Efter Kungamakt: Ämbetsvälde!

Axel Oxenstierna blev Rikskansler 1612. Han byggde upp en stark ämbetsmakt under den Protestantiska Etiken. Med två fingrar på Gustav Vasa Bibel måste tjänstemannen svära en helig ed att hålla sig till sanningen i sin ämbetsutövning, (och om han ljög, kunde hans två fingrar bli avhuggna)!

Under 1600-talet kunde endast adelsmän komma i fråga för att sköta statens angelägenheter, de som var läskunniga, hade tillgång till en Bibel i sitt bibliotek och försörjningen ordnad från släktgården. Fri från Konungens krigiska äventyr i Norra Europa, kunde Axel Oxenstierna bygga upp en stark centralmakt för Stormakten Sverige. Så stark att även kungen imponerades och följde sin kansler i fotspåren och skrämde de nordtyska länsherrarna att ansluta sig till den svenska krigsmakten, förhandlingsvägen. Det var som förhandlare och ämbetsman som Gustav II Adolf lyckades värva de skickligaste legoknektarna från norra Europa (Wrangel, Wachtmeister, Horn, mfl). Sverige var redan då ett enat rike under en stark kung och med en fungerande administration.

Regalskeppet Wasa var ämnat att befästa doktrinen: Mare Balticum Dominii; Dominera Östersjön! Genom att visa upp det imponerande skeppet i de NordTyska hamnstäderna, hoppades Gustav II Adolf dominera östersjöstaterna till underkastelse. alternativt sönderskjutning med Wasas dubbla däck av kanoner! Skrämseltaktik, möjlig innan det Tyska Rikets enande.

Vid 65 års ålder, år 1645, blev Axel Oxenstierna greve med Södra Möre härad i Möre i Kalmar län som grevskap. Tydligare kan det väl inte sägas att Sverige nu hade blivit en stormakt med sitt staka ämbetsvälde, efter det att kungen ridit in i historiens dimma vid Lützen år 1632, …

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *