Visionen om ett Abrahamitiskt räntefritt Europa

Omkring sex hundra år efter att Johannes döparen fick sin uppenbarelse om att studiekamraten Jesus, var Människosonen, fick karavanföraren Muhammed motta sitt andliga budskap. Analfabeten förstod inte själv vad han var med om, men hans mogna hustru insåg vad det var ett kanaliserat budskap från Gud. På detta sätt blev Islam en nedskriven arabisk text med hjälp av sekreterare två tusen efter Torah, judendomens heliga text (dvs de fem Moseböckerna).
*   Parallellt med detta hade Vatikanen enats om att låta endast fyra av de cirka 30 evangelierna komma med i Bibeln och utgöra grund för den predikade Kristendomen. Med idén om en treenighet mellan Gud Fadern, Jesus människosonen och den Helige Anden försökte kejsar Konstantin skapa enighet. Men det blev i stället början till en splittring. Den Grekisk Ortodoxa Kristendomen har inte erkänt treenigheten sen Konstantinopel blev huvudstad år 330.
*   Den antika insikten om själen som vilja, känsla och tanke från Demokritos och Platon förstördes i när Biblioteket i Alexandria brändes ner i samband med de maktglada Romarnas olika krig. Men fragment av kunskapen överlevde i Mellanöstern och Afrika, och fann sin plats i Universitetet i Cordoba under guldåldern Convivencia, samförståndets tid mellan Judar, Kristna och Muslimer på Iberiska halvön för omkring tusen år sedan. Det var där som munkarna i Katolska kyrkan fann stöd av Aristoteles logik och under Thomas Aquino sökte göra Katolska Läran logiskt sammanhängande med hjälp av skolastiken.
*   Munken Marin Luther sökte med sin proteströrelse (Protestantismen) göra sig fri från Påvemakten. Men han behövde ekonomiskt stöd från en länshertig. Det var början till Statens pengamakt över Kyrkan i Norra Europa. Under Convivencia respekterade alla tre Abramitiska religonernerna Jehovah och hans påbud: ’Lånar du penningar åt någon fattig hos dig bland mitt folk, så ska du icke handla mot honom som en ockrare; I skolen icke pålägga honom någon ränta’ (2Mos 22:25).
*   I våra dagar när det världens räntebelastade pengasystemet håller på att kollapsa är det viktigt att notera att Koranen än i dag förbjuder lån med ränta! Är det Gud Skaparens Vision och fingervisning åt oss alla om ett framtida Muslimskt Räntefritt Europa? Ove Svidén

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *