Startpunkt för den totalitära demokratin

Det här inlägget postades i Framtid, Maktmissbruk, politik. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Startpunkt för den totalitära demokratin

 1. Ove Svidén skriver:

  Med ”Decemberöverenskommelsen” har den svenska regeringen och oppositionen genomfört en grundlagsomvälvning vars syfte är att hålla stora delar av väljarna utanför demokratiskt inflytande.

  Från och med i dag, lördag 27 december 2014, har Sverige i realiteten bara två partier: På den ena sidan De Förenade Partierna (Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Folkpartiet) och på den andra Sverigedemokraterna, som är landets enda oppositionsparti. Det vill säga, så länge SD får lov att existera och ställa upp i valen i hopp om att dess röster blir räknade.

  Man kan också beskriva det nya politiska systemet på ett annat sätt, nämligen som ett tvåparlamentssystem. Officiellt regeras Sverige av riksdagen. Inofficiellt, och i realiteten, av ett skuggparlament bestående av De Förenade Partierna som gör upp om allt sinsemellan – utan att allmänheten får inblick i förhandlingarna. Riksdagen uppträder därför som ett slags expeditionskontor för redan fattade beslut.

  Det var en glad och stolt statsminister Stefan Löfven, som klockan 10.30 kunde träda fram på teve och förkunna att De Förenade Partierna hade ingått en så kallad Decemberöverenskommelse, vilket betyder att hans regering är fredad fram till det ordinarie valet 2018 och att det alltså inte blir något nyval 22 mars som han hade tillkännagett.

  Överenskommelsens huvudinnehåll är att den sittande regeringen får garantier för att dess budget inte röstas ned, det vill säga att Löfven kan fortsätta regera utan att bli störd. Och eftersom överenskommelsen sträcker sig till det följande ordinarie valet 2022, gäller det också en eventuellt kommande borgerlig statsminister.

  Oavsett vilken regering Sverige har de närmaste åtta åren kommer den i praktiken att kunna regera diktatoriskt, eftersom budgeten är själva fundamentet för all annan politik. Det är statsbudgeten som sätter gränserna för vad man kan göra på de tre politikområden som De Förenade Partierna har proklamerat att de ska samarbeta kring: försvar/säkerhet, pension och energi.

  På presskonferensen talade samtliga sex partiledare hänfört om nödvändigheten av att Sverige kan styras under ”ordnade former” och ”stabila förhållanden”, och de föll varandra om halsen med tacksägelser för att alla ville bidra till att ”ta ansvar för Sverige”.

  Ingen av partiledarna sa ett ord om den överviktiga elefanten i svensk politik, nämligen massinvandringen som är så utgiftskrävande att den med säkerhet kommer att kullkasta förutsättningarna för varenda statsbudget.

  Det var SVTs politiska kommentator, Kerstin Holm, som i upptakten till presskonferensen avslöjade det egentliga syftet med Decemberöverenskommelsen, nämligen att stoppa Sverigedemokraterna. Det vill säga hålla partiets över en miljon väljare – enligt de senaste opinionsmätningarna – utanför demokratiskt inflytande.

  Alla dessa svenskar har nu fått den ruttna julklappen att de kan rösta hur stolligt de vill. Om inte SD skulle uppnå mer än 50 procent av rösterna, kommer man inte ta den ringaste hänsyn till deras väljares önskemål och bekymmer.

  Folkpartiets ledare Jan Björklund sa det tydligast: Det handlar om att hålla ”missnöjespartierna” borta från inflytande.

  I gamla tider förutsatte man att oppositionen var missnöjd med regeringens politik. Det var därför den var i opposition. Men Decemberöverenskommelsen avskaffar politik i traditionell mening. Ingen som står utanför det stora brödraskapet i Sveriges skuggparlament kommer att höras.

  Och invandringspolitiken då? Den kommer vi att lösa på ett ”bra sätt”, meddelade Stefan Löfven. Det måste tolkas på så sätt att De Förenade Parterna kommer att fatta beslut utanför riksdagen – och utan att folket får veta något innan det presenteras som ett fait accompli.

  Det är fullt förståeligt, för De Förenade Partierna är naturligtvis fullständigt medvetna om att den svenska författningskrisen är en följd av decenniers katastrofala och ansvarslösa invandringspolitik som de för allt i världen inte vill diskutera med folket.

  De Förenade Partierna räknar nu med att de kan promenera spritt språngande nakna genom Sverige under de kommande åtta åren, och att eventuellt oartiga gossar som säger att de inte har något på sig, kommer att forslas bort av myndigheterna och hängas ut i pressen.

  Och i det ögonblicket är det svårt att se vad som skulle kunna sätta krokben för deras triumftåg.

  Det skulle i så fall vara det ekonomiska sammanbrott som deras invandringspolitik med säkerhet kommer att leda till.

  Men som en fransk adelsdam är citerad för att ha sagt några få år före enväldets sammanbrott 1789: ”Après moi, le déluge.” Efter mig syndafloden.

  Men vem bekymrar sig om syndafloden så länge man har makten?

  Källa: http://www.d-intl.com/2014/12/27/ledare-sverige-gar-pa-plankan/

  P.S. Maktkartellen jämförs med statskuppen i Argentina

 2. precis skriver:

  Exakt vad jag skrev att det bli sådär, efter det att jag fick veta om att de började förhandla på nätterna bakom folkets och bakom journalisternas ryggar. Alliansen med S, MP och alla andra röda falangen har blivit kommunister. Och inte SD utan V ska bli vågmästare nu. Lika bra att flytta Sverige till China. Kolla bara vad är det för ministrar det bli-en riktig hög av människofientliga skurkar.

 3. SM3CUA skriver:

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Statskupp

  https://www.youtube.com/watch?v=SVd2Hq31X3A

  http://www.lightonconspiracies.com/coup.html

  Kära nån, detta kan ses utifrån flera perspektiv. Min åsikt är att det har gått totalt fel i landet ”lagom” och att man nu skriver över konstitutionen // Grundlagen och att folkstyret är satt på undantag. En liten statskupp har redan verkställts och min undran är hur länge vågar man stanna kvar i detta landet ”lagom” Stort missnöje råder inom de egna partierna så hur länge skall det hålla innan ännu skakigare situationer blir till ? Förföljande av dissidenter / oliktänkande och ytterligare brott mot konventionerna .

  Totalt Fait accompli brott mot barnkonvention samt Europakonvnetion

  SM3CUA // Jan-Olof

 4. Jennifer Black skriver:

  Jag har gnällt väldigt lite gällande decemberöverenskommelsen. Ta detta som gnäll eller kritik eller vad ni vill. Jag ser det som något jag måste få sagt.

  Det är spännande att termen ”sandlåda” fått en sådan enormt tydlig beskrivning. Det är spännande att alla partierna utom SD skrattade åt mig som företrädare för direktdemokraterna då det ”redan var demokratiskt detta land”. Det är spännande att skräcken för SD går ut över ett helt samhälle. Det är spännande att SD som uteslutits och smutskastats nu står som det enda riksdagsparti som inte ingått i en dold politisk agenda som vill ändra grundläggande konstitutionella regler. Det är spännande att alla partier utom SD fortfarande skrattar åt Direktdemokraterna.

  Det är skrämmande att se hur lätt det är att ta bort tryggheten i demokrati ett land utan att det skall prövas. Det är skrämmande att se hur extremistpartier (SVP till och med) vinner på det och får möjligheten att träda in under maktens vingar. Det är skrämmande att se hur orädda politiker är om våra grundlagar. Det är skrämmande att se hur folket försöker höja sina röster men inte får chansen då klyftan mellan dem och riksdagen är för stor. Det är skrämmande att se att vi tappar fotfäste om den demokratiska plattformen vi alltid stått stadigt på.

  Ska mina barn växa upp i ett land där det inte betyder något att gå och rösta? Ska mina barnbarn växa upp i ett land där det inte går att rösta på mer än ett parti? Ska mina barnbarnsbarn växa upp i ett land där dem tvingas tystas under hot?. Ska jag om fyra år tvingas välja mellan det rödblå blocket och SD som enda alternativ? Ska jag som medborgare förminskas i värde så pass mycket att mina yttranden inte längre har någon betydelse? Ska jag behöva se tillbaka på den 27 december 2014 som dagen då grunden las för diktaturen Sverige?

  Jag tror inte att någon skulle svara ärligt JA på frågan ”Vill du att dina barn ska växa upp i en diktatur?” … jag vägrar. Jag tror på lösningar och den självklaraste lösningen för mig har funnits där hela tiden; folket. Folket är lösningen och tillsammans kan vi höja våra röster och göra enorma skillnader. De sk politikerna var en en gång en del av folket (och är fortfarande, wake up call someone?). Dem har bara glömt det efter en lång tids stickande på maktglassen.

  Det gör otroligt ont i mig att skriva denna fråga men det har dessvärre lett till denna punkt. Vilka är på och startar den största demonstration som funnits i detta land? Vilka är med och återupplivar demokratin?

  #decemberoeverenskommelsen #svpol #minsverigebild #extraval #Extraval2015 #löfven #annakinbergbatra #annielööf #sverigeval #sverige #politik

 5. sovande folket skriver:

  Tyvärr tror jag inte att sovande folket kan vakna före innan situation ska beröra inte minoritet, utan majoritet. Dessutom så är Majoriteten nöjd med livet, dels tack vare låg nivå av utveckling (beror på socialisternas dagis/skola/hjärntvätt/politiska vården/socialtjänst), medicin och pengar. Det Andliga i människan är näst uttorkat på ett eller annat sätt. Kolla redan skildringar åtminstone om flyktningar, till ex, hur de gör dem till apatiska halvdöda varelser. Eller invandrarna vars själ trampas ner ungefär så som man gör till elefanterna för att de underkastar sig. Samma sak gäller svenskarna. Men det talar man inte ens om, kanske av skam. Det socialister kallar för :”alla är olika , men lik(a). En allt övergripande organisation RFSU i bakgrunden som fixar hjärntvätt och olika slags propaganda med sina beslut på olika myndigheterna angående allt, med sina politiska forskningar, utbildningar och överallt där barn/unga finns, och med sina olika artiklar i tidningar, på radion,tv, flera gånger om dag – varje dag. Man borde kolla upp RFSU folkets övergripande verksamhet på hela samhället överall, på samma sätt som man kollar upp vad är det S&M paritet håller på med. RFSU är näst anonymt och man inte ens vet hur mycket av skattemedel de får egentligen, men kanske det handlar sammanlagt om miljarder.

 6. SM3CUA skriver:

  DirektDemokrati Javisst ! Den politiska ordningen har ju sedan lång tid skapat ..

  En stat med medborgare som inte bryr sig blir då
  En stat som inte bryr sig om sina medborgare

  Eller hur skall det sluta om man inte tror på folket demokratin och friheten ?
  http://www.news24.se/nyheter/999997_kritik-mot-makthavare-forbjuds.php

  SM3CUA // Jan-Olof

 7. Varför Nya Moderater med co. gick i Alliansen med röd/gröna socialister&kommunister skriver:

  På Internet jag hittade bevis om att nuvarande Nya Moderaternas ledare Kinberg Batra är RFSU folket(kommunisternas och socialisternas lakejer).
  Dvs. Kinberg är hen från hbtq orienterade personer.
  Google:
  Vad kan Sverige göra för hbt-personers rättigheter i Europa under ordförandeskapet i EU?
  13.00-14.30, Stora Scenen
  Tillsammans med föregående ordförandeland Frankrike och nuvarande Tjeckien har Sverige tagit fram fem prioriteringar. 09-nätverket har granskat dem och visar kopplingar (som osynliggörs) till hbt-frågor, mänskliga rättigheter och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.
  Arrangör: 09-nätverket (som består av RFSU, Afrikagrupperna, RFSL, Kvinna till Kvinna, Amnesty International, RFSL Ungdom, Forum Syd, Svalorna Latinamerika och Sveriges Kvinnojourers Riksförbund)
  Medverkande: Annika Ryngbeck (RFSU/RFSL), Ulf B. Andersson (redaktör, Amnesty Press), Åsa Regner (generalsekreterare, RFSU), Anna Kinberg Batra (moderat och ordförande i EU-nämnden), Hans Linde (vänsterpartiet, suppleant i EU-nämnden, ledamot i utrikesutskottet), Ulrika Westerlund (vice förbundsordförande, RFSL)
  Moderator: Gustav Fridolin, journalist och f.d. riksdagsledamot

 8. Vad får RFSU skattemedel för? skriver:

  Lite här om statliga organisationen RFSU ekonomi.
  RFSU plockar ut 6 miljoner i vinstPublicerad 2011-07-22, 02:08
  AFFÄRER. RFSU AB, helägt av Riksförbundet för sexuell upplysning, är något av en kassako för organisationen.
  Dela med andra

  Under 2010 levererade RFSU AB 8,5 miljoner i balanserad vist, varav ägarna tog ut 6 miljoner kronor.
  Kvar på kontot för disponibla vinstmedel står 53 miljoner kronor
  RFSU-koncernen, med dotterbolag i både Norge och Finland, ökade försäljningen med 2,5 procent till 141 miljoner kronor.
  Rörelseresultatet förbättrades från 995 000 till 1,8 miljoner kronor.

  Rolf van den Brinkrolf@dagensopinion.se

 9. Kommunanställda betalar RFSU, för att de ska förstöra eleverna skriver:

  Utbildningsförvaltningar betalar för RFSU folket 3500 kr/ lektionpass.
  Här artiklar om vad de håller på med skattepengar mot Sveriges skolelever och mot små barnen. Det är RFSU folket som uppvisar könsorgan samt lär ut sextekniker och fula ord till svenska barn.
  Socialisterna med RFSU hjälpen håller på att övertyga svenskarna om att ”sex och tittande på filmer om sex är naturligt för barn”
  Även på SVT nu särskild, när det är en från RFSU folkets blev utnämnd till SVT chef.

  Från dagens Aftonbladet:
  Snopp- och snippstorm på Barnkanalens Facebook
  Nya trailern fick föräldrar att se rött mot barnprogrammet
  Dansande snoppar och snippor väcker viralt vredesmod.
  Barnkanalens tecknade film utsätts för hatstorm av föräldrar på Facebook.
  – Det finns ett pedagogiskt syfte med den, säger Kajsa Peters, programmets projektledare.

  I programmet ”Bacillakuten” på Barnkanalen dansar och sjunger tecknade snoppar och snippor.
  ”Snippidippsnippididoo, snippan är häftig kan du tro. Till och med på en gammal tant, snippan sitter där så elegant”, går ett parti av texten.
  Barnkanalen lade ut musikvideon på sin Facebooksida för spridning, men överöstes av en kritikstorm.

  Tvingades tillrättavisa vuxna
  Över 500 kommentarer dök snabbt upp under klippet. Många uppmuntrande, men en hel del rasande.
  ”Hej, vi tar till oss av alla synpunkter vi får in, men det är också värt att påpeka att många barn följer oss här på Facebook så tänk på hur ni uttrycker er när ni inte gillar något i vårt utbud”, kommenterar Barnkanalen själva utbrotten i kommentarsfältet.

  Bacillakutens projektledare Kajsa Peters hälsar genom SVT att musikvideon utgår från en efterfrågan om undervisning om könsorganet från föräldrar och barn.
  ”Helt naturligt för barn”
  – Vårt program bygger på frågor från barnen och vi har fått in massor av frågor om snoppen och snippan. De ämnen som vi får in flest frågor om gör vi också program om, säger hon.
  I varje program av ”Bacillakuten” görs en ny låt.
  – För barnen är det helt naturligt, som vilken kroppsdel som helst. Vi hoppas att den här låten ska bidra till att det blir lättare för föräldrar att prata om snoppen och snippan med sina barn, det finns ett pedagogisk syfte med den, hälsar Kajsa Peters.

  Fotnot: Se klippet på Barnkanalens Facebooksida
  Rebecca Haimi
  8 januari 2015

  LÄS MER

  Bolibompa-draken får nytt hem
  I januari får nya ”Bolibompa” premiär på SVT:s Barnkanalen. I det uppdaterade barnprogrammet får Bolibompa-draken liv och flyttar in i ett rosa hus tillsammans med…

  Toarullar spöar skiten ur ”Idol”
  Fuck Melodifestivalen. Spola ”Så mycket bättre”. Kamma dig, ”Idol”. När det gäller musikunderhållning får programmen dyngspö av toarullar.

  SVT tar bort rasismen ur Pippi
  Pippi Långstrump kommer inte längre att kalla sin pappa ”negerkung”, utan bara kung. Hon kommer inte heller att leka ”kines” genom att sträcka ut huden runt ögonen.

  Barnprogramledare på porrsajter
  Hon är barnens favorit i SVT:s nya barnkanal. Samtidigt sprids nakenbilder på Sandra Wimark, 26, på flera stora porrsajter. – Det är någon som vill jävlas med mig, säger…

  Kringlan lämnar barnprogrammet efter knarkbråket
  Förra veckan berättade han om sitt knarkbråk med SVT.

  Från Svd.se

  ”Det är faktiskt inte riktigt klokt”
  Uppdaterad kl 11:40, 19 februari 2014
  I måndags skrev Roland Poirier Martinsson på denna plats en kolumn, som en bit in i texten nämnde att svenska skolor lär ut teknik för analsex till 14-15-åriga barn. Jag trodde – naivt skulle det visa sig – att media och vissa politiker – till exempel skolministern – skulle gå i taket. Men mycket lite hände.

  Därför finns anledning att borra vidare i detta. Här är fakta i ärendet.

  Den 15 oktober hade programmet Skolfront i SVT2 följande tema: ”Ska elever lära sig om analsex på skoltid?”. Programmet inleddes med följande ord av den manlige programledaren: ”Vi ska följa med på en lektion i sexualkunskap där `kukbruk, fittfakta och analsex´ är självklara ämnen på schemat”.

  ANNONS

  I programpresentation preciseras vidare: ”Skolfront besöker en sex- och samlevnadslektion på Almunge skola utanför Uppsala. De får besök av Jessica Hansson, som är skolinformatör på RFSU. Eleverna får lära sig `Fittfakta och Kukkunskap´. Under lektionen går de igenom oralsex, analsex och onani.”

  På RFSU:s hemsida får man veta följande. De söker ”skolinformatörer” under rubriken ”Prata sex som extraknäck”. För att bli informatör ska man vara 20–30 år. Utbildningen består i en kurs på 50 timmar. För 1-2 ”pass” betalar skolan 3500 kronor. Det framhålls särskilt att ”Ingen skolpersonal får närvara under passen”. Alltså: ingen insyn i lektionerna.

  Åter till tv-programmet. In i lektionssalen kommer nu en ung kvinnlig RFSU-informatör. Hon börjar med att fråga eleverna vad de kallar sina könsorgan. Hon meddelar att RFSU använder orden kuk och fitta.

  Därefter följer praktiska instruktioner. Flickorna får lära sig hur man hanterar clitoris, pojkarna hur man trär på en kondom. Och sedan… trumvirvel… höjdpunkten: så här gör man vid analsex. Noggrann redovisning. Använd glidsalva. Inför pojkar och flickor i 14-15-årsåldern.

  Detta är inte ett enstaka fall i en enstaka skola. Faktum är att ett stort antal skolor idag överlåtit sexualundervisningen till RFSU, som för många framstår som en extremliberal sexualpolitisk lobbyorganisation. Totalt uppges RFSU undervisa 12000 skolelever i sex och samlevnad – enligt den modell vi nu fått inblick i.

  Det är faktiskt inte riktigt klokt. Är det så här vi vill ha det? Vem har till exempel frågat barnens föräldrar om det är så här de vill ha det? Ingen.

  Nu några ord om UR, Utbildningsradion, som ansvarar för programmet Skolfront. På hemsidan presenterar UR sig som ”public service, det vill säga ett företag i allmänhetens och hela svenska folkets tjänst”.

  Låter fint. Men så här låter det när programledaren i Skolfront avslutar programmet: ”Tänk på vad vi har lärt oss ikväll: det finns inget naturligt glidmedel i röven.”

  Det är public service på drängstugenivå.

  Till slut. Har skolminister Björklund några synpunkter i frågan om lämpligheten av undervisning i analsex för skolbarn? Finns det planer på att outsourca även andra utbildningsområden till olika lobbyorganisationer? Kan man till exempel tänka sig att Rojalistiska Föreningen får ta hand om historieundervisningen?

  Göran Skytte är författare och fri skribent. goran.skytte@telia.com

 10. Kommunanställda och RFSU folket har grepp även om svenska kyrka skriver:

  Jag läste att svenska kyrkor är besatta av djävulén, dvs.på alla kyrkor det pratas om sex till barnen, inför konfirmationen åtminstone. Det betyder att svenska präster sålde sina själ till kommunala politikerna.

  14-åriga konfirmander fick knullborgarmärke
  14-åringarna kom hem från konfirmandlägret med diplomet knull­borgarmärket och ett certifikat som ”kvali­ficerar dem för att ligga”.
  Detta har väckt uppror hos föräldrarna.
  Nu stoppar kyrkoherden märkesutdelningen.
  000
  BLEKINGE 13 mars 2013
  2 bilder

  En av delkurserna på konfirmandlägret i Blekinge hette kärlek och sexualitet. Kursledaren Peter Holmström från Karlskrona avslutade föreläsningen med att dela ut RFSU:s gamla diplom och certifikatet med budskapet: Undertecknad har uppfyllt kraven för knullborgarmärket och är kvalificerad att ligga.
  – När min 14-åriga dotter kom hem med detta reagerade jag med bestörtning. Hon är inte kvalificerad att ligga och jag vill inte att hon sätter ett knullborgarmärke på sin jacka. Det är bra att konfirmandlägret samtalar med de unga om sex. Men det är inte ok att dela ut sådana märken, säger en av föräldrana som BLT varit i kontakt med.

  Även kyrkoherden Mats-Ola Nylén i Rödeby som var ansvarig för konfirmandlägret är upprörd. Han var inte med under föreläsningen, men upprörda föräldrar har ringt till honom efteråt.
  – Jag fick inte delta i kursen om sexualitet. Det ansågs hämmande om en präst satt. Men jag kan garantera att det aldrig blir fler märkesutdelningar på dessa kurser. Det är direkt olämpligt att ge sådant till 14-åringar, säger han.

  Men föreläsaren Peter Holmström menar att knullborgarmärket och certifikatet mest var en kul grej.
  RFSU stoppade knullborgarmärket och certifikatet 2007 och general­sekreteraren i RFSU, ­Maria Andersson kommer nu att granska hur det kan komma sig att de delas ut i Blekinge, sex år efter det att de stoppades.

  BLT låter frågan gå direkt till Peter Holmström:
  Varför delar du fortfarande ut dem?
  – Jag har kvar ett gammalt lager från den tiden RFSU hade lokalförening i Blekinge. Och jag brukar dela ut dem efter mina föreläsningar. Jag har inte tänkt så mycket på det.
  Men är det lämpligt att ge 14-åringen certifikat som kvalificerar dem att ligga med tanke på vad lagstiftningen säger om åldergränsen på 15 år?
  – Jag pratar med ungdomarna om att det inte är lagligt att ha sex förrän man fyllt 15 år. Den dag de är mogna för att ha sex har de certifikatet. Det står ju för att de har gått kursen där de lärt sig att skydda sig och att visa respekt mot andra, säger Peter Holmström.

 11. En ny Skolverkets experiment med RFSU på Sveriges skolelever: ämnet Självmordskunskap skriver:

  Det ser ut att klassiska skolämnen som matte, kemi, fysik, litteratur och klassiska språk får allt mindre timmar i skolan, eftersom skoleleverna måste lära sig i flera timmar nya ämnen som är lierade till olika RFSU &Skolverkets politiska experiment som blev stora skolämnen-sexubdervisning med flera prov i sex- och fula ord kunskap. Nytt ämne väntar för svårt på skolorna och av socialtjänster traumatiserade svenska barnen- Självmordskunskap. Vi fick inte veta, på vilka ländernas skolor RFsU redan utförde sin experiment och hur många fler psykiatriska diagnoser det blev bland de eleverna som fick kunskap om hur man begår självmord.

  Självmordskunskap på skolschemat

  Publicerad 2015-01-09 20:13

  Stockholms högstadieskolor blir först ut att få ”självmordskunskap” på schemat. Med en ny metod är förhoppningen att antalet självmord bland unga ska minska med hälften.
  – Det är absolut ingen omöjlighet, säger professor Danuta Wasserman.

  Genom att lära unga att upptäcka psykisk ohälsa och träna dem i att hantera svåra känslor går det att halvera antalet självmordsförsök bland ungdomar, visar en banbrytande studie som nyligen publicerades i Lancet.

  Metoden är utvecklad vid Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa (NASP) vid Karolinska institutet i Solna.

  – Den går ut på att ge ungdomarna verktyg för att själva upptäcka tecken på psykisk ohälsa, både hos sig själva och andra, säger professor Danuta Wasserman, chef för NASP.

  I Sverige har antalet självmord bland vuxna minskat de senaste decennierna. Men inte i åldersgruppen 15–24 år. Bland dem har antalet självmord varit relativt konstant eller till och med ökat något. År 2013 var ett ovanligt svart år då 151 barn eller ungdomar tog sina egna liv, enligt Socialstyrelsens statistik.

  Ett stort problem är att det har saknats kunskap om vilken strategi som är bäst för att förebygga självmord bland ungdomar. Man har helt enkelt inte vetat hur man ska göra.

  Den nya metoden går ut på att med hjälp av korta föreläsningar, affischer i klassrummen och en broschyr träna eleverna att känna igen psykisk ohälsa. De får också delta i rollspel där de får pröva sina känslor och lära sig hantera olika svåra livssituationer, som man vet kan leda till självmordsbeteenden.

  – Hälften av alla självmord bland unga har ”banala” orsaker, som en graviditet eller liknande. Det vill säga något som går att hitta utvägar ifrån och som tillhör normala skeenden i livet, men som dessa ungdomar inte vet hur de ska hantera.

  Forskarna har nu testat metoden bland drygt 2 700 skolelever i tio olika EU-länder, dock inte Sverige. Skolorna lottades till att antingen få testa metoden eller till att ingå i en kontrollgrupp bestående av nästan 3.000 elever.

  Ett år senare visade det sig att antalet självmordsförsök och allvarliga självmordstankar med självmordsplaner endast var hälften så många bland de elever som gått utbildningen, jämfört med kontrollskolorna.

  Danuta Wasserman tror att även antalet självmord kan minskas med hälften.

  – Man vet att allvarliga självmordsplaner och självmordsförsök är den största prediktorn för ett senare självmord.

  Högstadieskolor i Stockholms län blir först ut att få testa metoden, tack vare pengar från landstinget.

  – Men först ska vi anpassa den till svenska förhållanden. Sedan ska vi testa den i mindre skala, för att kontrollera att den verkligen fungerar i Sverige också.

  Johan Nilsson/TT

 12. Youtube barnförbjuder svenska RFSU STV Barnprogram skriver:

  SVT:s snipp-och snoppsång barnförbjuden på Youtube

  Publicerad i dag 08:02

  SVT:s tecknade barnprogramsvideo om snippor och snoppar – som riktar sig till barn under 6 år– är barnförbjuden på Youtube. Man måste bekräfta att man är över 18 år för att få se klippet.

  Det var på Barnkanalens hemsida som ”Snipp- och snoppsången” postades inför säsongstarten av barnprogrammet ”Bacillakuten”– och väckte en liten folkstorm.

  Enligt SVT har de flesta som hört av sig med anledning av programmet varit positiva, men tillräckligt många har rasat tillräckligt mycket för att redaktionen ska ha ansett sig föranledd att motivera publiceringen med ett långt fråga-svar-inlägg om sången.

  På måndagen kom den senaste knorren på historien: Youtube har vuxenklassat den tecknade musikvideon, vilket betyder att man måste bekräfta att man är över 18 år innan man får se den. Den är försedd med Youtubes varningsskylt om att ”videoklippet kan vara olämpligt för vissa användare”.

  Samtidigt riktar sig videon enligt SVT till barn upp till 6 år.

  Juan Flores

  juan.flores@dn.se

 13. Mirza Ramic skriver:

  Hur man slåss mot terrorismen-
  Vi måste upphöra med misstag som dessa:
  Saddam var ett lås för den irakiska terrorismen, varför döda honom?
  Gaddafi var ett lås för libyska terrorism, varför döda honom?
  Arafat var ett lås för den palestinska terrorismen, varför dödade de honom?

  Man kan inte anklaga de tre miljarder invånare för terrorism?
  Dagens terrorister i politiken är mödrar till dagens form av terrorism?
  Vem blir knullad i allt detta spel i spelet för terrorism,
  naturligtvis vi vanliga medborgare!
  Eftersom vi har i politik terrorister från väst till öst, från norr till söder?

  Min fråga är bara vem som skapar terrorister?
  Svaret på frågan om terrorism kommer bara från utbildade människor?
  Och inte, bara alltför dumma människor som hittills !!!!!
  All annan uppfattning går hand i hand med TERRORISTERNA

  • Socialistisk kommunal samarbete skriver:

   Terroristerna är massmördaren. Därför jag tycker de är inte värda att diskutera om, varför de gör det ena eller det andra. Precis som vissa svenska kommunala och statliga lakejer eller Gestapo kidnappar och torterar barnen. Det är folket som älskar pengarna och är fanatiker. Oavsett vad än man gör eller analyserar sådana psykstörda personer, så de är som de är. Det ligger nåt i människornas natur att vissa blir pedofiler, sadister, pengarfanatiker, drogberoende eller mördarna. Det går inte att ändra en pedofil eller mördare. De kanske föddes sådär. Vi borde titta på om vad man kan göra för att avskaffa siciáltjänsten och LVU tvångsomhändertagande av barn , eftersom det är de instrumenter som används av Henar.

 14. OLE skriver:

  För socialdemokrater.
  Jag stödde er i 21 år.
  Ni gör ett fruktansvärt misstag med bortförande av barn från sina biologiska föräldrar?
  Ni måste ändra er i frågan om mänskliga rättigheter.
  Först av allt: föräldrar måste respekteras!
  Alltför många föräldrar är målade i olämpliga färger.
  Ni måste veta en sak / socialtjänst måste avvika från regeringen eller socialdemokrater?
  Tänk efter ordentligt inför nästa val!!!???????????????????????????????????

 15. ANY skriver:

  Hallå
  Göran Persson
  Socialtjänsten är nu målat i blått, göra något åt detta!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *