KvinnoFrid, KyrkoFrid och TingsFrid

Vikingatidens stamkrig, blodshämnd och erövringsräder ersattes så småningom med ett antal fridslagar. Medeltidens svenska landskapslagar innehöll viktiga element för ett mer fredligt samhällsbyggande:

* KvinnoFrid: När Vikingen gav sig i väg på härjningståg, måste han lämna över nyckeln till visthusboden till hustrun. Hennes fördelning av familjens tillgångar och uppfostran av barnen var den Nordiska kvinnans första frigörelse. En klok viking inordnade sig sen i hustruns mogna familjeansvar när han kom hem.
*  KyrkoFrid, det var inte tillåtet att sticka ihjäl sin fiende i kyrkbänken när man i bön sökte råd och vägledning hos sin gemensamma andlige skapare.
*   TingsFrid: Land ska med Lag byggas. Människors gemensamma angelägenheter, dvs politik, kräver någorlunda fredliga arbetsformer för att fungera. I Sveriges Riksdag än i dag måste varje riksdagsperson först vända sig mot talmannen, innan det är tillåtet att i inlindade former uttrycka sig om problemet och sina motståndares idéer, åsikter och tillkortakommanden.
*   Efter Katolska Kyrkans mission i det Svenska samhället fick adeln sin första chans. Med Kung Gustav Wasa tvingades svensken sen bli Protestant. För etthundra femtio år sedan flyttade de mest kreativa svenskarna till Amerika. Endast de kvästa, minst initiativrika stannade kvar. Motståndslöst släppte Sverige in materialismen under det senaste 50-åriga enpartiväldet. En ateistisk formsvacka i det demokratiska samhällsbygget.

*  Först år 2000 var det dags att separera Svenska Kyrkan från Staten.

*  Kvinnofriden försvann åt vänster med tillkomsten av Feministiskt Initiativ

*  Tingsfriden försvann i ett parlamentariskt Höger-Vänster/gräl ivrigt påhejat av Nomenklaturans SVT/Pravda.

Grunden är nu lagd för ett spektakulärt Andligt Uppvaknande i den Kungliga Republiken Sverige! Tänk er in i ett framtida mer balanserat Sverige, där:

* Den lagstiftande maktens massproduktion av smålagar, dämpas av Högsta Domstolen.

* Den dömande maktens skenrättegångar bromsas av individens sunda förnuft.

* Makten får ett ansikte av en President med medmänskligt personligt ansvar!

Framtidshälsningar Ove Svidén

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

En kommentar till KvinnoFrid, KyrkoFrid och TingsFrid

  1. Noha skriver:

    Tack
    Jag har lärt mig jätte mycket
    10/10

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *