Luthers samlande idé

Martin Luther trodde att hans idé om att tillgång till bibelns texter på modersmålet och att tron sen skulle möjliggöra för andliga sökare att nå fram till en förståelse av den enande skapande Guden (YHWH). Men han blev besviken när han inte nådde det judiska utvalda folket. I sin förtvivlan skrev han då en motskrift: ’JUDEN UND IHREN LÜGEN. (Judarna och deras lögner). Konstnären Adolf Hitler kunde använda Luthers text nästan ordagrant i sin egen bok Mein Kampf, utgiven 1925/26.

För ca tjugu år sedan nämnde en svensk präst om Luthers bok i sin predikan. Han blev anmäld av en rättroende protestant som lyssnat noga till predikan. Domkapitlet friställde den sanningssökande prästen. Han måste därefter gå till Arbetsförmedlingen och Socialförvaltningen för att kunna överleva i det svenska paradiset. Svenska Kyrkan hade ingen plats för den ärligt andligt sökande prästen.

Det här inlägget postades i Människa, politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *