Sokrates guldring

 

När Sokrates dömts till att avsluta sitt liv år 399 före vår tideräkning, överlämnade han sin vigselring till sin elev Platon med en uppgift: Låt kapitalet växa med ränta på ränta fram till vintersolståndet år 2012!
* Sätt in guldet på ett räntebärande bankkonto i Schweiziska Edsförbundet på ett dolt icke skattebelastat konto med tre procents ränta!
* Iaktta hur kapitalet fördubblas på 24 år.
* Efter 78 år har kapitalet tiofaldigats, eller hur?
* Efter varje 78 år måste ytterligare en nolla läggas till.
* År 2012 är kapitalet alltså 892 med 28 nollor efter sig.
* Hur mycket är detta då, omräknat i klot av guld?
* Jo, om Sokrates guldring vägde 3,2 gram så har den med ränta på ränta på ränta på ränta under 2411 år växt till ca tusen guldklot av jordklotets storlek!

Nej, men, så mycket guld finns det ju inte? (En uppskattning har gjorts att allt guld som grävts upp på vår planet under senaste fem tusen åren ryms i två simbassänger av olympiastorlek)

Men, banker lånar ju ut pengar mot ränta på ränta, och 3% är väl acceptabelt?
Ja, så är det! Banker, bankirer, finansvalpar och andra insiders som känner till bonus-/falskspelet kan leva gott tills vårt märkliga pengasystem kollapsat.

Det här inlägget postades i Framtid, Pengar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sokrates guldring

  1. TidKort (en anställningsform inom sjukvården) skriver:

    Antikens historia är ett sent performance av tidigare år-tusendens historia. Antiken är ett sent fenomen. I antiken fick Sokratens försvara sig mot mot inkräktare.
    För att den gudinne-kulturen i trakten (?) där bora i öst eller väst eller mittemellan är svårt definerat då vi ej så helt lätt kan defienra skilnaden emellan öst och väst – i dag heller.. Definitioenen öst- och väst-definering är ej entydig i dag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *