Från DÖ till JÖKEN: två Politiska Skamgrepp i rad!!!

Hem Åsikter Ledare Jöken: Löfven vinnaren – Sverige förloraren

Jöken: Löfven vinnaren – Sverige förloraren

Källa: Jan Milld

2014, i december, tre månader efter valet slöt Sjuklövern en uppgörelse, den s.k. Decemberöverenskommelsen (DÖ). Tillkomsten berodde helt och hållet på dessa sju partiers önskan att utestänga Sverigedemokraterna från allt inflytande. Något annat skäl fanns inte. Metoden då var att de sju partierna enades att fram till valdagen 2022 skulle det block som hade flest mandat i riksdagen få bilda regering, varvid det andra blocket lade ned sina röster. Hela mandatperioden tillät således det som då var Alliansen (M+C+KD+L) att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet styrde landet, trots att man när som helst kunde bilda en alliansregering med stöd av SD. Facit för den enskilt viktigaste frågan för Sveriges framtid, invandringen, var förödande. Under perioden 2015-2018 delade Sverige ut 528 198 uppehållstillstånd, att jämföra med 431 394 för perioden 2011-2014 och 365 497 för perioden 2007-2010. I början av januari 2019 slöts en ny överenskommelse, återigen, för att stänga ute Sverigedemokraterna. Skälet är att de borgerliga partierna, trots att de blev mindre än de Rödgröna, inte längre stod bakom DÖ från 2014.

Farsen som aldrig tar slut

Svensk politik kan inte beskrivas annat än som en dålig fars som aldrig tar slut. De olika piruetterna, pardanserna, otrohet mot de egna väljarna, sin egen politik och bristen på anständighet, allt för att kunna fortsätta med invandringsexperimentet har inte lett till något annat än att Sverige idag begåvats med världens, i särklass, mest extrema invandringspolitik.

Konsekvensen är förödande för Sverige inom alla områden. Skatterna kommer att behöva höjas, välfärden ansträngas ännu mer, skolan blir ännu mer kaosartad, otryggheten på gator och torg ökar, o.s.v. Vi ska heller inte utesluta att vi under kommande mandatperiod t.o.m. kan tvingas låna med en ökad statsskuld som följd.

Överenskommelsen

Jöken innehåller en önskelista där de i överenskommelsen ingående partierna (S+MP+C+L) har listat sina hjärtefrågor. Det viktigaste står dock redan i punkt 1 – att det finanspolitiska ramverket ska hållas. Det är ett antal principer för budgetarbetet som ska garantera att underskott inte skapas över en konjunkturcykel, snarare överskott. Därmed faller i princip alla andra förslag på önskelistan, eftersom något utrymme för allt som står på den inte finns med dagens invandringspolitik.

Det låter visserligen lockande med;

Bättre villkor för företagande och entreprenörer (punkt 2), En omfattande skattereform (3), Sänkt skatt på arbete och grön skatteväxling (4), Förstärkning av bidrag till kommuner och landsting (5), Bättre villkor för pensionärer (6), Införandet av familjevecka (7), Gynnsam beskattning av växande företag och utökat RUT (16), Bygga ut den digitala infrastrukturen i hela landet (22), Bygga ut infrastrukturen i hela landet (28), Ökad punktlighet för svensk järnväg (29),  Nyanlända snabbare in på arbetsmarknaden (40), Ta bort flyttskatten (45), Förbättra kunskaperna i skolan (49), Skapa studiero (53), Reformera lärarutbildningen (56), Korta kötiderna i vården (58), Primärvårdsreform (60), Investera i personalen i vård och omsorg (62), Bekämpa psykisk ohälsa (63), Säkerställa den personliga assistansen (64), Förstärkning av försvaret (68), Fler poliser (69) och att Öka biståndet (71).

Detta känns dock mer som en önskelista ett barn skriver till jultomten, med vackra fraser och ytterst lite substans. De konkreta förslagen lyser med sin frånvaro och i många fall ska frågorna utredas och beredas så att ny lagstiftning kan vara på plats tidigast 2020 – 2022..…om det finns resurser och om det ryms inom det finanspolitiska ramverket. Jöken som skrivits av de fyra partierna S, MP, C och L är ett närmast skrattretande uruselt underlag, ett flumdokument, endast värdigt en bananrepublik där ledarna saknar all heder, sans och respekt för sina väljare.

T.o.m. ett barn förstår att ytterligare 600 till 700 000 nya utdelade uppehållstillstånd under perioden med en kärvare bostadsmarknad, ett tryck uppåt på räntorna och en åldrande befolkning på sin höjd ger utrymme för några få punkter på denna lista att genomföras.

Sverigedemokraterna inte utan skuld

Sverigedemokraterna står, enligt Fria Sidor, inte utan skuld till dagens katastrofala utveckling. Istället för att, efter riksdagsinträdet 2010, ägna all kraft åt att opinionsbilda riktat mot hela svenska folket, vara ett kritiskt och högljutt oppositionsparti, att flytta åsiktskorridoren, fortsätta bygga upp folkrörelsen, ingå samarbeten och ekonomiskt stödja fria alternativa medier har man valt vägen att tona ned, att blidka och att vilja bli rumsrena. Man byter t.o.m. till en grupp i EU-parlamentet (ECR) som enbart vill reformera EU och med en talesperson som förespråkar massinvandring, allt för att man hoppas på ett nytt konservativt block i svensk politik. Trots alla dessa försök till anpassning har man ständigt fått kalla handen och står idag helt utan politiskt inflytande och massinvandringen har aldrig varit högre.

Det är en obegriplig strategi att söka samarbete med samma partier som gjort allt för att utestänga SD och accelerera massinvandringen till Sverige. Vi har nu facit, redan åtta år och snart fyra till. Slutsatsen måste vara att det kommer krävas en majoritet med invandringskritiska partier i Sveriges riksdag innan vi får se någon förändring. Då är det full gas varje dag, som SD faktiskt utlovade 2015. Det duger inte att enbart passivt fånga upp det missnöje som följer i takt med den ökande massinvandringen.

Löfven vinnaren

Löfven är vinnaren eftersom han dels kan sitta kvar som statsminister och basa för regeringen, dels för att de borgerliga partierna splittrats. Vänsterpartiet har samtidigt spelat ut sitt enda kort redan innan spelt börjat, eftersom man aldrig kommer att rösta för en M+KD-budget istället för en S+MP. Med en rambeslutsmodell, vilket gäller budgeten, kan V inte välja ut enskilda förslag man inte gillar och rösta emot, utan måste då stödja en budget som läggs av M+KD, vilket aldrig kommer att ske. Sjöstedts snack om inflytande är således inte vatten värt.

De stora förlorarna är dock Centerpartiet och Liberalerna. De har försakat att kunna driva en borgerlig politik i utbyte mot ett värdelöst papper med punkter som sannolikt aldrig ens kommer att kunna genomföras, annat än symboliskt samtidigt som de idag är paria bland borgerligt sinnade väljare. Något Fria Sidor tror inte kommer att avta med tiden, som Björklund hoppas på.

Moderaterna och KD kommer sannolikt att öka i opinionen på bekostnad av C och L men Åkessons konservativa block är enbart en dröm. Han bortser helt från att Moderaterna är ett parti som historiskt varit för öppna gränser och invandring med starka kopplingar till näringslivet och i förlängningen Wallenberg, samma ägarfamilj som bjuder in Lööf/Löfven till Bilderberggruppens årliga möten. Han glömmer också att KD har en stark kristen falang för vilka medmänsklighet till de s.k. flyktingarna (eg. ekonomiska migranter) aldrig kommer att upphöra.

För Fria Sidor spelar det ingen roll vilken av de sju partierna i Sjuklövern som regerar landet, det kommer bli massinvandring oavsett.

Sverige förloraren

Sjuklövern, med Löfven som härförare, vann striden och lyckades hålla SD utanför allt inflytande men förlorade slaget. Inget av dessa sju partier förtjänar att någonsin igen få svenska folkets röster. De har alla, på olika sätt, svikit sitt uppdrag att göra Sverige till ett bättre land för kommande generationer svenskar.

En dag som denna har vi rätt att känna förakt och avsky mot Sjuklöverns politiker och kalla dem vid dess rätta namn – landsförrädare. Ett starkt ord kan tyckas men är det inte ett landsförräderi dessa politiker i Sjuklövern håller på med?

Publicerat i DÖ DecemberÖverenskommelsen, Fria Sidor, korruption, Maktmissbruk, migration, politik, Val 2018 | Lämna en kommentar

Migration i Oslo och Stockholm, en jämförelse

Hem Invandringen Folkmordet på vita Mohammed vanligaste pojknamnet i Oslo 2018

Mohammed vanligaste pojknamnet i Oslo 2018

Bait-un-Nasr-moskén i Oslo

Det vanligaste pojknamnet i Oslo blev Mohammed för år 2018. Orsaken är huvudstadens stora pakistanska, marockanska, irakiska och somaliska befolkning. Norges statistiska centralbyrå (SSB) har meddelat att Mohammed med dess olika stavningar var det vanligaste pojknamnet för nyfödda i Oslo under 2018. Medan Lucas, Filip, Oscar och Oliver är det vanligaste namnet på nationell nivå, dominerar Mohammed i Oslo. Detta är ingen nyhet eftersom Mohammed varit det vanligaste namnet eller strax under sedan 2008.

Oslo och pakistanierna

I Oslo bekänner sig knappt nio procent till islam och av huvudstadens befolkning på 624 000 är 190 000 immigranter eller barn till immigranter, vilket motsvarar drygt 30 procent av befolkningen. Det gör Oslo till den stad i Norge som har högst andel invandrare både absolut och procentuellt.

En av de största etniska minoriteterna, ca: 40 000, är pakistanier som kom som gästarbetare under 60- och 70-talet med åtföljande anhörig- och arbetskraftsinvandring. Det började med att Norge tillät arbetskraftsinvandring av icke-kvalificerad arbetskraft. Det var ofta unga män som kom och dessa tog sedan dit sina familjer. Det går t.o.m. att visa att de flesta som kom gjorde det från en speciell plats i Pakistan, Kharain i norra Pakistan.

Dessa familjer tipsade sedan sina landsfränder om att det var bra i Norge och så var hjulet i rullning. 1976 skärpte Norge reglerna för arbetskraftsinvandring men sedan dess har istället anhöriginvandring dominerat. Idag har det stora flödet utifrån av pakistanier upphört men vi ser att enbart ett par familjer på sikt kan leda till 40 000 efter 50 år.

Massinvandringen fortsätter

Irakierna kom till Norge i samband med Irakkriget 2003 och efter. Det finns drygt 30 000 irakier i Norge, varav huvuddelen bor i Oslo. Den somaliska gruppen började komma år 2000 till 2004, då de kom ca: 3000 personer. Idag har den vuxit till över 40 000. Norge har också stora grupper från muslimska länder som Iran, Turkiet, Afghanistan och Marocko.

1992 hade Norge 183 000 personer födda utomlands eller med föräldrar födda utomlands, vilket motsvarade 4,3% av befolkningen. 25 år senare, 2017, hade det ökat till 883 751, eller 16,8% av befolkningen. Siffran inkluderar utländskt födda, barn med två föräldrar födda utomlands eller barnbarn med fyra mor- och farföräldrar födda utomlands. Ökningen från 183 000 till 883 751 blir ca: 6,5% per år.

I Oslo är norska barn i många skolor i minoritet. Den muslimska organisationen Ansar ul-Sunnah krävde 2012 att delar av Oslo skulle vara en självständig muslimsk stat. I Oslo ligger också Skandinaviens största moské, Bait-un-Nasr. Oslo präglas av gängkriminalitet med etnisk klanprägel där de pakistanska samt väst- och östafrikanska ligorna är några av de större.

Oslo är precis som Stockholm en delad stad där de östra delarna har betydligt mer invandring. Bait-un-Nasr-moskén ligger i området Alna som har lägst inkomst av alla i Oslo. De västra delarna är mer förskonade. Gatubilden har dock förändrats påtagligt i de centrala delarna av Oslo över tiden, vilket var och en som reser dit kan intyga. 70% av alla socialbidrag går till invandrare, enligt statistik.

2016 beviljades 16 837 permanenta uppehållstillstånd. Det ska jämföras med Sverige som beviljade 150 535 uppehållstillstånd för samma period.

Publicerat i Fria Sidor, migration, Veckans Contra | Lämna en kommentar

Partikäbblet bröt ned DÖ-Demokratin i halvtid

DecemberÖverenskommelsen utlovade maktskifte efter fyra år!
Men de maktberusade Socialdemokraterna behåller makten?
En partibunden Talman kunde inte rubba en svag opposition:

Valfusket skapade det politiska dödläget
Göran på Torp styr SVT/Pravda-Propagandan
och Lakejen Löfven linkar vidare, medan
de falska invandrarna bryter ner landet.

Det herrelösa landet ropar efter en stark ledare
Efter valet 2022 kan folkets röst på President,
leda till nytänkande i den Kungliga Republiken:

År 2030 kan Drottning Victora Bernadotte
ha en folkvald President vid sin sida,
med befogenhet både att leda regeringen
samt rättigheten att landsförvisa
de tre värsta politiska rötäggen!

Filosoferar Ove Svidén

Publicerat i Ansvar, Bakom Kulisserna, DÖ DecemberÖverenskommelsen, migration, Neutralitet, Pax Mare Baltikum, Terrorism | Lämna en kommentar

Åtta mot en. Jämstäldheten viktig för Centern, (S) och DÖ?

1 NYA REGERINGEN KÖR ÖVER CENTERN
Riksdagen beslutade i december att en av Sveriges mest onödiga myndigheter, Jämställdhetsmyndigheten, skulle avvecklas den 1 januari 2020. I budgeten avsattes 40 miljoner kronor för verksamhet under 2019. En stor del skulle gå till uppsägningslöner. Myndigheten har ett femtiotal anställda och en ledning på åtta kvinnor och en man. Den inrättades den 1 januari 2018.

Nedläggningen beslutades när Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetförslag röstades igenom.

Det står inget alls om Jämställdhetsmyndigheten i Centerpartiets budgetmotion för 2019. Det står inget alls om Jämställdhetsmyndigheten i den 73 punkter långa Jöken mellan fyra partier (S, MP, C och L).

Däremot framgår det av Jöken att budgeten tillhör de frågor där C och L ska vara med och förhandla innehållet.

Det struntar den nya regeringen i. I regeringsförklaringen hette det att Jämställdhetsmyndigheten blir kvar. Utan att saken diskuterats med C eller L.

Stefan Löfven har gjort en första rejäl överkörning av innehållet i Jöken. C och L tiger. Det lär inte bli sista gången Jöken misshandlas av Stefan Löfven. Och nu vet han att han kan köra på utan att få mothugg från C och L.

Denna text finns också på följande URL:

http://www.contra.nu/veckans–contra/nya-regeringen-kor-over-centerpartiet/

Publicerat i DÖ DecemberÖverenskommelsen, Maktmissbruk, Människa, Socialdemokrati, Val 2018 | 1 kommentar

Låt oss pröva en Schweizisk DirektDemomakti!

Sverige, en totalitär demokrati?

Statsminister Löfvén kan få misstroendevotum under samma vecka som han bildar sin korta nya regering!

P.S. Är det kanske dags att Sverige prövar en Schweizisk demokratimodell: 2-2-2-1 ?

Dvs de tre största partierna får två mandat vardera och det fjärde får ett.

Sen under de kommande sju åren får varje ’regerings’-medlen pröva ordföranderollen.

Se mer: https://newsvoice.se/2018/12/regeringskrisen-unik-sverige/

Är Schweiz en modell även för vår framtida direktemokratiska neutralitet?

Publicerat i Bakom Kulisserna, Barnets Bästa, Brage, Socialdemokrati, Val 2018, VärldsGemenskap | 1 kommentar

Mot politisk upplösning, dödläge eller ENHET, VG: VärldsGemenskap ???

Med 115 ja, 153 nej och 77 som avstår,
så godkände Sveriges Riksdag, stolt
Stefan Löfven som statsminister.
fredagen den 18 januari 2019.

Men Hallå! Vad är det som händer? Med de klara siffrorna ovan borde väl oppositionen tillfrågas? Men: Nej ….

’En bisarr regeringsbildning’

DÖ: DecemberÖverenskommelsen avslutas nu i halvtid
för att fortsätta som en JÖK, JanuariÖverensKommelse
styrd av det utvalda välkända (S)tatsbärande partiet.

Landet kan nu fortsätta sitt riggade falskspel
bakom skölden av ett starkt NATO som försvarar
det Militär-Industriella Komplexets Rika ekonomi,
ända fram till härjningarna av det tredje världskriget?

WW III, det finansiella kriget, börjar i EU och Europa.
Sverige är utsett som första bonde-offret, i det
Globala Schackspelet där George Soros fått Wall Street
Banksters uppdrag att organisera ’flykting’-strömmarna.

Sverige är nu, där Ryssland befann sig år 1987,
fyra år innan det korrupta Sovjet kollapsade, säger
min ryske vän Ivan, som bevittnar båda statskupperna.

Den Europeiska Socialismen har nu gått i fällan
Insikten når Sverige under kommande decennium
på historiens distans från inbördeskrigen som kan
beskrivas som en lönsam kommunal människohandel
under täckmanteln av ett bryskt LVU/HVB-System
för tvångsomhändertagande av underåriga barn
för sexuella tjänster till pedofiler, falska adoptioner,
familjehem, läkemedelsförsök och/eller organhandel.

Prognos: Sverige blir en aningslös medlöpare till NATO,
Öppnar sina gränser helt för George Soros invandrarflod
av väl betalda fd brottslingar upplärda till flyktingar
med uppgift att starta det Tredje Världskriget i Sverige.

Men den sovande svensken kan vakna upp:
Nyvaket väljer vi att vilja stärka Kungamakten
med en folkvald President efter de fyra valen 2022 och
med huvuduppgift att bilda och leda en stark regering!

Drottning Victorias Presidentkandidat Ove kan bli den förste
verklige ledare som leder samlingsregeringen från 2030?

Filosofiskt och kompetent styrs nu Sverige
mot sitt tredje kreativa neutrala århundrade…

Enparti-väldena finslipades under 19-hundratalet:
Mussolinis Korporationer och Francos Fascism började,
Marxist-Leninisternas Kommunistiska Sovjet fortsatte,
NationalSocialismens Dritte Reich försökte det som våra
Socialdemokratiserade 7-Klöverpartierna genomförde.

Alla var de lärorika föregångare till de kommande
Starka Nordiska Kungliga Republikerna!
Källa: ENHET, Nya Tiden, Nya Människan, Nya Politiken

P.S. Enligt Aristoteles analys av olika politiska former, föregås folkmakten demokrati av ett gruppvälde, oligarki.  Demokratin kan sen avslutas med anarki eller fastlåst dödläge, ända tills att en stark ledare dyker upp,  osv

Publicerat i Ascension, Bakom Kulisserna, Brage, DÖ DecemberÖverenskommelsen, George Soros, korruption, Lars Bern, Maktmissbruk, Människa, migration, Neutralitet, Sagan om en bättre värld, Sananda, Socialdemokrati, spirituell tillvaro, Val 2018, VärldsGemenskap | 2 kommentarer

Den Kinesiska Vita Drakens Gyllene Tidsålder

 

Enligt veckans rapport från Benjamin Fulford kommer NESARA och GESARA nya pengasystem att presenteras i World Economic Forum i Davos den 22 januari 2019. Lyssna och lär. ( Se även Filosofens blogg av den 17 jan 2019 www.peace.se/blogg/ )

The Chinese “One Belt One Road” project, 60 times bigger than the Marshall Plan, is an example of the type of project the West also needs to start. When the old-guard elite meet at their Davos lovefest on January 22nd, let’s see if they offer anything that even comes close to the WDS plan to spend trillions of dollars per year to help save the planet. If not, then it’s time to remove their control over the financial system. Humanity needs to be free to create an ideal future for our planet.

https://benjaminfulford.net/

Publicerat i BENJAMIN FULFORD, Brage, BRI nya sidenvägen, GESARA, judiska lobbyn, Kina, Maktmissbruk, NESARA, Palme, Pengar, Sagan om en bättre värld, Sananda, Trump, VärldsGemenskap, Xi | 2 kommentarer

Finansiell Förnyelse!

KABALEN, DE TRETTON FINANSFAMILJERNA och WALL STREET BANKSTERS   jagas nu bort och ersätts av ett nytt guldbaseratat NESARA/ GESARA System:

 

President Trump will be meeting Chinese Vice Premier and financial expert Wang Qishan at Davos on January 22nd. Here, the Global Currency Reset will be decided, the sources say. While many details have yet to be worked out, the Chinese, the Americans, and the European royals have all agreed to set up a future planning agency with a budget far larger than the UN, the IMF, and the World Bank, according to European royal family and Asian secret society sources.

The bankruptcy of the U.S. Corporation will also mean that holders of prosperity funds, farm claims, etc. will only be paid a fraction of what they are owed, a European royal family source says.

See more in Peace Philosophers Blog,  www.peace.se/blog   of January 10, 2019

Publicerat i Ansvar, BENJAMIN FULFORD, Fred, korruption, Pengar, Sagan om en bättre värld, Trump, VärldsGemenskap | 1 kommentar

First World Peace Foundation letter to President Trump, 2019

World Peace Foundation
.
Dear President Trump
The White House
1600 Pennsylvania Avenue NW
Washington DC 20500
.
Have A Creative New Year 2019 to You, President Donald Trump,
Your Family and Your White House Administration Staff:
.
The coming year will be perfect for a bold Pax Mare Baltikum Event in Sweden:
.
Feel free to invite both Presidents Putin and Xi Jinping to a peaceful handshake in Stockholm.
.
Please invite also my pen-friend Ms Margaret Rockefeller, eldest daughter and heiress to the late David Rockefeller Financial Dynasty.
.
From my letters to Crown Princess Victoria of Sweden, I am sure I can convince her of the benefits to attend a Pax Mare Baltikum Summit in the beautiful Stocholm City Hall, where she usually helps her father King Carl XVI Gustaf at the annual Nobel Price Event of December 10th.
.
Together we all can help finance the start of a Neutral Pax Mare Baltikum Project Initiative for some 12 nations around the Baltic Sea. Moreover, we can make us into a creative and peaceful North Western Zone of the East-West BRI: Belt and Road Initiative.
.
America and Sweden both enjoyed international  ’NEUTRALITY’ for some one hundred years between the Monroe Doctrine and the Balfour Declaration.
.
President Trump, you promised to improve the relations between Russia and the West in your Election Campaign. Regard Stockholm City Hall as a useful neutral venue for a coming Peace Summit! Please also remember that some 200 years ago, both President Monroe 1823 and King Karl XIV Johan of Sweden promoted neutrality as a means to avoid European wars and engage in peaceful creative industrial development at home.  Furthermore, Sweden as a creative Middle Way nation between Socialism and Capitalism, developed and enjoyed neutrality during yet another century, longer than USA.
.
Will America now encounter a violent NESARA, a National Economic Security And Reformation Act, to end the Financial Cabal, Washington’s Military-Industrial Complex and the Wall Street Bankster’s nasty grip over the Great American Nation?
.
Will Sweden, Europe and the World follow America with a GESARA, Global Economic Security And Reformation Act in the decades beyond 2030? Please let it develop as a Peaceful New World Order in the decades ahead for all Global Citizens!
.
Can we make a Pax Mare Baltikum Summit Event in 2019 helpful for US ALL?
Yes We Can!
.
President Donald Trump! Your bold Executive Orders and management of the above
Pax Mare Baltikum idea, might give You a historic reputation as the Great American President Trump!
.
See the challenge? Yes!
.
Welcome to Stockholm for a creative meeting between East ad West,
between ancient wisdom teachers,  Ascended Masters and Courageous Presidents….
.
Yours sincerely
.
Ove Svidén
World Peace Foundation  (WPF)
Philosophizing President and scenario writer
Email: ove@peace.se   Website: www.peace.se
Peace Philosophers Blog:   http://www.peace.se/blog/
Filosofens Blogg: www.peace.se/blogg/
.
World Peace Foundation account:  Handelsbanken  SWIFT:HANDSESS
IBAN SE74 6000 0000 0003 0930 6698. All donations are welcome.
.
P.S. For full text of President Xi’s speech at opening of Belt and Road Forum 2017,
see http://www.xinhuanet.com/english/2017-05/14/c_136282982.htm
Publicerat i Ascension, BRI nya sidenvägen, GESARA, Kina, migration, NESARA, Neutralitet, OBOR Nya Sidenvägen, Putin, Sananda, Trump, Val 2018, VärldsGemenskap, Xi | Lämna en kommentar

Contra: SVENSK DEMOKRATI, vecka 51, 2018

SVENSK DEMOKRATI
I måndags firade Riksdagen 100 årsdagen av den allmänna rösträtten. En del tolkade det som hundraårsdagen av den svenska demokratin. Men så enkelt är det inte, varken den allmänna rösträtten eller den svenska demokratin fyllde 100 år just den 17 december 2018. Eftersom grundlagsbeslut kräver två riksdagsbeslut, fattades inte det slutgiltiga beslutet i just den fråga som avhandlades 1918 förrän 1920.

Den svenska demokratin infördes under en månghundraårig process, där det inte alltid gått år rätt håll. Och rösträtten utvidgades i flera omgångar efter 1918, samtidigt som några av de tidigare förändringarna var nog så viktiga som den som gjordes 1918.

Hur det var i forna tider är osäkert, men helt klart är att tinget, där alla fria män samlades för att diskutera och besluta om gemensamma angelägenheter spelade en betydelsefull roll under vikingatiden och Medeltidens början. Trälarna (slavarna) fick inte vara med, men träldomen avskaffades under 1300-talet (i princip 1335).

Hundra år senare, 1435, hölls den första Riksdagen med deltagande från allmogen. Riksdagen i Sverige var därmed mer representativ för de breda folklagren än i många andra länder, där representation för bönderna ofta saknades. Men det var först 1680 som bondeståndets representanter verkligen valdes av bönderna. Med tiden begränsades termen bonde till att bestå enbart av bönder som ägde mark av en viss omfattning.

I och med representationsreformen 1866 avskaffades ståndsriksdagen. Alla blev på något sätt representerade i den nya tvåkammarriksdagen, men representationen var inte lika för alla. Till kommunerna graderades rösträtten efter inkomst och det krävdes också att man betalat skatt (och det var inte alla som var skattskyldiga om inkomsterna var låga). Det var indirekt, genom kommunerna, som ledamöterna i första kammaren valdes.
 
Mot bakgrund av bland annat den graderade rösträtten, och att med tiden alltfler inte uppfyllde kraven för rösträtt, uppstod diskussionen om allmän och lika rösträtt vid val till kommuner och riksdag. Idag framställs det som om den allmänna och lika rösträtten var en fråga som drevs igenom av Liberaler och Socialdemokrater. Men liberaler och socialdemokrater röstade nej till det förslag om allmän och lika rösträtt som den konservative statsministern E G Boström lade fram 1904. Anledningen var att Boströms förslag innehöll proportionella val, istället för majoritetsval i enmansvalkretsar. Liberalerna under Karl Staaf lade året därpå fram sitt eget förslag till rösträttsreform, som också röstades ner av Riksdagen. Liberalerna höll fast vid kravet på majoritetsval i enmansvalkretsar. Det blev en ny högerregering under ledning av Arvid Lindman som 1907/1909 (reformen krävde två beslut i Riksdagen) införde allmän rösträtt för män. Första vale enligt den nya ordningen ägde rum 1911. Vid val till andra kammaren var rösträtten lika, men vid kommunalval tillämpades en graderad skal där en individ kunde ha upp till 40 röster.
 
I och med Arvid Lindmans reform var rösträtten allmän, men begränsad till män. Vid andrakammarvalet 1917, enligt Lindmans ordning, fick S 31,1 procent av rösterna, Liberalerna 27,6 och Högern 24,7. Vid det första valet enligt den ordning som beslöts 1918/1920 – valet 1921 – fick S 36,2 procent, liberalerna 18,7 och högern 25,8. Den förskjutning i valmanskåren som skedde gick huvudsakligen från Liberalerna till S. Högern ökade sin andel. Redan innan införandet av kvinnlig rösträtt representerade Riksdagen på ett rimligt sätt svenska folkets åsikter, eftersom det inte var någon större skillnad mellan hur män och kvinnor röstade. Skillnaderna i röstande styrdes mer av ekonomisk och social status.
 
Inte heller vid reformen 1921 blev rösträtten allmän. Undantagna var de som var försatta i konkurs (kravet avskaffades 1945), de som var omhändertagna av fattigvården (kravet avskaffades 1945), de som var omyndigförklarade (kravet avskaffades 1989), de som dömts till straff (kravet avskaffades 1937), de (män) som inte gjort sin värnplikt (kravet avskaffades 1922).

Denna text finns också på följande URL:

http://www.contra.nu/veckans–contra/svensk-demokrati/

Publicerat i Ansvar, politik, Socialdemokrati, VärldsGemenskap, Veckans Contra | Lämna en kommentar