Knapptryckar-Demokratin

Just nu träffas knapptryckarna för att samtala i Almedalen

Nu kan de göra vad de som de inte kan i Riksdagen: Tala så folk begriper.
SVT/Pravda passar på att vänstervrida budskapet.
Underhållning för de aningslösa i semestertider.
Ove Svidén

P.S.
Anne-Marie Pålsson, Knapptryckarkompaniet : rapport från Sveriges riksdag, 2011.
Sverige har kanske västvärldens starkaste parlament. Alla maktbefogenheter har samlats där. Men riksdagsledamöterna är svaga. Den politiska makten utövas inte i riksdagen utan av partieliterna.
Hur makten kunde glida ur de folkvaldas händer? Hur kunde grundlagens inledande paragrafer: All offentlig makt utgår från folket och Riksdagen är folkets främsta företrädare så tömmas på verkligt innehåll?
Detta är en personlig, men analytisk, skildring av makten i riksdagen, skriven av den före detta moderata riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson, rut-avdragets uppfinnare. Den beskriver de interna strukturer som är helt okända för väljarna men som mer än något annat bestämmer maktförhållandena och som förklarar varför skillnaden mellan verkligheten och grundlagens intentioner är så stor.
Knapptryckarkompaniet avslutas med förslag på vad som kan göras för att stärka medborgarnas inflytande och vitalisera demokratin.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Knapptryckar-Demokratin

 1. Insatt o utsatt skriver:

  En fantastisk historiker, dessutom levande i tiden, Underbara Herman Lindqvist sa:

  ”Glöm inte att svenska folket är extremt fegt. Det saknar civilkurage, människorna är extremt konflikträdda, Få vågar säga vad dom tycker. Detta har gjort att beslut ofta fattas högt över huvudena på folket, eftersom folket inte säger ifrån. Det skulle behövas mycket mer jävlar anamma och riktig finsk sisu”

  (Herman Lindqvist 2012)

 2. Anonym skriver:

  ” Den som kritiserar oss bode brännmärkas” sade stats minister Göran Persson vid ett tillfälle som sitt enda försvar.
  Vem vågar kritisera den Svenska Modellen? Den som vågar göra det, blir ju mobbad i vårt samhälle där Staten skyddas och den enskilda individen är utan skydd.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *