Enligt uppgift har pojkarna rymt för att kunna återförenas med sin äldre halvbror, som är deras enda anknytning i Sverige. Men storebrodern ska enligt uppgift ha bedömts som myndig av socialtjänsten – och av någon anledning inte placerats på samma boende som sina mindre syskon. I måndags skulle de yngsta pojkarna till Migrationsverket i Malmö för att registreras som asylsökande – men rymde på nytt.
  Deras storebror fördes till Migrationsverket i veckan.
  – Vi har träffat den här killen för några dagar sedan, bekräftar Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

  Sekretess
  Han vill inte uppge ålder eller annan information om personen utan hänvisar till socialtjänsten som omhändertagit honom.
  – Migrationsverket har inte skiljt dem åt, säger han.
  Hur de tre har placerats efter omhändertagandet av de sociala myndigheterna, känner han inte till.
  – Då har man haft omhändertagande av sociala myndigheter, så de frågorna kan bara de svara på. Vårt ansvar i den här processen är att pröva ansökan om uppehållstillstånd,
  Socialtjänsten vill inte prata om det enskilda fallet med hänvisning till sekretess.
  Sema Soer, enhetschef på social – och resursförvaltningen säger rent generellt att det görs en individuell bedömning i varje fall.
  – Det finns inga regler som säger att man ska splittra eller inte splittra. Man ska alltid se till barnets bästa i varje unika situation, säger hon.
  Catharina Finne, sektionschef på social- och resursförvaltningen, har inte velat ta emot samtal under dagen. Hon svarar så här på sms:
  ”Jag har ingen möjlighet att ringa tillbaka. Jag går på sportlovssemester nu. Hänvisar dessutom till socialtjänstsekretessen, sekretesslagen 26 kap 1 paragraf som gör att vi inte kan göra några uttalanden”.
  Ska finnas anhörig
  Under kvällen fortsatte sökandet efter de två bröderna som efterlysts med anledning att de rymt från HVB-hemmet.
  – Vi har lite information som vi kanske kan ge oss en vägledning om var de kan finnas. Det rör sig om ett mindre område som vi jobbar på nu, säger Mats Karlsson, operativ polischef vid Malmöpolisen.
  Har det med halvbrodern att göra, uppgifterna som säger att de är på väg till honom?
  – Jag kan inte bekräfta mer än att vi håller på att jobba med uppgifterna om att det ska finnas en anhörig. Jag har ingen bekräftelse på vilken relation det rör sig om. Vi har under dagen fått hjälp av vårt grannområde, polisområdet i södra Skåne, och haft kontakt med hemmet igen.
  Av Diamant Salihu
  Av Jens Dahlkvist
  Publicerad 12 feb 2015 17:31
  Kvällsposten

 25. Tjänstemän baktalar/smutskastar försvunna barnen skriver:

  Försvunna Malmöpojkar kan ha utsatts för trafficking

  Publicerad i dag 18:43

  Migrationsverkets expert misstänker att de försvunna pojkarna i Malmö kan vara utsatta för någon form av trafficking. ”Barn från Marocko utnyttjas för att begå snatterier och inbrott i Sverige”, säger Kjell-Terje Torvik, Migrationsverket.

  FAKTARUTA:

  Pojkarna som uppges vara nio och tolv år gamla avvek från Migrationsverkets lokaler i Malmö på måndagen. Polisen misstänker att de kan ha rymt för att leta upp en släkting i staden, eventuellt en äldre bror.

  Enligt uppgifter till Expressen ska pojkarna ha kommit till Sverige i sällskap av sin äldre bror som är myndig.

  Försvinnandet får många varningsklockor att ringa hos Migrationsverkets verksamhetsexpert Kjell-Terje Torvik, som tycker att omständigheterna tyder på trafficking.

  –När två så små barn agerar på det här sättet pekar det på att det finns en vuxen med i bilden, snarare än att barnen agerar på egen hand. Migrerande barn är vuxenprojekt, för att de ska kunna flytta på sig måste det finnas vuxna med i bilden, säger han.

  Den äldre brodern som det talas om behöver inte vara en släkting. I stället kan det vara fråga om en man som hjälpt till att föra in pojkarna i Sverige i syfte att utnyttja dem.

  – Trafficking är modern slavhandel. Det kan vara allt ifrån sexuella tjänster till arbete i eller utanför hemmet. Att sköta hushållet är en vanlig form av barnarbete.

  Enligt Sydsvenskans myndighetskällor kommer pojkarna från Marocko. Det får ännu fler varningsklockor att ringa hos Kjell-Terje Torvik.

  – Marocko ligger på femte plats när det gäller ensamkommande flyktingbarn. Barn från Marocko utnyttjas av vuxna för att begå olika brott i Sverige, som snatterier och inbrott.

  Mönstret pekar också mot att Sverige kanske inte är det slutliga destinationslandet.

  – Det kan vara Danmark.

  Det var i fredags som pojkarna avvek från ett HBV-hem där de nyligen hade placerats av socialtjänsten. Samma dag omhändertogs nioåringen brutalt av en ordningsvakt på centralstationen i Malmö. Händelsen rubriceras som misshandel och utreds av polisen.

 26. Utländska flyktningbarnen försöker fly barnmisshandlande socialtjänsten och Sverige skriver:

  Två fria ej registrerade flyktningbarnen möjligen flydde barnmisshandel i Sverige vidare till Danmark och kanske vill till Frankrike. De är inte intresserade för att stanna hos svenska socialtjänsten som får misshandla dem till döds mitt bland svenska folket på Centralstation. Men svenska polisen med socialen misshandlar barnen vidare. De jagade dem även till Danmark och ska våldsamt tvångsomhänderta och misshandla dem igen för att föra dem tillbaka till Sverige, till samma otrivsamma socialernas HVB som barnen flydde ifrån. Vart är ombud som kan hjälpa barnen för att söka asyl i Danmark?Deras vuxen bror borde kunna bestämma om han inte vill söka asyl i Danmark i stället. Kanske barnen blev inte än misshandlade där av vakter/polisen och socialen.

  De två pojkar som varit försvunna sedan det uppmärksammade ingripandet på Malmö centralstation har troligtvis hittats i Danmark, uppger polisen.
  Det är dock ännu inte bekräftat att det är de eftersökta pojkarna.
  – Det är sannolikt pojkarna som kan vara anträffade, men det är inte helt bekräftat än, säger Linda Pleym, pressinformatör vid polisen i Malmö.
  Pojkarna har anträffats i Danmark, och beskedet nådde polisen i Malmö under fredagsförmiddagen.
  – Vi har kontakt med polisen i Danmark. Det vi gör nu är att vi försöker utreda om det är pojkarna. Då får vi prata om hur de bäst kommer till oss. I så fall får vi lämna dem vidare till hemmet som de bor på, säger Linda Pleym.
  Artikeln uppdateras
  Av Tove Hansson

 27. Barnmisshandlande skolanställda bestraffas för sällan skriver:

  Vi läser här idag att en av rasister anställd på skolan blev bestraffad, men barnen brukar höra sådana saker och ännu värre på Sveriges dagisar, skolorna, fritidsaktiviteter, även på andra kommunala platser. Jag undrar, varför fick denna pojke uprättelse, medan hundratusentals andra av Sveriges barn inte fick? Svenska vita små pojkar massvist, ibland även flickor bli kallade för bögar, allt möjligt och kränkta både av kvinnor och män eller henar, men DO och Skolverket varken reagerar eller intresserar sig för att bestraffa kommunanställda eller skolanställda, och även instämmer att vita barnen ska trakasseras och hotas av socialen!

  30.000 i skadestånd för ebola-kommentar
  Publicerad 18 februari 2015 kl 10.57
  INRIKES.En elev på en högstadieskola i Sollentuna som upplever sig ha blivit utsatt för en nedsättande kommentar av en vaktmästare får nu 30.000 kronor i skadestånd av skolan.
  Det var i början av hösten 2014 som pojken, som är mörkhyad, hörde vaktmästaren talade nedsättande till några elever …

  • Ove Svidén skriver:

   På varje polisstation finns blanketten HOT MOT TJÄNSTEMAN.
   Men i andra riktningen är det fritt fram.

   Sju svenska partier i allians/DÖ stöttar national-synden främlingsfientlighet.
   SVT/Pravda har uppgiften att utpeka det åttonde partiet som det skyldiga.

   • Mirza Ramic skriver:

    Hur tycker du att Sveriges regering bör hantera den av FN ställda kritiken mot Sverige om att ensamkommande flyktingbarn försvinner spårlöst?
    Ansvariga myndighetspersoner vet mycket väl vad som händer med dessa barn !!!
    Jag kan bara föreställa mig att dessa barn säljs i det som kallas
    organiserad handel med barn, och som skyddas av staten som
    vi ser i dag med LVU-tvångsomhändertagna barn till exempel.
    http://www.tv4play.se/program/nyheterna?video_id=3066195

    • Ove Svidén skriver:

     Problemet är stort. Kan inte lösas via muntliga samförståndslösningar i våra förvaltningsdomstolar under låsta dörrar.
     Systemfelen i det Svenska välfärdsbygget har för många kryphål för smarta sexmissbrukare och rika pedofiler.
     Presidenten behöver folkets bemyndigande att kunna landsförvisa de värsta rötäggen i samhällets topp.

 28. Skolverket och kommunanställda struntar i Sveriges lag om skolplikt skriver:

  Sveriges lag om skolplikt är effektiv, sålänge föräldrarna anstränger sig för sina barn, eftersom kommunanställda, både på socialförvaltningen,utbildningsförvaltningen och även tjänstemän på skolverket i vissa fall kan samarbeta för att svenska barnen inte får skolgång de har rätt till. Det finns kanske luckor i kommunallag eller korruption inblandat, särskild om det finns Socialnämnden i bilden som får förstöra barnens skolgång, vilket ärende det än gäller.
  Till exempel.Jag minns att när mina barnen gick till en friskola som var lite längre borta hemifrån och jag ville byta den till en kommunal skola nära hemmet, för den nästa skoltermin, då barnen fick från sin kommunal skola , i sin skolupptagningsområde detta svaret:” det finns inte plats”.
  Fem år innan i en annan kommun barnen fick svar från en dagis som låg närmast hemmet inte ens något svar från rektor. Utbildningsförvaltningens chefer ställer sig bakom sina anställdas agerande. Kontakt med Skolverket i frågan var inte heller hjälpsam, utan lika sådant:”det är Utbildningsförvaltninger som ansvarar för det, inte Skolverket”.
  Och hur det går till i denna historia, att kommunanställda brydde sig inte heller om att barnen ska kunna få gå i sina kommunala skolor i egna skolupptagningsområden. Nu ska de lägga skulden på privatpersoner. Jag tror, att kommunanställda med Skolverket ljuger till journalisterna. Det var visst socisltjänsten inblandade nånstans som förstörde barnens skolgång. Skolanställda och övriga tjänstemän lyder för mycket ovillkorligt Socislnämndernas order. Frågan är: varför socialen bestämmer över skolplikten, över brott , över barnens hälsa, över vart barnen tvingas bo och över allt annat som angår helt andra tjänstemän och barnens föräldrar. Till slut har vi sådana där fall. Socialen måste fråntas sina obegränsade beslut begogenheter över människans liv, barnets och deras föräldrarnas.
  Polisen borde ha sett till att familjen inte förföljs av stalkare eller misshandlare i stället. Utbildningsförvaltning borde se till att barnen får skriva in sig i skolan etc.

  Skolverket: Det får inte gå så här långt
  Döttrarna bodde med sin mamma i Åre i tio år, men gick aldrig i skolan.
  Nu reagerar Skolverket på uppgifterna.
  – Det låter väldigt, väldigt anmärkningsvärt. Det måste vara någon myndighet som brustit här, säger Jonas Nordström, chefsjurist på Skolverket.
  Det var i början av 2000-talet som familjen flyttade till Åre. Två av barnen, som då var i skolåldern, dök aldrig upp vid skolstarten. Ärendet polisanmäldes och skolan försökte komma i kontakt med mamman.
  ”Väldigt anmärkningsvärt”
  Om det stämmer att barnen missat fem eller sex år av sin obligatoriska skolgång är det mycket anmärkningsvärt, enligt Jonas Nordström, chefsjurist på Skolverket.
  – Jag har aldrig hört talas om att barn faller mellan stolarna på det här sättet, säger han.
  Svenska kommuner har en långtgående skyldighet att se till att alla barn som är skrivna i kommunen går i skolan. Om barnen inte dyker upp är det upp till kommunen att kontakta vårdnadshavaren – och i sista hand kan föräldern bli skyldig att betala vite.
  – Kommunens skyldigheter sträcker sig väldigt långt. De kan inte anmäla och sedan släppa det till en annan myndighet. Man har en skyldighet att hålla sig underrättad om vad som händer.
  Extremt ovanligt
  Enligt barn- och utbildningsförvaltningen i Åre gick de inte heller i skolan i någon annan kommun. Hade de gått i skolan i en annan kommun så hade kommunen fått en faktura.
  – Om barnen uteblivit från skolan eftersom de flyttat borde kommunen ha haft vetskap om det. Jag undrar hur det kan ha stannat upp. Hur det kan gå så här många är väldigt märkligt. I slutändan är det ju barnen som hamnar i kläm.
  Jonas Nordström säger att liknande händelser är ”extremt ovanliga”.
  – Det är svårt att veta hur man ska förhålla sig till de här uppgifterna. Det här är något man pratar om i teorin. Man skulle vilja veta vad kommunen har gjort, eller inte gjort. Det får inte gå så här långt, säger Jonas Nordström.
  Skolverket Åre Bromölla
  Ida Persson
  20 februari 2015 06:05

 29. Mirza Ramic skriver:

  Det kommer att ta tid och kommer även modet att bli av med ogräs
  som är djupt rotade i systemet.
  Vi bör alla hjälpa Presidenten att äntligen sätta saker på plats
  Saker under namnet ;” Grundläggande mänskliga rättigheterna” ..
  Detta vad vi ser och hör är inte ens nära demokratiska ordning

 30. Offentligt anställdas omänskliga bemötande av barn skriver:

  Med sådan utbredd omänskligt och barnfientlig inställning till barnen i Sverige, Barnkonventionen är bara tomma ord. Offentligt anställda är berusade i sin övermakt och obestraffbarhet att de orienterar sig inte i verkligheten och inte ens är medvetna om att det finns skillnaden mellan vuxna och barnen. Tjänstemän bli liksom inte ens trevligare när de talar till barnen.

  SOS: Bemötandet borde ha varit bättre
  SOS Alarm anser att bemötandet med den skottskadade 16-åringen skulle ha varit bättre.
  Det är allt.
  Larmoperatören har dessutom kvar sina arbetsuppgifter.
  – Men vi har givetvis haft samtal med personen, säger Anders Klarström vid SOS Alarms presstjänst.
  Klockan 01.18 i slutet av oktober ringer den skottskadade 16-åringen till SOS Alarm från Tallhöjden i Norrahammar utanför Jönköping.
  Bredvid honom ligger hans 17-åriga vän och dör. 16-åringen är svårt skadad. Han har bland annat blivit skjuten i huvudet.
  Då ifrågasätter larmoperatören detta:
  – Men vart i huvudet? Hur kan det komma sig att du klarar av att ringa om du har blivit skjuten?
  Chef vägrar svara på frågor
  Trots att det tydligt hörs att 16-åringen är rädd och blir allt mer matt under samtalet fortsätter larmoperatören att pressa honom.
  – Snälla kom hit. Jag kommer att dö. Jag har familj, säger han då.
  När Aftonbladet söker SOS-operatörens ansvariga chef, Mikael Sandh, produktionschef för SOS Alarm i Jönköpings län, vill han inte kommentera det inträffade. I stället hänvisar han till bolagets pressjour.
  – Vi har sagt att jag gör de lokala medierna här och han tar median som Aftonbladet och de grejerna då, säger han.
  Han ska alltså bara svara på frågor från lokala medier.
  – Detta har blivit ganska stort här nu då så vi har bestämt det.
  Trots att han är ansvarig chef och har bäst insyn i fallet.
  – Aftonbladet är ett av Sveriges största medier så det vill jag göra, säger Anders Klarström på SOS Alarms presstjänst om det.
  ”Sättet är inte bra”
  Enligt Klarström larmades ambulansen efter en minut och tolv sekunder in i samtalet med 16-åringen.
  – Det är en snabb tid. Själva intervjun och alla frågor om positionen har inte på något sätt försenat själva hjälpen. Sen tycker vi när vi hör det att bemötande borde ha varit bättre, säger Anders Klarström.
  Han påpekar dessutom att operatören flera gånger uppger att hjälpen är på väg.
  Men det är ju sättet hon säger det på som folk reagerar på?
  – Ja, sättet är inte bra. Det är absolut inte bra. Det är någonting vi kommer att titta på och vi har redan pratat med den här operatören. Vi tar också till vår utbildning som exempel på ”så här ska man inte bemöta den hjälpsökande.”.
  Hur skulle hon ha agerat istället?
  – Hon skulle ha accepterat att han skriker åt henne och svär.
  Precis innan han skriker har larmoperatören ifrågasatt hans skottskador i huvudet. Det är därför han blir arg.
  – Det är en helt onödig fråga i det här sammanhanget. Den frågan kan vara beroende av många andra samtal som inte har varit något. Där man säger att det har hänt något förskräckligt men så har det inte varit så. Man får larma och tro på den här personen som ringer. Men det kommer många konstiga samtal till oss som det gör till er.
  ”Behöver stöd av oss”
  16-åringen skriker dock bara en gång. Det går inte att höra vad han säger.
  – Hon reagerar ju på det, på ett sätt som är lite väl bryskt. Tycker jag.
  I övrigt pratar 16-åringen lugnt och ber snällt om hjälp. Det hörs att han är rädd och blir allt mer medtagen under samtalet.
  SOS uppges utreda detta internt. Men larmoperatören jobbar kvar med samma arbetsuppgifter som den där natten i oktober.
  – Men vi har givetvis haft samtal med personen. Det har vi haft.
  I övrigt vill inte SOS Alarm kommentera vad bolaget har vidtagit för åtgärder.
  – Det går vi inte ut med. Vi har metoder och samtalsstöd. Det är klart att det blir en jobbig sak för operatören. Den personen behöver stöd av oss och det ger vi. Det är också så att vi kommer och har redan återupprepat vikten av bemötandet av den hjälpsökande. Att vara SOS-operatör är ett väldigt svårt arbete.
  Klarström kan inte heller uppge vad larmoperatören anser om samtalet.
  – Jag har inte pratat med larmoperatören. Det vet jag inte. Det är inte heller min sak att utreda det.
  SOS Alarm Jönköpings län
  Josefin Westin
  20 februari 2015 11:15

  SOS ifrågasatte gång på gång skottskadad 16-åring
  När den skottskadade 16-åringen i Norrahammar ringer SOS blir han inte trodd. Istället för att skicka en ambulans till honom ställer larmoperatören samma frågor gång på…
  SOS-alarm i blåsväder tidigare
  När den skottskadade 16-åringen i Norrahammar ringer SOS blir han inte trodd. Fallet med pojken är inte det första då SOS-alarm hamnat i blåsväder.

  Tonårsmordet var planerat
  De två 17-åringarna hade ett uppsåt att döda två jämnåriga pojkar. Utanför Jönköping dödade de en av dem och skadade den andra svårt. I dag åtalades tonåringarna vid…

 31. Världens högsta skattinbetalning för världens sämsta offentliga tjänster skriver:

  Tjänsterna i Sverige är på världens lägsta nivå. Kommunanställda och tjänstemän är korrupta och obestraffbara, därför de är såpass korkade, hjärtlösa och utvecklas till brottslingar eller bli psykiskt sjuka.
  Här kan du läsa om hur vi har det i Sverige när vi behöver akut offentligt hjälp eller andra offentliga tjänster. Däremot när de miljonärer, HVB-företagarna knutna till Kommuner, tjänstemän eller kommunanställda ringer varandra för tjänster, då bli det inget ifrågasättande. Ordningsvakter med polisen kommer på en gång och brottar ner, misshandlar och handfängslar barnen på socialernas beställning.
  Skulle socialen ha ringt SOS eller ambulansen efter ha grovt misshandlar någon vanlig människa, då ambulanshelikopter skulle ha anlänt på engång, men socialen med polisen ringer ju inte ambulansen i fall de misshandlat något barn…..
  Här följer en utskrift av hela det lärorika larmsamtalet:

  – Jag har blivit skjuten, jag och min vän, i Tallhöjden i Norrahammar.
  Var är du någonstans?
  – Tallhöjden, Norrahammar, i ingången precis.
  Hallhöjden? Vart har du blivit skjuten då?
  – I huvudet, i nacken och i handen och i axeln.
  Av vad då för någonting då?
  – Jag har blivit skjuten av en pistol. Vad fan kom, snälla?
  Är det någon förövare kvar där på plats?
  – Nej, de har stuckit för fem minuter sedan. Jag håller på att förblöda.
  Men vart i huvudet? Hur kommer det sig att du klarar av att ringa när du om du blivit skjuten?
  – *Ohörtbart*
  Vad sa du?
  – Kom hit.
  Hallhöjden sa du? Det i Norrahammar?
  – Kom hit snälla. Jag är död om en minut.
  Vad heter du då?
  – *Pip*
  Hallhöjden? Jag måste ju veta exakt var det är. Vad är det här för något ställe då?
  – Norrahammar. Jag ligger på gatan. Snälla kom hit.
  Ja vi kommer att komma om du berättar var vi ska komma så kommer vi ju.
  – Är du dum i huvudet? Tallhöjden i Norrahammar. Jävla idiot, snälla kom hit.
  Kan du skärpa dig istället för att kalla mig jävla idiot? Vill du ha hjälp?
  – Snälla kom hit. Jag kommer att dö. Jag har familj.
  Ja, ja, vi ska hjälpa dig. Hallhöjden? Vart Hallhöjden?
  – Tallhöjden, när man kommer ut från vänster vid busshållplatsen i Norrahammar, vid busshållplatsen. Snälla kom.
  Hallhöjden? Vid busshållplatsen. Busshållplatsen?
  – Ja, snälla kom hit.
  Är det Tallhöjden?
  – Ja.
  T som i Tore? Är det Tallhöjden?
  – Ja.
  Är det något nummer där?
  – Jag vet inte. Snälla kom hit. Kom snälla.
  Han säger att han är skjuten i huvudet, i armen, i axeln och en pistol. (Larmoperatören pratar med en tredje person)
  – Handen och munnen.
  Handen och munnen.
  – Skynda kom hit.
  När är du född?
  – *Pip.*
  (Sedan hörs en tredje röst. ”Vi lämnar där.”)
  Och telefonnummer?
  – Kom
  Ja, de är på väg redan, både polis och ambulans är på väg till dig.
  – Om hur lång tid är de här? Jag kommer att dö.
  Vilket telefonnummer ringer du ifrån?
  – Detta nummer.
  Vilket är detta nummer då?
  – Jag vet inte.
  Du vet inte vilket telefonnummer du har?
  – Jag kan inte säga det. Jag har ingen ork.
  Vad sa du?
  – Jag kan inte prata så mycket med min mun. Min läpp är sönder.
  Ja, men vet du vilket telefonnummer du har?
  – *Pip.*
  Vad sa du?
  – *Pip.*
  Jajamen. Ah, men du ambulansen är på väg där.
  – När är de här?
  Var stack de som sköt på er då?
  – Jag vet inte.
  Du vet inte var de har stuckit? Näe. Är det i slutet av Tallhöjden det här?
  – Nej, i början, precis vid busshållplatsen.
  I början utav Tallhöjden?
  – Vid busshållplatsen.
  Jajamen.
  – Snälla kom. Jag kommer att dö snart.
  Mm, ah, de är på väg redan ambulans och polis.
  – Om hur lång tid kommer de komma? Snälla.
  Jag vet inte hur lång tid det kommer. De kommer så fort de bara kan där. Min kollega har larmat medan du och jag har pratat här.
  – Om jag dör, hälsa min mamma, hälsa min farmor och hela min familj att jag älskar dem. Snälla.
  Mmm.
  – Snälla.
  När hände det här? Hände det precis eller?
  – Nej, för femton minuter sedan.
  Hände det för 15-20 minuter sedan?
  – Ja.
  Vad säger du?
  – Snälla kom bara hit.
  – Min kompis är här. Han får inte dö.
  Är du helt ensam där eller?
  – De sköt mig och sedan kom de tillbaka och sköt mig igen.
  Okej, vet du vilka de här är? Känner du dom.
  – Nej.
  Ah.
  – Snälla kan du be dem skynda sig. Det är väldigt mycket blod.
  De är på väg. De kommer så fort det går.
  – *Pip.*
  Jag håller på och koppla in polisen här också.

  (Sedan följer en dialog mellan polisen och larmoperatören. Den fetade texten är fortfarande larmoperatören och den andra polisen.)
  Det är SOS här. Det här ärendet som vi har Tallhöjden, Norrahammar. Han är på tråden här. Är det några frågor du vill ställa till han?
  – Ja, absolut.
  Ja, då kopplar jag fram han.

  (Därefter tar polisinspektören över samtalet. Den fetade texten är polisen.)
  Ja, det är polisen.
  – När är ni här? När är ni här?
  Hallå?
  – Ja, när är ni här?
  Vad säger du?
  – När är ni här?
  När vi kommer dit?
  – Ja.
  Vi kommer alldeles strax. Vem är du?
  – Snälla jag orkar inte
  Vem är du som ringer? Hallå?
  – Är du där? Jag har blivit skjuten i ansiktet flera gånger. Jag vet inte varför jag har överlevt. Bara kom hit.
  Vem är det som har blivit skjuten?
  – Jag, och min vän är död här. Kom hit.
  Jamen vad heter du?
  – *Pip.* Jag har redan sagt det.
  Näe, till mig har du inte sagt det.
  – *Pip*.
  Och efternamn?
  – *Pip.*
  Vad sa du?
  – *Pip.*
  Och vad har du för telefonnummer?
  – Detta jag ringer ifrån. Snälla kan ni inte komma.
  Kan du lämna det till mig?
  – Jag har lämnat det. Jag kan inte. Jag håller på att dö.
  Har du blivit skjuten också?
  – Ja.

  (Inspelningen bryts efter 5,30 minuter av oklar anledning. Då har ambulans fortfarande inte kommit fram till platsen.)

  Källa: SOS-alarm vid Sveriges radio.

  • Ove Svidén skriver:

   Noll medkänsla! Dialogen ovan illustrerar verkligen hur ’operatören’ indoktrinerats till en robot utan inlevelseförmåga eller medmänsklighet, med skyldighet att ange adress och telefonnummer i en journal! Journalföringen är viktigare än att hjälpa en människa i yttersta nöd.

 32. De flesta barnen på Engelska skolan är av utländsk härkomst skriver:

  Det är inte någon hemlighet, att utländska föräldrar och deras barn är diskriminerade i Sverige. Engelska skola använder sig av socialtjänsten, för att de ”svagare” eller ”obekväma”, ” inte engelskspåkiga”, ”inte utbildade” föräldrar med deras barnen ska försvinna från deras skolor.
  Barnmisshandel på Engelska skolor sopas lätt bort av miljonärerna.
  Betyg för barnen från ÅK3-4 accepeteras, så som utomordentliga gammaldags auktoritära barnbestraffande ”ordningsregler”, svag lärartäthet och massor av obehöriga lärarna som sätter betyg till små barn. Av någon anledning Skolverket berömmer Engelska skolor för det.
  Allt går bra liksom, om Engelska skolans eleverresultat på Svenska Nationella Prov skiljer sig avsevärt från höga slutbetyg som Engelska skolans lärarna skriver ut åt sina elever efter ÅK9.
  Och var är statistiken, om hur många av Engelska skolans elever stannar och studerar vidare i Sverige? Så att vi ska få veta, vad de höga betyg betyder på Sveriges högskolor, om de högt på Engelska skolor betygssatta elever uppnår mer i livet, än kommunala skolans elever?
  Höga betyg betyder inte allt och inte uppvisar hög kvalite på själva undervisningen.

  Åklagaren: ”Det gäller misshandel av en elev på skolan”
  KLIPP 2014-04-04 KL 16:36
  LÄNGD 1:11
  En elev på Internationella Engelska skolan i Uppsala har polisanmält en lärare för misshandel. Händelsen ska ha inträffat den 20 mars och en förundersökning har inletts, säger kammaråklagare Karin Koci. Internationella engelska skolan centralt meddelar man att om man ser några bevis på att lärare misshandlar elever, så rapporterar man det till polisen. I den pågående utredningen samarbetar man med polisen och avvaktar utgången.

 33. Kommunal skola och Engelska friskola är lika dåliga skriver:

  Elever känner sig utputtade ur Engelska skolan
  Karlstad
  På Engelska skolan i Karlstad får elever som behöver extra stöd inte den hjälp de har rätt till. Det menar föräldrar till elever som gått där och som känt sig tvungna att byta skola för att få rätt bemötande.

  ”Vi är öppna för exakt alla”, säger rektorn
  Föräldrarna uppfattar det som att skolan kräver att alla elever, oavsett behov, ska anpassa sig till deras ”mall”, regler och struktur. Skolan själv kan anpassa sig till viss del, men bara om det sker inom de egna ramarna.
  Robin är en av de elever som bytt från Engelska skolan. Första tiden där gick ganska bra. Men när Robin senare fick personliga problem, blev stökigare och skolan började gå sämre ville skolan inte anpassa sig till den nya situationen.
  – De la ansvaret på Robin och sa att Robin måste skärpa sig och anstränga sig mer. Att om Robin bara ville skulle skolan gå bättre, säger Robins mamma.
  – De tvingade mig att byta klass utan att berätta varför, men där trivdes jag inte. När jag ville byta tillbaka sa mentorn att jag antingen fick gå kvar i den nya klassen eller byta skola. De sa att ”det här är inte en skola för dig om du beter dig si och så”. Och att de inte trodde att jag skulle klara skolan om jag fortsatte där, säger Robin.
  Mamman hade hoppats på att skolan skulle lyssna och bjuda till när de märkte att Robin mådde dåligt och skolan inte fungerade. De hade innan Robin slutade ofta möten med skolan men upplevde att det var svårt att få gehör.
  – En av mentorerna sa rakt ut att det är en elitskola och att det inte var rätt skola för Robin. De uppmanade oss inte att byta skola men känslan var väldigt tydlig.
  Det reagerar Alf Johansson, jurist vid Skolinspektionen, starkt mot.
  – De får inte säga att de är en elitskola. Grundskolan ska vara öppen för alla. Och det är en grundregel att det inte ska förekomma några indirekta påtryckningar att sluta. De får inte putta ut någon.
  En annan förälder, som hade sitt barn Kim på Engelska skolan, håller med.
  – Rektorn sa helt enkelt att ”den här skolan passar inte för vissa elever”. Kim är livlig, var ibland ifrågasättande och hade svårt att strukturera läxläsning och att sitta still. Egentligen trivdes Kim med klassen och några av lärarna. Men på grund av Kims sätt ringde skolan ofta hem om olika småsaker och ställde krav på föräldrarna eller gav kvarsittning. Kim kämpade, men mådde allt sämre.
  – Elever mår inte bra av tillsägelser varje dag. Under en lång period bad vi om stöd och kom med tips om vad de kunde göra. Men ledningen och många lärare var inte så flexibla och tyckte att Kim var tvungen att ändra sig och att det var en uppfostringsfråga. ”Vi står för våra regler och struktur”, sa de.
  Alf Johansson förklarar att friskolor precis som kommunala skolor är skyldiga att anpassa sig till elever som har olika svårigheter.
  – Det är väldigt allvarligt om skolan beter sig så här. Det är inte så att man kan säga att om inte friskolan tar hand om dessa elever så kommer kommunala skolor att göra det.
  Också flera rektorer ser många elever som byter från Engelska skolan till de kommunala skolorna, även om de inte alltid känner till de exakta orsakerna. Föräldrarna är säkra på att flera andra familjer upplevt liknande saker som de själva.
  – Det är orättvist mot de kommunala skolorna. De måste anpassa sig men det gör inte Engelska skolan. Det kostar ju pengar. Man kan undra om sådana skolor ska ha samma skolpeng. På Engelska skolan sker indirekt en gallring som inte sker på kommunala skolor. På sikt leder det till en ökad segregering när barn som inte passar in måste byta.

  Läs kommentaren av Engelska skolans rektor här.
  ”Vi är öppna för exakt alla”, säger rektorn
  Karlstad
  Jan Dahlin, rektor på Engelska skolan, är häpen över kritiken. Han menar å sin sida att elevernas välmående står högst upp på skolans agenda. Att elever slutat beror snarare på att de saknat sina gamla kamrater, tror han.
  Elever känner sig utputtade ur Engelska skolan
  – Att elever inte fått stöd, det bestrider jag å det starkaste. Om vi får kännedom om att en elev har särskilda behov gör vi en utredning, precis som vilken skola som helst. Tillsammans med elever och föräldrar försöker vi förstå vilka skäl som ligger bakom och vilka insatser som behövs sättas in.
  Han förklarar att elever som vill ha stöd eller fördjupning exempelvis erbjuds ”surgery”, extra stödtimmar, där studenterna kan jobba vidare med en lärare tills de möter studiemålen bättre. Beroende på elevens problem kan det också bli aktuellt med extra hjälp från en specialpedagog, eller andra insatser. Samtidigt tycker han att det kan vara en utmaning att ta reda på vilka resurser som behövs sättas in för att möta olika elevers behov. Särskilt eftersom barnen börjar på Engelska skolan först i sexan, och lärarna därför saknar kunskap om vilket stöd eller vilka svårigheter eleverna haft tidigare.
  – Vi börjar på noll, säger Jan Dahlin.
  Han tillbakavisar även att någon lärare eller mentor skulle ha benämnt Engelska skolan som en elitskola.
  – Vi är öppna för exakt alla. Sedan kanske inte alla tycker om skolan utifrån vår profil och struktur. Gillar man inte engelska eller avskyr regler och struktur kanske man inte är så förtjust. Men ingen skulle uttrycka det som att vi var en elitskola. Däremot har vi studiemotiverade elever och en studiebejakande skolmiljö.
  – Och reglerna och de sociala koderna ska efterlevas. Det finns en person på skolan som fattar beslut om dem och det är rektorn. Men om en elev med till exempel neuropsykiatriska svårigheter har svårt med dem försöker vi vara flexibla, motivera och prata med elever och föräldrar. Ibland är det lätt, ibland svårt att få det att fungera, säger Jan Dahlin.
  Michaela de Verdier – michaela.verdier@vf.se
  Publicerad: 2012-03-19 10:38

  Robin och Kim heter egentligen något annat.

 34. Alla skolanställda är positiva till svärdomar och prostitution skriver:

  Detta Skolanställdas och kommunanställdas agerande säger allt om deras enig mentalitet och inställning till deras elever(barnen). De har inga problem med att deras elever tittar och lär sigpå skolan varje dag på grova svärdomar, prostitution och exponerade könsorgan. Det är RFSU socialistiska värderingar som räknas och skolanställda bara instämmer och utför Skolverkets /RFSU politiska order.

  Snippan visades på skola – på lovet
  Caroline Falkholts omtalade konstverk Övermålning har varit täckt sen den skapades. Men när alla barn gått på sportlov avtäcktes snippmålningen.
  – Personalen var nyfiken, säger rektorn Harke Steenbergen.
  Hösten 2013 fick Caroline Falkholt i uppdrag att dekorera en högstadieskolas vägg i Nyköping. Grafittikonstnären skrev en massa grova ord på väggen och målade sedan över orden med en gigantisk, färgglad snippa.
  Kommunen tyckte att det var olämpligt att en snippa skulle synas i skolmiljön och sedan dess har målningen varit övertäckt.
  Men i går, när alla elever hade gått på sportlov, avtäcktes snippan för skolans personal.
  – Den var avtäckt under några timmar ja. Vi hade en studiedag där inga elever var närvarande. Personalen var nyfiken och vi ville undersöka om det finns någon som inte kan vara i skolan på grund av målningen, säger rektorn Harke Steenbergen.
  Ingen hade problem med snippan
  Skolan som målningen finns på är nybyggd och målningen har varit övertäckt sedan invigningen i augusti. Innan måndagen hade nästan ingen i personalen sett målningen. Nu fick de svara på en fråga om de skulle ha problem med att vistas på skolan om snippan syntes.
  – Alla i personalen svarade nej, säger Harke Steenbergen.
  Skolledningen har många diskussioner med elevrådet som nu ska fortsätta. Om ingen elev eller personal har problem med att vistas på skolan när målningen syns så kan det bli så att målningen avtäcks.
  – Men det krävs bara att en enda elev inte kan vistas på skolan för att vi måste göra oss av med den.
  Har skapat bra debatter
  Övermålning har enligt Steenbergen skapat många och bra debatter om konst på skolan. Trots att nästan ingen har sett konstverket annat än på bild i media.
  – Vi har fått mycket att diskutera. Vad är konst? Vad är provokativ konst? Vad är lämpligt?
  Steenbergen själv gillar konstverket och om ingen tar illa upp av det så ser han gärna att målningen är synlig.
  – Den är fin, budskapet är ännu finare. Men jag vet inte om den är lämplig på en skola. Elevernas bästa kommer alltid först, om någon inte kan vara på skolan på grund av målningen så får vi ta det därifrån, säger han.
  Nyköping Konst
  Jon Demred
  24 februari 2015 11:40

 35. Barnsex i Sverige:kriminellt eller inte? skriver:

  Hej BEO och Tingsrätten!
  Skolverket i samarbete med RFSU sprider kriminel obligatorisk litteratur på skolorna, om sex mellan barnen.
  Det fömdes nyligen en pojke på 16 år som hade frivillig sex med en flicka på 14 år, för utnyttjande av minderåriga, och pojke blev omhändertagen av socialtjänsten enligt LVU och anmäld av skolanställda , även om både barnen hävdade att de var kära och hade sex frivilligt. De lärde sig om det på skolan, om att barnen får göra sex.
  Kan ni bestämma er, om barnen får göra sex med varandra eller inte, i hemlighet från föräldrar? Eftersom det är barnen som far illa av ambivalens.
  Även en skolrektor blev avstängd från jobbet, efter ha plockat bort Mårten Melins böcker om barnsex från skolbiblioteket. De böckerna ska nu tillbaka till skolbiblioteket igen, imorgon.
  Det är läromaterial på svenska skolor? Vart är matte- fysik- biologi-och chemie- Svenska-Engelskaböcker samt klassik svensk och världslitteratur?Det finns inte längre på skolorna.
  Barnen far illa av skolböcker mest om sex som cirkulerar på skolorna och är obligatoriska, i stället för matte. Ska du som BEO,inte göra nånting åt?
  Recension om Sveriges skolbok, av M. Melin, RFSU sexupplyssare:

  Lite mer än en kram av Mårten Melin
  ”Har du kysst en tjej någon gång?”
  Det hade jag förstås inte. Inte så där på riktigt. Jag skakade på huvudet. Amanda tittade bort mot den stängda dörren, och sedan på mig.

  ”Vill du prova? Du kan få kyssa mig om du vill.”

  Tänk att man är tretton år och har en syrra som är femton. Tänk att syrran får en ny kompis, en nyinflyttad, snygg tjej från Stockholm. Tänk att dom börjar hänga hemma hos en, sitta vid köksbordet och dricka kaffe och kolla på film på kvällarna och sånt. Tänk att det sen plötsligt visar sig att den där tjejen, som är två år äldre, vill göra en massa grejer med en. Grejer man tidigare bara kunnat drömma om. Vad gör man då?

  På ett rakt och okonstlat sätt berättar Mårten Melin historien om trettonårige Manne och snart femtonåriga Amanda. Hur känns det egentligen när man gillar någon och hur är det, det där som alla pratar om? En rolig men samtidigt allvarlig berättelse som alla 11-12-åringar borde läsa.

 36. Skolanställda mobbar kritiska elever/deras föräldrar skriver:

  Här ser vi i dagens tidning 1 vittnesmål om hur kommunanställda/skolanställda brukar mobba kritiska elever.
  Enligt erfarenhet,vi vet att nästa steg,nån av de elever med föräldrar bli vidare bestraffade, när rektor ska ringa och förtala elev eller hans föräldrar till sina kollegor på socialtjänsten/socialnämnden.
  En elev bli tvångsomhändertagen med hjälp av lag LVU.
  Alla andra elever och barnen ska tystna eller lämna skolan om de inte bli nöjda med att de ska mobbas av skolpersonal:negativt särbehandlas och pekas ut. De ska föras och hotas hos kurator mm. Det är bara sådär att det går till när man säger nåt kritiskt till anställda i offentliga sektor. Det är för sådana där fall, för att skydda kollegor, att kommunal polis och socialen jobbar hårt också. Vid sidan av att de tjäner pengar på LVU tvångsomhändertagande.

  Lärare daskade elev på rumpan

  En elev på en högstadieskola i Sundsvall tog bild på en lärare när denne daskade en elev på rumpan. Men rektor tog lärarens sida och började behandla pojken som tog bilden, flickan som blev tafsad på och andra elever som sade ifrån, dåligt. Det framgår av anmälan.
  Det hela hände i ett klassrum. Läraren hade lagt upp en kvinnlig elev i knäet och smiskade denne på rumpan. Läraren upptäckte under tiden det skedde att en elev tog en bild. Läraren frågade då om pojken hade filmat eller knäppt en bild. Det slutade med att läraren skrek att filen måste tas bort för att det kunde missuppfattas.
  – Ungdomar lägger ut så mycket på Youtube, ska läraren ha sagt.
  Berättad
  Efter händelsen gick tre flickor till rektorn för att berätta vad som hänt. Rektorn sade då att det var bra att man berättade det här. Senare på dagen kom ytterligare två flickor för att berätta. Men då menade rektorn att det var fel av pojken som tog bilden att fotografera det som hänt – för att det var på en lektion.
  Ljudinspelning
  Dagen efter händelsen går ytterligare ett antal elever till rektorn för att berätta. Samtalet spelas in och i det hör man hur rektorn upprepar att det var fel att ta bilden på lektionen. Rektorn bli så arg i inspelningen att näven slås i bordet och rösten höjs. Pojken som tog bilden väljer då att storma ut ifrån rummet. Rektorn ska också ha gått runt i klassrum och berättat vad som hänt och sagt hur dåligt läraren mådde, vilket pojken upplevde som obehagligt och utpekande.
  Skolområdeschefen
  Pojken som tog bilden har mått mycket dåligt efter händelsen och känt att han blivit utpekad av rektorn och inte fått stöd. Han ska ha blivit tvungen att stanna hemma från skolan vissa dagar. Dennes föräldrar har gjort en anmälan till Skolinspektionen efter upprepade försök att få till en lösning. Skolområdeschefen, Thomas Wiman, ska ha pratat med rektorn men till föräldrarna sagt att det är rektorn som är ansvarig för lärarna och att han har fullt förtroende för rektorn.
  – Ibland blir det ett minus i förtroendet och ibland ett plus, ska han ha sagt.
  Mittnytt har sökt rektorn utan resultat.
  Joel Jacobsson joel.jacobsson@svt.se
  Publicerad:5 mars 2015 – 10:19

 37. Feministernas skolanställda förtrycker och skuldbelägger pojkar skriver:

  Feminister och deras skolanställda har förvriden mentalitet. Pojkarna på Sveriges dagisar och skolor mobbas , förnedras och förtrycks hårt av kommunanställda. De fick ju uppdrag för att lyfta upp flickor och för att pojkarna ska försummas. Om pojkar och flickor lyfter handen, det är nästan alltid flickor får svara. Pojkar osynliggörs med flit. Kommunanställda ska hälsa uppmana flickor ställa pojkarna bakom samt inte lyssna på deras mening och önskemål. Kommunanställda uppmanar barnen, särskild flickor för att skvallra på pojkar för varje minsta. Om flickor vanligen dagligen kränker , mobbar och förtalar pojkar- ingen bryr sig, men pojkar inte får ens säga nåt fult ord emot utan bestraffning eller utskällning. Arbetsmiljö för pojkar görs dåligt medvetet av socialister och femininster. Sådär de ska fortsätta sitta i hörnet outbildade och med låg självkänslan och inte störa kvinnor på arbetsmarknaden när de bli stora.
  Men problemet är att det växer upp en armee av drogade och kriminella män som söker sig till likadana sällskap och de är många.
  Att självmord bland unga män växer kraftigt pga feministernas skolpolitik och pga skolanställdas/dagisanställdas socialistiska RFSU metoder- det har feminister inga problem med, naturligtvis och detta framgår i deras blogg.
  Nuvarande feminist skolminister Fridolin lägger skuld på pojkarna, och det är helt i socislistiska stilen.Göran Persson repeterade ju också hela tiden ” vi har bästa skolor, bästa dagisar, för våra kommunanställda är så oerhört duktiga, världens duktigaste”.

  Brist på jämställdhet sänker skolan
  OECD-RAPPORT. Pojkar presterar sämre i skolan och ägnar mindre tid åt läxor. Och i Sverige är gapet mellan könen ovanligt stort, visar en ny studie från OECD.
  – Bristen på jämställdhet drar ner resultaten i den svenska skolan, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)
  Den nya rapporten har sammanställt tidigare studier, däribland Pisa och PIAAC – en internationell undersökning av vuxnas färdigheter. Eftersom tidigare resultat pekat på stora skillnader mellan pojkars och flickors prestationer har OECD fördjupat sig i frågan. Medan skillnaderna minskar internationellt går Sverige åt motsatt håll med de lågpresterande pojkarna på förlorarsidan.
  – Det här är pojkar som kommer att ha det svårt i ett modernt samhälle, säger Magnus Oskarsson, lektor vid Mittuniversitetet och projektledare för Pisa i Sverige.
  På Vittraskolan i Stockholm känner eleverna igen bilden som rapporten ger. Att flickor ofta är duktiga tror de beror på hur tjejer och killar förväntas vara.
  – Tjejer ska vara mer fokuserade och dedikerade till det de gör, medan det är mer okej om en kille flippar ut eller hittar på någonting annat än att plugga, säger Ludwig Millberg.
  – För att göra skolan mer jämlik borde skolan lägga mera fokus på att se individen i stället för könet, säger Blenda Trygger.
  Samhällets ansvar
  Skolverkets generaldirektör Anna Ekström ser pojkarnas sämre prestationer som ett stort jämställdhetsproblem.
  – Samhället har inte råd och de unga männen riskerar också att förlora om pojkar får en sämre utbildning än vad de skulle kunna få.
  För att vända trenden krävs enligt henne utmanande och kärleksfulla förväntningar på både pojkar och flickor, att man följer upp resultaten och agerar om pojkarna halkar efter.
  Ansvaret ligger inte enbart på skolan personal utan på samhället i stort, anser hon.
  – Om pojkar tidigt får lära sig att det inte är riktigt manligt att plugga och anstränga sig i skolan utan det är någonting som flickorna gör är det väldigt svårt att bryta det mönstret.
  Normkritisk pedagogik
  Allra sämst presterar svenska pojkar i läsförståelse, där 31 procent hade svaga kunskaper jämfört med 14 procent av flickorna. Svenska flickor sticker även ut genom att prestera bättre i matematik än pojkarna.
  Enligt Fridolin är bristen på jämställdhet i skolan en av förklaringarna till att allt fler lämnar grundskolan utan behörighet.
  – Om vi ska vända det så måste skolan ha verktyg att nå fram också till pojkarna och se till att de har samma chans att göra bra resultat som tjejerna har, säger han och nämner normkritisk pedagogik som ett av verktygen.
  Bland de förändringar som gjorts i den svenska skolan sedan den förra Pisaundersökningen nämner han investeringar i de tidiga skolåren.
  – Sen arbetar vi för att fler ska vilja bli lärare, det är också något som kännetecknar de bästa skolorna i världen.
  TT
  5 MARS 2015 17:23

 38. Socialen förstör barnens skolgång skriver:

  Jag läste olika av socialen berörda familjernas vittnesmål. Gemensamt till alla är att socialen, lag LVU och BBIC förstör barnens skolgång på olika tänkbara sätt och sköter inte om att barnen ska göra läxor.
  Skolinspektionen, JO, DO, Regeringen med BEO bryr sig inte om skolplikten av ”föräldrarlösa” barnen heller, som kommunanställda tagit till sig. Och varför är kommunala barnen befriade från skolplikt? Ska man avskaffa skolplikt i Sverige kanske?

  Skolplikten gäller inte placerade barn
  Jag läser på Skolinspektionens sida om barn på hvb-hem (hem för vård och boende) som inte får den undervisning de har rätt till
  http://www.skolinspektionen.se/Documents/Kvalitetsgranskning/hvb/sammanfattning-undervisning-hvb.pdf
  och börjar tänka tillbaka på mina egna erfarenheter:
  Det är din föräldraplikt att få ditt barn att gå i skolan, sa socialsekreterarna till mig, när min dotter helt slutat gå i skolan. Hon gick inte längre ut, kom sällan ut från sitt rum. BUPs bedömning var att hon var på väg in i en psykos, socialtjänstens bedömning var att hon behövde gå i skolan för att må bra.
  ”Var vill du gå i skolan?”, frågade socialsekreterarna henne när hon varit hemma i över ett år. ”På internat i USA”, svarade hon. Socialsekreterarna nickade och gick. Min dotter började planera för sitt nya liv i USA.
  Det blev ingen internat i USA. Det blev flera jour-familje- hvb – och ungdomshem. Under flera års tid gick hon inte alls i skolan. Hon ville men fick inte. Hon skulle bli bra först.

 39. Ove Svidén skriver:

  Ja så ligger det till: Socialen kan förstöra barnens skolgång. Jag känner till en mobbad tonåring som nekades skolgång i fem år (!) för att rektorn inte kunde skydda den färgstarka tonåringen med häften av sina rötter från Persien, för en aggressiv invandrad naturkraft från Afrika. Båda flickorna bodde som grannar i Täby Kommun

  Vilken svensk kommun och rektor kan ge denna drabbade artonåring sitt avgångsbetyg? Är det till slut som utlandssvensk som hon kan få ordning på sitt LVU-förstörda liv? Via sin smarta Apple iBook och mobiltelefon är hon ju välutbildad och har ett stort nätverk av vänner i hela världen tack vare att hon helt sluppit den svenska skolans systematiskt indoktrinerande syfte.

 40. Skolplikt skriver:

  BEO borde vara ansvarig för att följa upp alla barnen i socialtjänsternas vården. Socialen måste ha kontakt med rektorer och skicka rapporter till BEO/Skolinspektionen, om hur barnen följer skolplikten och om deras skolgång, till ex., vem hjälper dem för att göra läxor och om barnen frånvaro/närvaro. Varje månad.
  Socialen måste rapportera till Landstinget, om hur det står till med barnens hälsa, som Staten/kommunen tog ansvar för. Varje månad.
  Socialerna måste ha kontakt med kommunens Fritidsförvaltningar och rapportera om hur de ser till, att barnen går till barnaktiviteter och har semester. Varje termin.
  Socialen måste rapportera till Socialnämndens/Kommunens politiker och chefer, som tog beslut om LVU omhändertagande av barnen från deras föräldrar till Kommunal/Statlig vård, om hur mycket och för vilka leksaker, saker, mat, husdjur för barnen de spenderade pengar. Vilken mat de förbereder och skicka foton av barnen om hur de ser ut, samt hur det ser ut hemma och i barnrummet.
  Soialen måste redovisa, vad i arv de Statens/kommunens barnen ska få från kommunens och om det finns andra människor som ersätter för barnen deras släktingar och kompisar.

  Om Staten och Kommunen tog ansvar för barnen i stället för föräldrar, då de måste bevisa till myndigheter om hur de uppfyller kraven, precis så som vilka föräldrar som helst måste bevisa det.
  Socialen med kommunens politikerna och Förvaltningsrätten måste kunna redovisa allt det här, eftersom det är de är personerna som tog på sig ansvar om alla de barnen som de (tvångs)omhändertog från deras föräldrar för att de ska få allt bättre.
  ’Därefter, ett år senare, föräldrarna ska redovisa alla de sakerna till myndigheter likadant och man ska kunna konkret jämföre, vilka redovisningar om barnavården är bättre: socialernas eller barnens föräldrarnas. Man ska veta konkret, vilka som är de bättre föräldrarna: Kommunen/Staten eller barnens biologiska föräldrar?

 41. Socialen respekterar inte skolplikt skriver:

  Vi läser i dagens tidningar om hur socialen med kommunens samarbetspartner förstör medvetet elevernas skolgång.

  Dålig utbildning vid ungdomshem
  UTBILDNING. Många ungdomar vid särskilda ungdomshem får för lite undervisning och ofta av obehöriga lärare. Många av lektionerna är ostrukturerade och liknar mer tidsfördriv än undervisning, kritiserar Skolinspektionen efter att ha inspekterat landets 24 särskilda ungdomshem.
  På särskilda ungdomshem bor ungdomar som tvångsintagits enligt lagen om vård av unga (LVU) eller dömts till sluten ungdomsvård. Där ska de få både vård och undervisning, men generellt prioriteras vården. Lektionerna avbryts ofta för besök hos exempelvis socialsekreterare. Enligt eleverna har lärarna inte särskilt höga förväntningar på dem och flera av de lektioner Skolinspektionen såg innehöll inget som liknade undervisning.
  Skolinspektionen kommer att fördjupa granskningen av de särskilda ungdomshemmen, men när det sker är inte bestämt.
  TT
  12 MARS 2015 12:15

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *