Psykologi, själslära eller bara beteendevetenskap?

Psykologi är läran om människans beteende, tankar, känslor och samspel med andra människor. Men Viljan då? Vart försvann den? Den tar vi hand om, sa Olof Palme: Politik är att vilja! I den sociala ingenjörskonstens Landet Lagom finns det inte plats för en individuell vilja.

Ordet psykologi kommer från grekiskans psyché och lógos och betyder läran om själen. Demokritos och Platon hävdade att Själen består av Vilja, Känsla och Tankar! Sokrates demonstrerade Moralisk Viljekraft när han tog debatt med dåtidens makthavare i Athen. Platon beskrev den filosoferande processen hos sin lärare, och skrev ned det i form av Dialoger med god Poetisk Känsla för språkets valörer. Aristoteles kunde därigenom i lugn och ro analysera dialogernas Tankar Logiskt.

Den filosoferande trion ovan var alltså de som tillsammans utvecklade en fungerande syn på Själen/Psyket som en vital länk i Tiden som sammanfattar en Evig idé-värld med de fysiska händelsernas tidsförlopp i Nu-världen.  Ove Svidén

P.S. Gå in i sidan ’OM’ i denna Filosofens blogg ovan, så får du se hur jag hanterar tidsförloppet med Norbert Wieners begreppsvärld, cybernetiken, om hur rorsmannen, eller styresmannen, styr ett system med återkopplingar på olika tidsnivåer.

Eller gå till: The Art of Philosophizing (see: http://www.peace.se/?p=191)
It describes how the great philosophers did it!

Det här inlägget postades i Framtid, Människa, VärldsGemenskap. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *