Spekulation mot friska svenska aktier

Varför sjönk Ericsson-aktien när företaget vann en stororder för mobil telefoni i Asien?
Jo, konkurrenten Motorola hade kapitalet för att spekulera mot Ericsson!

Under det senaste århundradet har det internationella finanssystemet baserats på att den största ekonomin har reserverna och tålamodet att vänta ut de mindre konkurrenternas nedgång och fall. Det hör till det kapitalistiska systemets principer. De största vinsterna kan skördas med de fulaste tricken. Reagans och Thatchers avregleringar av bankerna, gjorde att affärsbanker tilläts spekulera med spararnas pengar, såsom bara investmentbanker tilläts göra innan avregleringen.

Under krisåren kring 1992 när kriget mellan dollarn och euron pågick som bäst förlorade kronan på kort sikt, men vår Bankinspektion lärde sig snabbt av läxan. 500% ränta under några dagar fick Sverige att tveka om de hejdlösa avregleringarna i USA som planerats sedan penningkollapsen kring 1930. Strategerna vet att det inte går att återupprepa de fulaste kapitalistiska trixen mer än en gång per generation max.

P.S. När Mobiltelefonin introducerades var systemtänkandet i topp mellan Televerket och Ericssons, mellan ansvarstagande statlig infrastruktur och industriell rörlighet. Det gjorde att vi förstod systemspecifikationen för GSM (Groupe Speciale Mobile) 80 dagar före Motorola och därmed lyckades erövra 80% av världsmarknaden för mobiltelefoni med vår basstations-lösning. Sen dess har den tröga jätten Goliat sett på den fräcka snabbfotade uppstickaren David med stor respekt och avundsjuka. Men hur länge? När den systemtekniska organisationen Televerket och deras djärva teknikutvecklare har fått vika för de anonyma tillväxtekonomernas önskan om bekväm framtid i ett börsintroducerat Telia, anar jag början till slutet…

Det här inlägget postades i Pengar, politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *