Den obehagliga sanningen

En publicerad insändare gör individen till ett sanningsvittne eller till åtlöje,
eller det som passar redaktionen bäst just den dagen.

Som scenarioförfattare har jag rätten att skriva utkast till underhållande pjäser eller filmer, om det som kan tänkas ske bakom fasaden till världens första totalitära demokrati.
Eller hur?  Farliga fiender får förtalas, förolämpas, förlöjligas, förföljas…

Och är det kanske endast så, som sanningen kan komma fram; med djärv fräck humor!

Det är till slut läsarens demokratiska rätt att själv avgöra sanningshalten i Yttrandefrihetens Förlovade Land.  Kalla fakta om inbördeskriget, når inte fram till den plågsamma sanningen om vår egen samvetskris.

Med små nålstick från en vass penna kan en idivid bli till en agent för den avgörande förändring som måste ske förr eller senare, i ett samhälle där hela sanningen görs om till summan av två hanterbara halvsanningar. Politiker lär sig snabbt konsten att ljuga på ett sådant trovärdigt sätt inför media; köpt av den yttersta finansmakten bakom båda sidor i de lönsamma krigen, presenterade och regisserade för sitt underhållningsvärde, för en högersida i balans till motsatsen på uppslagets vänstersida.

Med en snabb vits kan de obehagligaste långsiktiga konsekvenserna döljas.
I Twittret av 144 tecken syns inte Guds Eviga Nu.

Det här inlägget postades i Framtid, Maktmissbruk, Människa, politik. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Den obehagliga sanningen

 1. När skriver:

  Idag läser vi i Dagens Nyheter om hur även Sveriges politiker ljuger skriftligt i sina rapporter om Sverige till sina kollegor utomlands.
  Vad är svensk politik egentligen- att göra en illusion för folket om att sveriges politiker, tjänstemän och deras anställda på kommuner är bäst. Därför de tåler inte sanningen om hur livet är dåligt i Sverige, och dålig kvalite av alla offentliga tjänster. Vanlig svensk medborgare kan åtnjuta varken frihet, demokrati eller människorättigheter. Livskvalite i sverige är bara bra för de alla politiker och korrupta i deras nätverket. Men varför de alla mår psykiskt dålig, konsumerar droger, är alkoholister, psykstörda , eller kancersjuka? Nån politiker Olsson , är hon psykiskt frisk, tex? När man läser hennes artiklar i tidningar, man vet ju inte om man ska skratta eller gråta.Vad kan sådana personer skriva för rapporter till Utlandet. Här nedan en exempel.

  Sverige anklagas för att förminska diskriminering

  Publicerad i dag 06:23

  Regeringen anklagas för att skönmåla Sverige i en ny FN-rapport. Diskriminering av bland annat romer och samer förminskas eller mörkas helt, anser organisationen Civil Rights Defenders.

  – Det är häpnadsväckande, säger människorättsjuristen Johanna Westeson.

  Annons:

  I måndags skickade regeringen en rapport till FN:s råd för mänskliga rättigheter. Rapporten är ett underlag för den granskning av Sverige som FN kommer att göra i slutet av januari 2015.

  Det är första gången sedan 2010 som Sverige granskas och rapporten är främst skriven under den förra regeringen, men skickas till av FN av den nya.

  I rapporten tar regeringen upp de åtgärder som gjorts för att förbättra mänskliga rättigheter i Sverige.

  Men rapporten får nu stark kritik. Människorättsorganisation Civil Rights Defenders (CRD) tycker att det handlar om en skönmålning av Sverige.

  – Rapporten tar inte upp de brister som finns med mänskliga rättigheter i Sverige. Den ger i stället en bild av att allt håller på att åtgärdas, säger människorättsjuristen Johanna Westeson på CRD som i dag offentliggör sin egen skuggrapport till FN.

  Bland de utmaningar som borde ha fått mer utrymme i rapporten lyfter hon bland annat situationen för romer i Sverige.

  – Ett exempel är Skånepolisens romregister. Det var en mycket allvarlig människorättskränkning som kom upp till ytan. Men det vidrörs inte med ett ord i rapporten.

  Rapporten tar däremot upp att den förra regeringens vitbok över övergrepp mot romer och att man infört en kommission mot antiziganism.

  – Sverige tar människorättsfrågor på allvar. Men just därför är det en besvikelse att regeringen inte visar sig större än så här och berättar om de verkliga problem som finns, säger Johanna Westeson.

  I sin egen skuggrapport fokuserar Civil Rights Defenders även på att hatbrottslagstiftningen som regeringen lyfter fram i själva verket har en begränsad effekt.

  – Regeringen nämner inte alls att det är extremt svårt att döma någon för hatbrott. Bara tre procent av anmälningarna leder tåill åtal, säger Johanna Westeson.

  FN:s rasdiskrimineringskommitté riktade förra året skarp kritik mot Sverige för hur samer behandlas. Den avgörande frågan var samers rätt till mark, som enligt kommittén åsidosätts för gruvnäringens exploatering.

  – Diskrimineringsombudsmannen har sagt att situationen för samer är akut men regeringen tar inte upp det heller. Det är häpnadsväckande, säger Johanna Westeson.

  Hon får medhåll från sametingets ordförande Håkan Jonsson. Även sametinget har skrivit en egen skuggrapport till FN.

  – Vi är väldigt besvikna över hur den här frågan har skötts tidigare. I praktiken så har regeringen inte haft någon konversation med oss över huvud taget i frågan om exploatering, säger Håkan Jonsson.

  Även svenska FN-förbundet har lämnat in en skuggrapport undertecknad av 32 organisationer med fler krav på bättre arbete mot diskriminering.

  DN har sökt utrikesminister ­Margot Wallström.

  Mikael Delin

  mikael.delin@dn.se

  Fakta.
  Dela

 2. När skriver:

  Sverige har sådana politiker som i sin tur anställer sina likasinnade på alla myndigheter och kommuner. Socialtjänster jobbar ju åt alla dem.
  Kulturministern bad Gud döda barn
  Publicerad 23 oktober 2014 kl 19.40
  INRIKES.När kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) sommarpratade i P1 år 2011 berättade hon bland annat om hur hon bad till Gud att han skulle ta livet av barnen till en alkoholiserad trebarnsmamma.
  GW Persson: ”Fridolin är en orm”
  Fridolins toppvärvning stoppades av Säpo
  En av fem svenskar litar på Romson
  Dömd knarksmugglare fick toppjobb av Åsa Romson

  Alice Bah Kuhnke redogjorde i sitt sommarprogram för en jobbresa till Dominikanska republiken, där hon kom i kontakt med en gravid trebarnsmamma som hette Maria. Hon var gravt alkoholiserad och sålde sin kropp i utbyte mot alkohol.

  – I någon slags ogenomtänkt naiv desperation vände jag mig till Maria och frågade uppgivet, sökande: ”När känner du hopp? När känner du hopp om ett bättre liv?”. Marias leende, som suttit där hela tiden, försvann. Hon tittade på mig med en avmätt blick och jag skämdes och ångrade att jag frågat innan hon öppnade munnen. Och så sa hon helt allvarligt iskallt: ”när jag är full”, berättar Bah Kuhnke i programmet.

  Svaret fick henne att gå och ställa sig bakom ett skjul, för att be en stilla bön till Gud.

  – ”Gode Gud, du som hör bön. Jag ber dig, ta Marias barns liv. Det är inget liv värt att leva. Det är bara en tidsfråga innan den äldsta av dem också börjar sälja sin kropp för en bit bröd eller lite alkohol. Så låt dom dö. Låt dem somna in och aldrig mer vakna till det helvete dom lever i. Låt dom dö för att deras liv är meningslöst”, bad kulturministern enligt hennes egen redogörelse.

  Alice Bah Kuhnke insåg dock omedelbart efter bönen att det inte var ”Marias barns liv som var meningslöst utan mitt”, och började därefter skratta, uppger hon i sommarprogrammet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *