Sankt Ögon

Tack kära medarbetare på Sankt Ögon!

Efter de professionella operationerna, glaukom för drygt ett år sen, och gråstarr för 6 veckor sen, på höger öga, är nu både periferseendet återställt och med synskärpa 1.0 i det centrala seendet.

Men det ska även sägas att vänster öga, som fick sin nya klara lins för fem år sen inte klarar av medicinerna för att minska trycket. När jag i natt avslutade gårdagens arbete med en droppe Travatan i höger öga kunde jag lugnt somna in. Men när jag en timme senare prövade samma medicin i vänster öga, så började både ögat ock kringliggande ögonlock klia så stickande att jag ville skrika. Ögongloben och omkrinliggande hud hade tydligen utvecklat en överkänslighet för dropparna. Efter fem minuters tålamod, som en observant Tekn.Dr., sprang jag till tvättstället och sköljde av ögonen med ljummet vatten, för att kunna lugna ner mig.

Några timmar senare efter frukost, och morgongymnastik med motionscykeln ute på balkongen i det kristallklara morgonljuset och avsvalkande (-12 Celsius) kunde jag formulera följande ytterligare filosoferande slutsatser:

* En vaken apotekare konstaterar att jag har betablockerare (som jag är allergisk mot), i min glaukom-medicin

* Stafettläkare har ändrat på innehållet i min medicinlista, grundat på vad jag ’minns’ snarare än vad sjukhus-datorn säger, eller som resultat av vad andra läkare/apotekare har beslutat om, utan att veta, eller meddela mig ev. biverkningar.

* Seendet och synsinnet är mycket mer än vad som sker i ögat och som optikern kan förbättra med en lins, eller ögonläkare kan åtgärda med medicindroppar eller operation.

* För att optimera en begränsad bandbredd i nerven mellan öga och hjärna, sänds de perifera seendets signaler vidare som kontrast och vinkel (insikter jag lärde mig som flygingenjör på SAAB vid utvecklingen av Viggens datastyrda siktlinjesindikator)

* Tallkottkörteln (eller det tredje ögat, som österlandets vishetsläror kallar det) sammanväver synapsernas neuro-sinaler i hjärnans två halvor med blodomloppets återkopplande funktion för att åstadkomma balans mellan intellekt, känsloliv och handling.

* Via ’det tredje ögat’ kan det mogna vältränade synsinnet uppfatta de visioner med vilka Den Store Anden vill få oss människor till motiverade med-skapare. De Abrahamitiska religionerna vill se det som att vi människor följer Guds Vilja, fri-villigt!
Den mediterande/medkännande Buddhisten följer livets andliga lagbundenheter stilla, med sitt finger i livets flod mot upplysning/Nirvana, utan inblandning av en skapare.
(Dvs som Guds kontrollgrupp/placebo i samhällsutvecklingen)

* Jag är nu i balans i kropp, själ och ande, för de uppgifter jag som 75-åring har kvar att utföra under denna inkarnation, via datorn, Internet och WWW. Med filosofens två bloggar, och som legitimerad scenarioskrivare, verkar jag nu som med-skapare till vår Nya VärldsGemenskap bortom materialismens/ateismens hundraåriga formsvacka.

 

Det här inlägget postades i Framtid, Människa, VärldsGemenskap. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *