Svenska Modellens käcka tillväxt och oundvikliga slut

 

Tre procents tillväxt per år av produktivitet, lön och välfärd, vad skulle det kunna ge oss?
Fördubbling efter 24 år, och tiofaldig ökning på 78 år, hundrafallt på 156, och en tusenfaldig tillväxt på 234 år, är vad matematiken säger:

* På 24 år skulle vi tex kunna reducera arbetstiden till hälften; 4 timmars garanterad arbetsdag för alla? Ja, om produktivitetens tillväxt är 3% per år!
* Inom 78 år skulle vi kunna tiofaldiga vår lön för en köpgalen välfärdskonsumtion? Om vi nu vill det?
* På 156 år skulle en hundrafaldig inflation av bankernas pengarna kunna nollställa tillväxten helt. Nä; nej hallå där!

I ekonomernas manipulativa värld är ovanstående 3%-kalkyler alla matematiskt möjliga och rimliga. Men i en global konkurrens av ännu snabbare tillväxt, är vår relativa välfärd på tillbakagång.  När Sveriges arbetares lönenivå nu är tio gånger högre än i Indien, och tjugo gånger högre jämfört med Kina, så säljs IT-industrins programmeringsarbete ut, och bilindustrins produktionsaläggningar flyttas till låglöneländer. Vad ska vi arbeta med när vi prisat ut oss på världsmarknaden?

Men Sverige har ju ingenjörslöner som ligger 30% lägre än Europas?
Vi samarbetar gärna och bra med ambitiösa människor utomlands.
Och med invandring skapar vi oss en ny underklass, godkänd av facket!
Med jämlikhetens idéer i det samverkande LO/Socialdemokrati-grupptänkandet skapas:
SIFU/LAS: Sist In – Först Ut, samt världsrekord i ungdomsarbetslöshet;
samt ett skydd för de gamla som vill/känner/upplever/ lärt sig att de måste stå ut med samma fulla arbetstid, ända fram till de blir pensionärer?

Den Svenska Modellen/ Enpariväldet fungerade väl när vi levde för oss själva i Europas utkant. Men i en globaliserad värld är våra välfärdsdrömmar orealistiska. Vi har arbetat oss in i ett håglöst dödläge!

P.S. Grupptänk utan personligt ansvar dödar utvecklingen. Kommer den väl inskolade svenska socialismen att falla ihop som ett korthus, liknande det som hände med det korrupta Sovjet år 1991? Några av mina ryska vänner bedömer att Sverige i dag, nått fram till den punkt dit Sovjetmakten hunnit vid Berlinmurens fall, och innan det ryska folket hunnit inse att det kommunistiska enparti-väldet hade överlevt sig själv under skyddet av tidningen Pravda/Sanning.

Varning för SVT/Pravdas ambition att bli den första statsmakten hos oss!
Söndagskvällens välregisserade avslutning av S-kongressen 2013, bollades elegant mellan Rapport och Agenda, och inramades med scener från krigets Syrien och ett krigshotande NordKorea, samt med en elegant avslutande klackspark mot en korrupt moderat i Värmland som snott miljoner från Landstinget…
Ove Svidén

Det här inlägget postades i Framtid, Pengar, politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *