Dog Jesus på korset?

Dr Hugo Toll (1897-1923) var överläkare på Ersta sjukhus i Stockholm och gav ut boken ”Dog Jesus på korset? En läkarstudie”. I boken presenterar han sin tolkning av nya testamentets budskap med bakgrund som läkare och han kommer fram till, i hans tid, den mycket kontroversiella slutsatsen att Jesus omöjligen kunde ha dött på korset.

Jesus var en Essé. Denna renläriga judiska sekt behärskade örternas läkekonst. På grund av den förestående sabbaten togs möjligen Jesus ned levande och fick den professionell vården han behövde.

P.S. Hugo Toll var bror till min mormor. Även de, två stridbara Valon-ättlingar, sökte sanningen bakom religionens myter.

Koranen talar om Jesus med respekt, men inte om korsfästelsen. Både Jesus och Muhammed genomförde en ’himmelsfärd’. Men det är bara i Kristendomens myter, genom Katolska Kyrkan, som korsfästelsen görs till en huvudsak. Ove Svidén

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Dog Jesus på korset?

  1. Pyhä Lehmä skriver:

    Intressant att läsa om religiösa studier avlagda av en avliden läkare på Ersta. Ersta diakoni åtnjuter fortvarande respekt för sin filantrophi och antagen barmhjärlighet. Sjukvårdens landstingsfinansrådet Reinfeldt har köpt från Ersta en barnhospice för dödsdömda ”terminala” barn. Ersta sjukhus är mycket penningsglad för den här finansieringen genom skattepengar. Jag vill dock ifrågasätta det mänskliga omdömet i att kunna utse sjuka barn till terminala och destinera dem av doktorerna som dödsdömda barn till Erstas hospice verksamhet. Vilka är dessa doktorer i dag som är ålagda att kunna fälla avgörandet för mellan liv och död? Det kan ske underverk genom mirakel. Varför kan inte all sjukvård och omvårdnad klara av så naturlig händelse som döden i sjuksängen i alla vårdande verksamheter? Doktorerna är inte längre så reflekterande som vid förra seklets början, antar jag.

  2. Pyhä Lehmä skriver:

    Hej,
    Jag har mera att förtälja om köpta bekvämlighetsdiagnoser hos läkare på Ersta. Jag slutade anlita min f d doktor då han skrev i LUH en fel diagnos. Om du visste vilka avslöjanden jag fått ta del av en sociolog vars journal försvann helt eftersom en läkare som nu är död hade skrivit om trakasserier som en kär vän varit utsatt för på jobbet. Ersta vägrar utreda arbetsförhållandena för de mobbade och trakasserade inom vården och socialtjänsten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *