MARE BALTICUM DOMINII

’Att Dominera Östersjön’ var ett av Gustav II Adolfs syften med sin framtida stormakt. Som enväldig kung bestämde han att regalskeppet Wasa skulle ha en imponerande stark bredsida, och en prålig påfågelslik akterspegel att visa upp när man som vinnare sänkt sin motståndare.

*  Kungen sade att han önskade se skrytskeppet en aln smalare.

*  Skeppsbyggarna lydde den enväldige kungen utan att ana konsekvenserna för fartygets försämrade flytkraft och stabilitet.

P.S. När ett par ekonomer under en besparingskampanj tog bort dämpfunktionen i JAS Gripens hyperkänsliga styrsystem (fly by wire), förstod SAAB-Scanias företagsledning inte misstaget, förrän efter två spektakulära och lärorika haverier! Om ens då?

 

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *