Vilja, känsla och tanke.

Demokritos, Sokrates, Platon, Aristoteles och Rudolf Steiner satte mig på spåret: Att själens tre delar, vilja, känsla och tanke bör vara i balans med varandra. Medkänslan hjälper oss i nuet. Eftertankar kring tidigare sinnesupplevelser och minnen förankrar oss i historien. Med viljan kan vi ge oss i kast med framtiden.  Att vilja något som redan skett är spilld möda. Att förutse framtiden utan att ha en historisk grund för skeendet är i bästa fall spekulationer. Men att balansera vilja, känsla och tanke kan göra dig till en filosoferande medmänniska.

Vad gör människan när hon styr? Uppgiften att utveckla Siktlinjesindikatorn för SAABs Viggenflygplan var den första prövningen för mig att tillämpa min cybernetiska styrteori om tidsrelationen mellan vilja, känsla och tanke. Flygförare talar om flygkänsla som en realitet. Konstruktörerna behöver stöd av sin konstnärliga känsla medan ingenjörer numera söker bekräftelse i vetenskapen snarare än i ingenjörskonsten. Flygkänslan i ett JAS-flygplan är resultatet av tre generationers utveckling av dess styrsystem och sofistikerade instrumentering! Lärdomarna från denna tid hjälpte mig senare, i mitt femåriga scenariouppdrag i Bryssel, där jag försökte omsätta flygkänslan till en säkrare vägtrafik i projektet SECFO, System Engineering and Consensus Formation Office.

Efter trettio år av metodiskt prövande, hade jag en andra doktorsavhandling klar. Konceptet: I AM Philosophising kan du lätt finna i: http://www.peace.se/?p=163 . Handledaren, Henryk Skolimowski, Oxford Professor of Philosophy Emeritus, sa att den var väl godkänd, men att jag måste hitta en aktiv professor först som kunde hantera de akademiska formalia.  Det har jag inte orkat ta itu med ännu.

Men viljan, känslan och tanken hjälper mig varje dag när jag sätter mig upp på cykeln med orden: JAG ÄR i balans i Kropp, Själ och Ande!

Det här inlägget postades i Framtid, Människa, VärldsGemenskap. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Vilja, känsla och tanke.

  1. Jakob Engelstoft skriver:

    Hej Ove! Grattis med din nya blogg!

  2. Mikael W Gejel skriver:

    Intressant. Tack!

  3. Ove Svidén skriver:

    Den cybernetiska tankemodellen om vilja, känsla och tanke som ett återkopplat system, hittar du beskriven om du klickar på ’Om’ under mitt foto ovan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *