Ärlighet

Mer Ärlighet i Politiken!
Fjodor Dostojevski skrev en roman om det – med titeln: Idioten.
Författaren fick fängelse i Sibirien för sitt fräcka tilltag.

Tänk, hur skulle det gå om alla politiker var ärliga?
Tänk om de löser problem för sina medmänniskor, i sället för att klänga sig fast vid den välavlönade makten, genom att sopa problemen under mattan med listiga lögner? Lönsamma för politikern själv!

Ordet Politik betyder: Människans angelägenheter.
Politik betyder ursprungligen ’statskonst’, och avser som regel alla de åtgärder och handlingar som hör till det allmänna livet (Wikipedia)

Vem vill bli politiker? Min lärare i ämnet Statskunskap sa att de vill bli politiker som inte lyckas få ett riktigt jobb! Min B-uppsats i ämnet politik, hade titeln:
Ett tredje världskrig? (se nedan)

Politik är platsen för de misslyckade. Fram till år 2012, åtminstone!

Fram för mer ärlighet i politiken! Ove Svidén

P.S.  Min B-uppsats i Statskunskap 1979 innehåller tre scenarier:
1. Den socialistiska världskrisen
2. Ett världsomfattande taktiskt krig
3. ’Harmageddon, det totala atombombskriget

Jag saxar två stycken ur det andra scenariot, samt några slutsatser, för att ge en blixtbild från scenariokonstens möjligheter:

” … När sedan USA bombade basen i Murmansk kom det ryska svaret i panik: atombomben mot New York. Det var genom att inte slå igen, som USA bevisade sin psykologiska överlägsenhet. Slutet kom helt oväntat, via den demokratiska ryska revolutionen.”

”Ett rekonstruerat FN, nu under namnet World Nations, försöker ta de första stegen mot en världsfederation. WN har viss lagstiftande och beskattande makt och en rätt att att uppträda som världspolis med sina tekniskt välutrustade väpnade styrkor.”

”Dessa scenarion antar alltså krigets oundviklighet. Personligen hoppas jag på på fredligare vägar till lösning. Jag är rädd att detta är ett önsketänkande. Nya idéer måste nog även i framtiden slå sig fram i en värld där maktinnehav värnas med lag och där människor med idéer betraktas som avvikare.”

Märkte ni hur jag anade Sovjets kollaps redan tolv år i förväg?

Det här inlägget postades i Framtid, politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *