Farväl Kamrater!

Kollapsen av Sovjetväldet för tjugo år sedan har skildrats väl i Kunskapskanalen, och programserien ’Farväl Kamrater’ sänds i repris under dessa veckor.

Helsingforsöverenskommelsen 1975 var en utgångspunkt för det första tövädret i Kalla Kriget mellan Supermakterna. Men Leonid Ilyich Brezhnev som skrev under avtalet 1975, sa till sin talskrivare att att han inte ämnade följa ’den delen’ om de mänskliga rättigheterna…

Förklarar det även varför Sverige har blivit fälld för brott i Europadomstolen ett tjugotal gånger? Är det en indikation till att det femtioåriga vänstervinden i svensk politik har passerat sina bäst före dagar? Men SVT/Pravda hävdar ju glatt och ofta att Sverige är världsbäst på Mänskliga Rättigheter! Behöver vi tålmodiga vänner av ordning anmäla Sveriges Monopol-TV för Europadomstolen, för sitt systematiska sätt att vilseleda sina licensbetalare?

P.S. ’Under åren t.o.m. 1994 har Sverige fällts ett tjugotal gånger i Europadomstolen. Särskilt många domar, omkring femton, har slagit fast brott mot art 6. i konventionen, rätten till ”en rättvis och offentlig förhandling inom skälig tid och inför oavhängig och opartisk domstol som upprättats enligt lag”. Fällningarna torde till inte ringa del ha berott på att Europadomstolen har tillagt uttrycket ”civil rights and obligations” en vidare innebörd än den svenska lagstiftaren hade räknat med.’ (hämtat ur Sveriges Riksdag bok: Sveriges Grundlagar 1999, sid 21-22)

P.P.S. Siv Westerberg is a well-known Swedish lawyer practicing in Göteborg. A major specialty of hers is human rights relating to family law. She has had nine cases against Sweden admitted to the European Court of Human Rights and has won seven of them. (http://www.pravasitoday.com/norway-and-sweden-where-inhuman-rights-prevail )

Det här inlägget postades i Framtid, politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *