De skärpta eleverna från Judiska Skolan

Jag satt ’vakt’ i en valstuga i Stockholm år 2006. Fem gymnasieungdomar hade fått ett uppdrag i samhällskunskap att intervjua partierna inför valet. Jag fick frågan om vad jag ansåg om det pågående kriget mellan Libanon och Israel?

Jag undvek frågan med en kringgående rörelse när jag sa: ”Ja. som jag ser det har Gud Skaparen gett sitt eget utvalda folk de svåraste uppgifterna…”

Jag var totalt oförberedd på reaktionen: Jag fick en applåd!

Sporrad av detta, fortsatte jag som den internationella energiprognosmakare jag varit i ett decennium, att berätta om en projektidé att leda råolja och naturgas från Irak ut till en hamn New Rotterdam vid Medelhavet. Och för att säkra leveranserna har det talats om en neutral zon kring rörledningarna, övervakad av FN.

”Ja vi har hört talas om det” sa en elev, och en annan tillade efter en liten stunds filosoferande: ”Som det ju står i Torah (de fem Moseböckerna) så kommer Israel att vara i krig ända till Messias kommer!”

Ja, så förlöpte min viktigaste lektion någonsin om det ’judiska uppdraget.’
Ove Svidén

P.S. Som filosof har jag sen gått ett litet steg vidare: Tänk om Katolska Kyrkan hade lite för bråttom när de utvalde Jesus till en tre-enighet; Fadern, Sonen och den Heliga Anden? Den som lever får väl se.
Mystikern Sir Isaak Newton, som själv inte kunde erkänna tre-enighetens idé, gjorde i ett hemligt manuskript en beräkning av att Guds Kungadöme skulle komma först år 2040!

Det här inlägget postades i Framtid, Människa, VärldsGemenskap. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *