Stormaktsväldet

 

Krigarkungarna förstorade Riket. Administrationen höll det samman med god förvaltning. Varje by var tvingad att förse kungen med soldater. Det var en ära att som dräng bli utvald för att tjäna sin ärorika kung i strid. Denna människohandel hade ett högt pris: Den kostade livet på ca 30% av landets befolkning!

Denna expansion av riket fungerade väl fram till slaget vid Narva år 1700. En stolt kung Karl XII blev då, redan som 18-åring hyllad som Europas krigarhjälte. Effektivt hade han hindrat Ryssland att nå ut till Finska viken bortom de svenska gränsområdena Karelen och Ingermanland.

Kung Karl den Unge Hjälte möter på Finska vikens is Tsar Peter som ville förhandla om att skapa en hamnstad för Rysslands handelsutbyte och kulturella kontakt med Europa. ”Låt oss slåss om saken” sa den övermodige kungen från sin stormaktsposition. Med ’stampet’ från sina trogna soldater kunde svenskarna se fienden i vitögat, skrämma dem på flykt, alternativt vinna i närstrid. Genom att plundra och skrämma människorna till militär lydnad i Nordöstra Europa förberedde sig Karl XII. Tsar Peter moderniserade sin armé med ett effektivt lätt artilleri, medan Kung Karl trodde att kanoner i fält, bara skulle försinka fotfolkets snabba framryckningar.

Den svenska armén, som 18 månader tidigare lämnat Sachsen med 60 000 erfarna, välutrustade krigare, kunde inför slaget vid Poltava 1709, bara ställa upp 17 000 soldater mot ryssarnas över 40 000. Det rådde brist på mat, ammunition och moral; ammunitionen skulle bara räcka för en drabbning. Trots det försökte man överraska de ryska utposterna, vilket misslyckades.
Slaget har gett upphov till det ryska talesättet ”Slagen som en svensk vid Poltava” (Бит как швед под Полтавой) för att beskriva någon som är helt handfallen och maktlös.

Tsaren kunde börja bygga sin nya huvudstad Sankt Petersburg vid Finska viken. Kung Karl sökte asyl i Turkiet i nio år innan Kalabaliken i Bender, då han blev utsparkad för gott. Utan att ha besökt sitt hemland Sverige under drygt ett decennium, red han i sporrsträck till en krigsskådeplats i Norge där han kunde söka krigsmannes ärorika död med stövlarna på! Det är lätt att förstå att Sverige och svenskarna nu var utledsna och urförbannade på sin krigsgalna kung.

P.S. ”Karl XII, född den 17 juni, 1682, död den 30 november, 1718, var kung av Sverige från 1697 till sin död” konstaterar Wikipedia kort och koncist.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Stormaktsväldet

  1. Barnlös mor skriver:

    Svea-riket hade och har effektiv administration genom kungamakt samt dess statliga myndigheter. Förutom krigarmakt och dess fullkomligheter genom samlande av torparsoldater till de krigiska sveakungars erövringar – fanns det en organiserad ”socialtjänst” i funktion i regi av kungen också redan på 1600-talet. Nämligen genom Trolldomskommisionenerna avrättades fler än 300 människor främst kvinnor under åren 1668-76 i Dalarna, Norrland och Stockholm. Trolldomskommisionen var tillsatt av kungen för att stärka dess befogenhenter i lagakraft. Nämligen tinget i lokalnivå kunde inte döma ut hårda straff som dödsstraff åt de med djävuden bolande kvinnorna! Ärenden om påstått häxeri var mycket stort då barnen uppmuntrades att insinurera mot sina egna mödrar och grannfruar. Därför behövdes det att på kungens förordnande få till stånd det mycket ovanliga förfarande med kringresande RÄTT i form av Trolldomskommission.

    Ca 300 människor avrättades alltså ”lagligt” då Trolldomskommisionen hade givits status av hovrätt eftersom tingen inte skulle kunnat döma till dödstraff (dränkning eller bränning på bålen).

    Frågan har väckts av Svd/”Blåkulla låg på en åker vid byn Utnäs”/2012-07-10 eftersom risken finns att häxorna stretar emot om och när järnvägen Botniabanan dras rakt över deras samlingsplats för bolande med djävulen. Frågan om systematiskt förintande av mödrar och familjer väcks också genom övermakt som socialtjänster i Sverige idag besitter och praktiserar obarmhjärtigt. Socilatjänsternas makt över familjer kan vara värre än Trolldomskommisionernas folkmord. Barnen dör i händerna på den moderna socialtjänt-maktfullkomligheten. Donia fick sätta livet, andra barn har tillåtits våldtagas av en av kommunens anlitade fosterfamiljpappa – med 20 års bevittnad erfarenhet i b – – – – – e. Detta är lagligt idag lika så som under den sena hälften av 1600-talet. Allting kan göras lagligt för ämbetsväldet – beroende av deras besittande av makt och inflytande sig sinsemellan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *