Att styra i tiden, en cybernetisk modell

Att styra innebär lärorika återkopplingar på olika tids-nivåer alltifrån nervsystemets snabbverkande synapser i hjärnan, till samverkan mellan tanke, vilja och känsla inom människoindividen samt till mer långsiktiga samhällsförändringar under månader, år och årtusenden.

Vad gör flygföraren när han styr flygplanet?
Vad innebär det att ta dynamiskt ansvar för att köra bil i trafiken?
Hur styr projektledaren sitt industriprojekt i tiden?
Hur kan politiker styra landet ansvarsfullt via kommun och riksdag?
Hur styr religionerna värdegrunden på hundra års sikt?
Hur styr de andliga idéernas cykler under tusentals år?

Efter 40 års filosoferande har jag, Ove Svidén, kommit fram till  följande cybernetiska människobild, som ett svar på ovanstående frågor:

P.S. Pröva tankemodellen ovan på dig själv:

Är det sinnesorganens perception av signaler från omvärlden som ger underlag för Ditt analytiska tänkande?
Är det med en känsla för det önskvärda, möjliga och lämpliga som motiverar Dig att handla här och nu?
Kan en intuitiv impuls från idévärlden få Dig att ändra på det du känner och planerar på erfarenhetens grund?
Kan nattens drömvärld stimulera Dig till att vilja något helt nytt i framtiden?
Om tanken finns i hjärnans och nervsystemets mikrosekund-snabba elektriska kretslopp/loopar, finns då känslans biokemi i blodomloppets hög- och låg-tryckskretsar?
Är det i tallkottkörteln som förnuftets känsla och tanke möts?
Är det även där, mitt emellan hjärnhalvorna som viljan blandar sig i leken, den kära lek som gamla vishetsläror kallar det tredje ögat!

Är det i det cybernetiska korset som återkopplingen av vilja, tanke och känsla sker, och där själens tidsgestalt lever?

I så fall kan vi ge ett nytt cybernetiskt ljus till Antikens filosofiska insikt om att själen består av vilja, tanke och känsla!

Pröva Själv!

Det här inlägget postades i Framtid, Människa. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Att styra i tiden, en cybernetisk modell

 1. amatörfilosofen skriver:

  Det enda som behöver styras är väl ens eget handlande under fullt ansvar, för hur kan man förvänta sig att privilegierade och tillika socialt programmerade individer med en mängd egobaserade villfarelser och ekonomiska och andra ”förmåner” nånsin kommer att ha viljan och förmågan att med klokhet och verifierbar visdom osjälviskt öppna dörren för alla att njuta av den fria viljan utan ständiga hot.

  För den fria viljan hänger ju som bekant ihop med kosmiskt ansvar och inte författad av mänskliga individer, Karma verkar högst sannolikt existera utan jordisk intervention.

  Skada ingen, skada inget och var ärlig borde räcka som rättesnöre, givetvis med fullt ansvar och inga ursäkter.

  Dags att arkivera de tre största jordiska styrmedel som plågat den mänskliga ekvationen sen länge, pengar, politik och bolagsreligion, för vem vill inte släppa sanningen fri, kanske den klick idag som parasiterar på majoritetens ignorans.

  Vad vet jag, men intressanta tankeslingor är det i varje fall.

  Våga vägra enfald.

 2. Ove Svidén skriver:

  Javisst! Det enda som behöver styras är ens eget handlande under fullt ansvar.
  För den fria viljan hänger ju som bekant ihop med kosmiskt ansvar!

  Tack kära amatörfilosofen. Efter 30 års sökande är Du den som först förstått mina cybernetiska tankeslingor. Det långa tidsperspektivet styr det kortsiktigare inre styr-looparna. Det Eviga styr det långsiktigt mänskliga. / Ove

 3. Anonym skriver:

  Jag vill göra vad Jag vill, dvs jag menar ”Vad GUD lägger i mitt hjärta!”

 4. Susanne Laslo skriver:

  Hej Ove, skulle vilja påverka tillsammans med andra föräldrar att avskaffa socialtjänstens obegränsade makt att röva bort barn från sina biologiska föräldrar på de vaga grunder de urskiljnings löst opererar. Det är makabert att det ska få gå till på detta vis. Hur kan man pollitiskt påverka så man kan lyckas ändra på paragrafer så socialtjänsten får minskad makt. Som det är nu är skrämmande och borde inte få existera i ett så kallat demokrtiskt land. Hur kan vi alla föräldrar som blivit drabbade, bestulna på det finaste vi har, Tillsammans blir vi starka , hur kommer man in på riksdagen med sådana förslag? Kan vi få med dig att stötta oss. Vi är ibörjan. Har kontaktat advokat som jobbar med mänskliga rättigheter, hon har kopplat in Journalist. Vi är i början av en process. Snöbollen har börjat rulla. Behöver nu kunskap hur vi ska fortsätta för att rättshaverera.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *